自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者

好耐之前睇過RTHK有集係講ADHD患者,有個3O歲左右嘅男人,佢話佢出來做嘢,每份工都做唔長,同期嘅都升咗職,而佢仲係做唔得長,朋友話佢社交有問題,成廿幾歲先去睇医生,先確診,但都係冇药食,做一些行為冶療

別墅

mercy_mama 發表於 15-12-12 12:50
我囉!
我曾食過Concerta,食完做嘢專心D,不過我份工好free,可以唔駛好專心。係有嘢趕deadline先食,我 ...
請問一下mercy_mama ,你是睇政府/私家醫院的呢?因為我老公叫政府醫生開藥,佢好似總係推“糖”,又話大人冇ADHD 藥食,但之後又講,食左也冇用(我心諗,即係有啦!),點解係都肯開藥呢?
我老公好容易唔記得自己D物件放左去邊,同佢講野又好似遊緊魂咁,要分幾次講先可聽得清楚。同一個地點,行好多次也不認得好清楚。。。唉。。仲有好多好多,不能盡錄。。好影響工作。
另想請問一下,吃呢隻藥會否令人好想睡?有冇咩不適的感覺?謝謝!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

lmc640 發表於 15-12-12 16:31
請問一下mercy_mama ,你是睇政府/私家醫院的呢?因為我老公叫政府醫生開藥,佢好似總係推“糖”,又話大人冇 ...

大人食果隻藥同小朋友的一樣只係份量問題

若想確定可以考慮自己去睇私家做評估

不過我懷疑你老公可能係輕微所以未去到需要食藥

唔好以為食藥好簡單,呢啲屬於受監管精神科藥物,有佢既副作用的,所以唔係輕易話食就食

子爵府

引用:我個大女有adhd之後我先知自己都有,我做野

原帖由 mrs雨過天晴 於 15-12-12 發表
我個大女有adhd之後我先知自己都有,我做野打字點重複檢查一樣會錯字,文字野經常出錯真係好影響工作。

...
我都係架~自己明明cheuk完無問題(自己會睇唔出有錯),跟住人地講左有錯自會見到~我起碼要cheuk3次先無問題

男爵府

引用:Quote:mercy_mama 發表於 15-12-12 12:50

原帖由 lmc640 於 15-12-12 發表
請問一下mercy_mama ,你是睇政府/私家醫院的呢?因為我老公叫政府醫生開藥,佢好似總係推“糖”,又話大人冇 ...
我係睇私家,其實大人食藥幫助真係唔太大。
不過,因為我的ADHD影響瞓覺,所以先食。因為我連瞓覺都唔專心,所以瞓瞓下會醒咗去做家務,之後瞓又醒,最高紀錄一晚瞓得4個鐘但醒11次!
副作用係胃口好差,而且會覺得個世界靜咗好多,以前我可以同時send email、講電話兼聽音樂三樣一齊做,但食咗藥做唔到咁!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

子爵府

引用:Quote:原帖由 lmc640 於 15-12-12 發表請問

原帖由 mercy_mama 於 15-12-12 發表
不過,因為我的ADHD影響瞓覺,所以先食。因為我連瞓覺都唔專心 ...
請問你係睇私家做評估,醫生再開藥比你架?我睇過政府,都係推我話冇藥食。但我睇人地話食左藥之後真係好好多。

子爵府

回覆:lmc640 的帖子

森美。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-12-12 發表

原帖由 小小葉 於 15-12-12 發表
請問你係睇私家做評估,醫生再開藥比你架?我睇過政府,都係推我話冇藥食。但我睇人地話食左藥之 ...
我係睇私家之後做評估,之後先用藥。
其實唔係大人食藥無用,而係大人食藥的效果唔夠小朋友咁顯著。
其實我食完藥記性無好過,係叫無咁易分心做第二樣嘢。不過,我現在通常聽住音樂做嘢,所以無咩分別。
我以前係有警車聲會立即走去窗邊睇嗰種人!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

adhd 去邊度 check?

別墅

mercy_mama 發表於 15-12-12 18:05
不過,因為我的ADHD影響瞓覺,所以先食。因為我連瞓覺都唔專心 ...
謝謝你的回答。

公爵府

引用:我諗我應該係,+發現係當年我仔做評估,+完

原帖由 小雄維尼 於 15-12-12 發表
我諗我應該係, 發現係當年我仔做評估, 完左同醫生講甘似我細個發生嘅野

...
我個仔做完評估話有自閉,我都覺得我細個時其實差唔多…

小雄維尼    發表於 15-12-13 19:49

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

為甚麼基因演變那麽可怕?

大宅

我都懷疑我老公有自閉, 但佢死都唔認, 佢家姐有, 佢都好大機會有, 成個人愈來愈木獨, 遇到問題淨係識坐係到唔郁, 比佢激死

大宅

引用:Quote:原帖由 mrs雨過天晴 於 15-12-12 發

原帖由 ABBC 於 15-12-12 發表
我都係架~自己明明cheuk完無問題(自己會睇唔出有錯),跟住人地講左有錯自會見到~我起碼要cheuk3次先無問題:i ...
我睇到呀! 係check!

kavenzou    發表於 15-12-16 03:13
小草王道    發表於 15-12-15 13:11
~sunshine~    發表於 15-12-14 01:00

禁止訪問

畀面勳章

引用:我應該有專注力不足加讀寫障礙,我老公應該

伯爵府

回覆:請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者?

大人adha即係點?

複式洋房

引用:大人adha即係點?

原帖由 ivycwl 於 15-12-13 發表
大人adha即係點?
我都想知 有朋友似係 係咪一般都會社交
障礙 唔識睇人眉頭眼額。

禁止訪問

畀面勳章

引用:森美。。。

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ivycwl 於 15-12-13 發表大人

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 adaho123456 於 15-12-12 發

原帖由 Hoining 於 15-12-13 發表
踩界可以透過訓練而改善,我仔小一小二都做咗讀寫評估,2次都係踩界學校無支援,我自己去學拆字法、顔色筆 ...
呀女經常带漏野,寫漏功課,欠交成日都有。細時成日將d寫掉轉寫,同我面對面坐,但佢寫完個字係向住我。不過大咗之後都改善咗好多,不過有時寫漏筆劃。

首頁

尾頁

跳至