自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

胸長12cm,胸下長16cm,前腰長27cm臀長39cm,膝長61cm,總長83cm,後腰長31cm,腋圍25,如果係一個4歲小朋友我想問 “胸長12cm同胸下長16cm距離係唔係太短,唔合比例” ?&“腋圍係唔係太大”?

希望有人解答

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:胸長12cm,胸下長16cm,前腰長27cm臀長39cm

原帖由 lileikam 於 15-12-19 發表
胸長12cm,胸下長16cm,前腰長27cm臀長39cm,膝長61cm,總長83cm,後腰長31cm,腋圍25,如果係一個4歲小朋友 ...
請問液圍係邊?脥長我知道,你液圍喺指邊度?唔好意思,我未必解答倒你,我畫大人紙樣的,所以唔多識小朋友,可以幫你搵下書,但我哋畫前腰長同後腰長,由於女人有胸,所以前腰長一定長過後腰長,我見你畫前腰長短過後腰長,小朋友衫唔會車胸褶,如果你係車年身裙(見你有滕)你條腰會分開的話,前後幅會車唔埋,所以做小朋友衫,我多數用現成紙樣改款

爆愛車縫作

男爵府

引用:Quote:原帖由 lileikam 於 15-12-19 發表胸

原帖由 蜜棗 於 15-12-19 發表
請問液圍係邊?脥長我知道,你液圍喺指邊度?唔好意思,我未必解答倒你,我畫大人紙樣的,所以唔多識小朋友 ...
我係想整旗袍,但因為前後片係應該要相同,但我前片長過後片=(後片計法係後腰直+前腰直-腋深)÷2所以我霖緊係我腋量錯左or“胸圍,胸下長,前腰長=量錯左。腋圍係由肩端點到腋下圍繞一圈。我畫左紙樣出來,不過感覺個袖位好似細。因為第一次試畫,所以唔係好確定邊到錯

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-12-19 發表請問液

我係想整旗袍,但因為前後片係應該要相同,但我前片長過後片=(後片計法係後腰直+前腰直-腋深)÷2所以我霖緊 ...
我有學過旗袍,有note, 讀design果時學,但係係大人款(圖呢個我車).但有車胸褶

Charlotte_mom    發表於 15-12-19 20:38
KK20010609    發表於 15-12-19 20:14

爆愛車縫作

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-12-19 發表請問液

我係想整旗袍,但因為前後片係應該要相同,但我前片長過後片=(後片計法係後腰直+前腰直-腋深)÷2所以我霖緊 ...
唔好意思,記錯,係消咗胸褶,轉咗腰褶

爆愛車縫作

男爵府

引用:Quote:原帖由 lileikam 於 15-12-19 發表我

唔好意思,記錯,係消咗胸褶,轉咗腰褶
其實我用尺量前片同後片一樣,不過計算是差左2cm,係唔係唔理照試做一件先。你件旗袍好靚

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-12-19 發表唔好意

其實我用尺量前片同後片一樣,不過計算是差左2cm,係唔係唔理照試做一件先。你件旗袍好靚

...
你唔介意就影個紙樣出嚟睇下,又或者你係啖睇書學?影份note嚟睇

爆愛車縫作

男爵府

引用:Quote:原帖由 lileikam 於 15-12-19 發表其

你唔介意就影個紙樣出嚟睇下,又或者你係啖睇書學?影份note嚟睇
後腰係24cm寫錯。sorry
,其實沒note,only some thing like that

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-12-19 發表你唔介

,其實沒note,only some thing like that
呢個係量身個表?咁量身嘅方法喺自己量?

爆愛車縫作

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-12-19 發表你唔介

應該攞呢啲資料去畫呢啲圖

爆愛車縫作

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-12-19 發表唔好意

...
你唔介意可考慮跟基本尺碼表去做,因為大人就為求非常貼身所以要度身訂造,但小朋友做法始終方法唔同,始終唔肯定你會否度得有出入,我自己都度錯過,因為脥長果啲係計出嚟,成人用胸高胸圍去計

爆愛車縫作

男爵府

回覆:識畫紙樣JM幫下手

個表好有用,多謝你

首頁

尾頁

跳至