基督家庭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

其實我已經單親左10x年,雖然已經放開曬,但始終返教堂時和其實教友格格不入,無計傾,見到個個family 一家大細好開心,所以始終未能有個心態好想返教堂............想問問有沒有天主教教會朋友知道有沒有單親會可以參加,謝謝

公爵府

2024年龍年勳章

rebecca0113 發表於 15-12-15 08:46
其實我已經單親左10x年,雖然已經放開曬,但始終返教堂時和其實教友格格不入,無計傾,見到個個family 一家大細 ...
堂家組 可能幫到你!

你住邊區?

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

珠氏家庭 發表於 15-12-22 10:16
堂家組 可能幫到你!

你住邊區?

荃灣

公爵府

2024年龍年勳章

rebecca0113 發表於 15-12-23 09:13

聖母領報堂區

http://annunciation.catholic.org.hk/fruitful/organizations/org.html

葛達二聖母堂區

http://cosdam.catholic.org.hk/organization.html

rebecca0113    發表於 15-12-23 13:19

大宅

回覆 rebecca0113 的帖子

天主教單親會.... 我地冇個喎!! 你有既感覺什麼人地一家大細返 church完全同你係咪單親冇關係。我地返聖堂係守安息日, 聽神父講道理, 回顧耶穌同天主既教導, 領聖體聖血。當然, 如果你認識其他教友你梗係可以同佢地闢室詳談啦, 問侯一番。更何況佢地同你傾計完全同你係咪單親冇關係, 其實係你自己心態作祟!! 但我地返聖堂既目的並不是為咗可以同教友寒暄喎, 請清楚認清你想要乜野, 你係真心相信天主吖, 想學習天主教既導理同跟隨主耶穌, 每星期返聖堂聽返神父提醒我地主耶穌既愛同行為, 定係你想要得到其他人既關心同慰問, 如是後者, 我個人認為你應該去社福基構所開辦既活動, 又或者其他基督教教會先啱。佢地知道你既背景需要, 就會有好多兄弟姊妹俾好多關心你架喇。

但係天主教既話, 完全係兩回事, 唔係要得到其他兄弟姊妹圍住你既關心先, 而係天主同耶穌!! 如你有興趣認識天主, 你可以先去你屋企附近聖堂問下有冇成人導理班開? 待你領洗後再加入善會, 你就可以建立有一班天主教既朋友, 無論你係單身, 已婚, 單親定雙親完全冇關係, 其實係你要好好調節你自己既心態!!

珍珠宮

chungmavis 發表於 15-12-23 12:41

天主教單親會.... 我地冇個喎!! 你有既感覺什麼人地一家大細返 church完全同你 ...

回覆:
成人慕導班:係10年前已經上左
領洗:係10年前已經領洗左
善會:領洗左後曾經加入過幾個會(讀經,小朋友主日學助理),但都投入唔到

要做既我已經做曬,我post文唔係想要俾人話我心態作祟,只係有感而發想問下,如果咁樣講左出來俾人既感覺係 心態作祟,自己攞lai,要好好調節自己既心態!! sorry,我唔會再回應...就當我出錯post問吧

公爵府

2024年龍年勳章

rebecca0113 發表於 15-12-23 09:13
其實你本身領咗洗未?

未嘅話, 你可以睇返我比你條Link,
去你附近堂區參加慕道班!

其實我們唔會理會你是否單親,
所以你唔需要為自己定位!

加油!!!

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆 rebecca0113 的帖子天主教單親會....

Wtf

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

無知一問,
天主教可以離婚的嗎.....?

大宅

回覆:小滴兔兔 的帖子

離婚一詞是用在民法婚姻。如果在天主教婚姻,可以向教庭申請宣佈婚姻無效,有些人的理由是這對婚姻不是唯一、强迫、不想生孩子。遺背了天主教婚姻的原意。以上資料是剛剛聽完婚姻聖事神父所講的內容,希望沒演繹錯。

子爵府

rebecca0113 發表於 15-12-23 13:14
回覆:
成人慕導班:係10年前已經上左
領洗:係10年前已經領洗 ...

撐你呀!jm!!!

子爵府

chungmavis 發表於 15-12-23 12:41

天主教單親會.... 我地冇個喎!! 你有既感覺什麼人地一家大細返 church完全同你 ...

公爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 rebecca0113 的帖子天主教單親會....

原帖由 chungmavis 於 15-12-23 發表

你係唔係真係天主教。

首頁

尾頁

跳至