2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔就黎15個月大喇, 仲係e e er er咁爸媽都未識叫, 算唔算係太遲呢? 歲半都未夠應唔應該去playgroup玩下呢? 請各位經驗媽媽指教~

大宅

回覆:14個月仲未識講野, 去playgroup玩下會有幫助嗎?

我仔仔個多月前已經開始識叫爸爸媽媽哥哥姐姐姑姑麻麻,依家都叫得幾正
如果你真係擔心會唔會問下健康院姑娘睇下有冇得安排檢查?
Play group有冇用我唔清楚,但我自己兩個仔都冇去

大宅

美好大世界2017勳章

回覆:pymamaxoxo 的帖子

我囝15m有返pg.我諗會有幫助。但pg得1個鐘其實幫唔到好多。反而我諗你仔仔係咪冇乜出街果啲?或者照顧者係咪好少講野。你試下多啲帶佢去游樂場。佢見得多小朋友講野。就有個sample俾佢睇嘛。

複式洋房

回覆 小洪媽媽 的帖子

咁你個小朋友幾大呀?

複式洋房

回覆 cookie26f 的帖子

就係咁先奇怪囉, 我個仔基本上日日都有公公婆婆帶出街, 又會去公園, 婆婆已經話自己好似傻婆咁不停同佢講野, 我地都同佢講好多野, 但佢就係唔跟住人講囉!

大宅

我仔仔中秋節出世,現在都16個月了

大宅

美好大世界2017勳章

咁你觀察佢係咪其實係觀察型。即係1出街唔係即玩而係會望一輪。要熱身既。如果佢係。其實可能佢本身既性格係內向型。咁我覺得又唔駛迫咁多啫。
同埋你地講好多野有冇空間俾佢講。或者會不會一次過太多難接收?我意思係例如佢問你攞野。你會不會試下問下佢你要乜野而唔係仔係咪要包包?另外係佢好鐘意果啲慢慢講。強調個重點吧。
我記者得我囝2個月前識講down係因為睇youtube片時跟住唱。佢雖然睇唔係好多。但1首歌不斷重覆佢就可能有興趣又可能會自發唱。

大宅

美好大世界2017勳章

你有冇去fb睇POPA channel果度最近有topic講introvert.

大宅

美好大世界2017勳章

我仔鐘意車。有試過同佢望落街講啲車既種類。咁佢鐘意就有啲興趣學。佢跟住就識講士。
又例如在日常生活中都可以講下。好似落lift乜都講下。襟制。G等
咁我仔唔識講襟制。但識講G。我覺得因為生活中也接觸到有關。你可以試下。

複式洋房

回覆:cookie26f 的帖子

唔好意思,我唔慣用baby kingdom所以唔係成日check住有回覆。多謝你嘅資料同意見,我諗我仔係屬於你講嘅內向型,我都唔想迫太多,佢而家會叫daddy喇,會俾佢慢慢嚟。唔該哂你!

首頁

尾頁

跳至