論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實工人一向表現OK,我個仔出世到現在都一直係佢睇住。佢對我仔好好,亞仔都好鐘意佢。

但我同我老公傾過,來緊亞仔2歲,想佢讀N班,我又轉做PT,所以想用埋今年就唔要姐姐。

唔關姐姐事,其實姐姐表現好,係我地真係唔想要姐姐了,有了姐姐,好似冇左好多私人空間咁,又要顧多樣野,好煩。所以想做到完約就講BYE BYE。

我地應該幾時同佢講???會唔會影響姐姐搵下份工呀???

大宅

回覆:點同工人講BYE BYE

咁好既工人可否介紹給我

子爵府

BK Milk勳章

回覆 milkteapig 的帖子

完約前1個月通知佢, 照講唔需要工人了, 比封好既reference letter就易搵工.

珍珠宮

引用:其實工人一向表現OK,我個仔出世到現在都一

原帖由 milkteapig 於 15-12-28 發表
其實工人一向表現OK,我個仔出世到現在都一直係佢睇住。佢對我仔好好,亞仔都好鐘意佢。

但我同我老公傾過 ...
就快完約而你不是斷佢約,只是唔續約。不會影響佢去搵下一份工吖!

別墅

muffincake 發表於 15-12-28 13:54
咁好既工人可否介紹給我
你OK我當然可介紹給你。但我仲有一年先完喎!

大宅

回覆:milkteapig 的帖子

菲定印呀?我工人都係仲有一年先完約。

男爵府

好似話唔好講自己唔用工人,因為佢有權追你譴散費,只需講唔續約就可以。香港好多家庭需要工人幫手,佢完約的,好搶手,唔需要顧慮太多,可能佢一出去就搵到第二份喇

別墅

我情況同你差唔多, 來緊亞女2歲,佢出年會讀N班, 雖然有公公婆婆可以湊(不是一同住的), 但突然CUT左佢, 又怕佢地湊唔掂, 我工人就黎完2年約, 而且又成日整爛野, 話佢又賴我地, 講極都唔聽(好多主見), 但佢對我女好好, 好鍚佢, 都唔知點算好....唉,

男爵府

引用:好似話唔好講自己唔用工人,因為佢有權追你

原帖由 macvn123 於 15-12-28 發表
好似話唔好講自己唔用工人,因為佢有權追你譴散費,只需講唔續約就可以。香港好多家庭需要工人幫手,佢完約 ...
姐姐未做夠24個月不用比遣散費

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢咁好, 介紹比你D朋友咪得囉, 幫到自己又幫到別人

別墅

其實我姐姐仲有一年先完合約,我自己都好唔捨得,姐姐咁好!
但係見到亞仔痴工人多過自己時,真係好心痛,有少少覺得生佢出來唔知仲乜,所以先有個咁既決定
我姐姐40幾,菲,係香港已經有10多年,照顧過5個初生,包括我個仔,都自動自覺,清潔好笑容,但都係果句,唔可以太高要求,現在我地2公婆返工,早7晚7家中冇人,都係佢一個睇仔同我2隻狗,仲有煮晚飯!
如果大家有興趣,有可等一年,可以keep in touch!

別墅

引用:其實我姐姐仲有一年先完合約,我自己都好唔

其實我姐姐仲有一年先完合約,我自己都好唔捨得,姐姐咁好!
但係見到亞仔痴工人多過自己時,真係好心痛,有少少 ...
有興趣,我要換工人,今年10月底約滿。

禁止訪問

引用:其實我姐姐仲有一年先完合約,我自己都好唔

大宅

我工人出年11月完約, 有興趣接收樓主個好工人

大宅

引用:Quote:muffincake 發表於 15-12-28 13:54

你OK我當然可介紹給你。但我仲有一年先完喎!
我都有興趣,我工人八月到期

首頁

尾頁

跳至