論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新工人來咗兩個幾月,一路d態度都係差,無禮貌,成日唔出聲,屋企無餸都係唔出聲,仲要黑面,最弊係佢偷嘢,偷contract偷人工收條,唔明偷嚟做咩!已經搵過個工人唔要佢啦!點知尋日佢放假,俾我發現佢响廁所個窗掉頭髮、棉花棒,仲有粉紅色一餅線!粉紅色線同佢尋日洗嘅底褲一樣色,佢有染髮所以一眼就睇得出d頭髮係佢!佢返來屋企當然問佢,例牌話 i don't know,仲話我屈佢,跟住話佢還晒d錢俾agent就go back Philippine!我問即係resign,佢話佢還晒錢又或者我搵到新工人就走!

真係唔明,佢成日話要寄錢返去俾D仔女交學費,又唔好好地做嘢,又咁容易話resign!

男爵府

我果個做左一年,好地地,又話家事令佢心惰不安,冇啦啦又唔做了唉,請個新工人又要等3個月,難為我地D香港媽媽,比呢D咁既姐姐連累到工都冇埋
AGENT話冇LOCAL 完約...AI....點解香港人係咁比呢D咁既MAID,AGENT玩政府都袖手旁觀

子爵府

回覆:依家D工人郁D就話唔做

我個新工人都差不多。。。

第二日已經叫我送佢番agent 到。。。我話你要賠一個月糧俾我,佢就唔出聲。

到依家三星期,叫咗4~5次走,好煩。
總之賠一個月俾我咪走囉。

佢之前香港做完一張約,番去生仔。
但連煮通粉都可以硬到食唔到就俾妹妹食。所以晚飯我自己煮番。

清潔就一般。可以接受。

大女自己做功課,c 要企大女後面,大女勁唔 like. 我叫佢走開做野,我一唔留意,又企番大女後面。

唔 like 妹妹,仲有兩次懷疑推妹妹(妹妹2.5歲,講番俾我聽)。陪玩完全冇野講,唔郁。。。

最煩係佢上星期唔見咗屋企條 key! 成日話妹妹攞咗,又想開我手袋文件櫃去搵!

昨日放假,(未開的玩具雜物放那間房的)我去佢房搵新泥膠俾妹妹,竟然見到條 key 喺一個紙盒內! 但就同 keychain 分開咗!

我未出聲。諗緊點攪。。。

等咗三個月,過萬 agency fee 呀。。。

Ps# ftm....

複式洋房

回覆:pandey 的帖子

其實連累我哋嘅係點請斷約工人嘅僱主,沒有這些僱主點工主就會想清想楚先辭職

男爵府

回覆 mykate 的帖子

舊工人回鄉結婚後,一路都無一個工人正常嘅!第一個黑面賓,完一張約,第一日上工已經駁咀,日日黑面,問佢嘢仲話點解一早就咁多嘢問,日日叫resign,好,咪俾佢走囉!第二個旅遊印,來咗兩個星期唔夠即炒,完全搞唔掂我仔,俾阿仔打爛晒d嘢又唔出聲,我點放心俾佢湊阿仔放學呀!又唔識講又唔識問,但假期呢方面就好識問喎!
爛鬼政府一d都俾唔到什麼保障我哋呢班僱主,我哋真係俾佢哋呢d工人搞到人又無錢又無!

大宅

呢d工人最好斷一次約就唔俾佢再來。

la_source    發表於 15-12-22 11:27

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你地記得寫信比入境署BLACK LIST 佢地呀!

我身邊既朋友都係咁講, 就算你係正常僱主, 現在搵個正常工人都好難。
正常工人通常已經比人用緊, 放出黎多數係有問題或是斷約!
我新請個工人做左4個月, 工作表現不錯, 可惜佢年紀大周身病痛, 上次我醫好了她, 她現在就好落力地工作, 我都唔想再搵新人。因為出面更差的工人實在太多, 做幾日或幾個月就RESIGN, 好離譜!

禁止訪問

男爵府

回覆 hoyin1216 的帖子

我依家人都係呢埋廚房差住電用電話,佢無避開鏡頭,不過搵嘢遮住同移動個鏡頭!見工果時已經話有CAM,係介意就唔好認承做啦!

禁止訪問

大宅

引用:新工人來咗兩個幾月,一路d態度都係差,無

原帖由 pandey 於 15-12-21 發表

新工人來咗兩個幾月,一路d態度都係差,無禮貌,成日唔出聲 ...
呢d衰人,唔resign你都忍唔住佢啦…

大宅

我上次個印傭做咗一個月就遞信,話辛苦,出面又有幾個僱主想請佢,佢話我屋企每日只煮一餐晚飯,洗一機衫,做唔到,佢唔肯洗廁所,我仔返全日,屋企日日都無人在家10個鐘,佢日日下午玩電話超過6個鐘,我每朝8點返工,佢瞓到11點先醒,咁嘅工人早走早著,嚟香港係做女唔係做工人。

禁止訪問

回覆:muffincake 的帖子

大宅

引用:嘩,而家D工人真係好差 +

原帖由 hoyin1216 於 15-12-21 發表
嘩,而家D工人真係好差
真係差爆,見工時裝作乖巧,講到自己有幾好。

伯爵府

muffincake 發表於 15-12
我上次個印傭做咗一個月就遞信,話辛苦,出面又有幾個僱主想請佢,佢話我屋企每日只煮一餐晚飯,洗一機衫, ...

我會爆佢,
我家日日都至少一機衫+ 燙衫,
只煮一餐 + 普通家務,
廁所唔使佢日日洗,
但唔好俾我見到有汚漬。

大宅

引用:Quote:muffincake+發表於+15-12我上次個印

原帖由 hsbc005 於 15-12-21 發表
我會爆佢,
我家日日都至少一機衫+ 燙衫,
只煮一餐 + 普通家務,
爆都無用,佢扮話每日一機衫都洗唔切,啲衫由上午8點已經洗完但到夜晚9點都未晾,話晾唔切,好彩佢自己辭工,下位僱主又中伏了。

伯爵府

muffincake 發表於 15-12-21 21:51
爆都無用,佢扮話每日一機衫都洗唔,啲衫由上午8點已經洗完但到夜晚9點都未晾,話晾唔切,好彩佢自己辭工 ...

我會企係佢隔離望住佢做,
睇吓佢点樣忙法,
有次俾我見到肥印切菜,
係逐塊葉由頭切到尾,
切完到第二塊葉,
跟住到第三塊,
跟住我叫佢讓位,
示範俾佢睇,
再笑笑口問佢,
我係咪切得好快呢?
然後叫佢做俾我睇。

大宅

引用:Quote:muffincake+發表於+15-12-21+21:51+

原帖由 hsbc005 於 15-12-21 發表
我會企係佢隔離望住佢做,
睇吓佢点樣忙法,
有次俾我見到肥印切菜,
有時對住啲玩嘢工人,真係無計,除非係ftm日日在屋企𥄫住,所以無得留低。

伯爵府

muffincake 發表於 15-12-21 22:15
有時對住啲玩嘢工人,真係無計,除非係ftm日日在屋企𥄫住,所以無得留低。

...

我都明,
我都試過果種慘況,
所以我學識咗佢玩野我就同佢玩,
我炒果個肥印,
由我初初要求佢到後期佢怕我玩佢,
結果都係要炒佢。

首頁

尾頁

跳至