論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我上星期都炒左阿姐, 因為財務問題搞到屋企收追數CALL, 又透露屋企人個人資料俾財務, 好嬲......嬲到都冇留意要寫 中止合約原因...

第三個約未完, 仲有半年完約都冇得好頭好尾...

尋晚仲收到財仔追數信, 仲附有我信用卡結單的COPY!

盜用, 係咪要報警?

原本見佢都算平平穩穩, 冇咩大錯同幫左咁耐, 長期服務金同一個月代通知金都俾左佢..., 現在都唔知佢仲係咪在港....唔知佢有冇用張機票...

想問下大家意見...

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KARST 發表於 15-12-29 12:06
我上星期都炒左阿姐, 因為財務問題搞到屋企收追數CALL, 又透露屋企人個人資料俾財務, 好嬲......嬲到都冇留 ...
你工人菲定印?你將入境處個張終止合約, SEND 比財仔, 比埋工人家鄉地址佢, 話已經合約終止。
叫佢唔好再SO擾你就得啦! 財仔收到唔會再攪你。
另一方面, 可以去報警話工人盜用資料, 順便SEND 去入境署BLACK LIST 佢。

別墅

菲傭

其實佢做野方面真係算正常, 想像唔到會盜用....都唔明佢地點諗

公爵府

引用:菲傭其實佢做野方面真係算正常,+想像唔到會

原帖由 KARST 於 15-12-29 發表
菲傭

其實佢做野方面真係算正常, 想像唔到會盜用....都唔明佢地點諗
盜用他人資料好嚴重喎
報警之前報比入境處
等佢唔可以返黎再害人

別墅

Ol0314 發表於 15-12-29 14:21
盜用他人資料好嚴重喎
報警之前報比入境處
等佢唔可以返黎再害人
報警之前?

其實佢借錢要我封信證明咩, 合約上的僱主名又唔係我....

公爵府

引用:Quote:Ol0314+發表於+15-12-29+14:21+盜用

報警之前?

其實佢借錢要我封信證明咩, 合約上的僱主名又唔係我....
咁搞笑?你係咪同住呀?
我唔識 你去面書嗰邊問下
嗰度好多達人

別墅

回覆 Ol0314 的帖子

我仲有信寄去父母度, 用黎證明屋企有錢還, 定做地址證明..., 真係唔知...

問左入境處, 報唔報警都冇咩關, 可傳真投訴去入境處, 叫做留個記錄作將來審理申請用

可能警察都唔會理呢D案...雞毛蒜皮....

公爵府

引用:回覆+Ol0314+的帖子我仲有信寄去父母度,+用

回覆 Ol0314 的帖子

我仲有信寄去父母度, 用黎證明屋企有錢還, 定做地址證明..., 真係唔知...
個人認為 報警好d
因話晒都疑似犯罪
無論佢係偷竊定盜用
咁入境處有根有據下次都真係未必批
只係僱主投訴 無證據證明
入境可能只係留底
未必影響到佢下次申請黎機會

民房

我都擔心,我個菲菲下年4月夠4年,續就第3份約。我應為她做家務還可以,但照顧小朋友較粗心及欠耐性。但不至於會打小朋友,只係會經常黑面。我想續但又驚d姐姐夠5年博炒等賠$或借財仔。因佢都成32歲仍單身, 聽朋友講佢地最遲32-33歲到就會結婚嫁人,之後幾年先再打工。我都15/16續唔續好,因我上一個姐姐話個個姐姐都有借財仔習惯。有冇家長可給我意見。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

keithfong 發表於 15-12-29 15:55
我都擔心,我個菲菲下年4月夠4年,續就第3份約。我應為她做家務還可以,但照顧小朋友較粗心及欠耐性。但不至於 ...
你搵個新, 搵到個好/衰機會都係一半一半, 仲要比AGENT FEE 又要教, 咁風險一定有。
如果不過不失, 我會照繼續, 等到佢真的借錢才炒!

大宅

引用:我上星期都炒左阿姐,+因為財務問題搞到屋企

我上星期都炒左阿姐, 因為財務問題搞到屋企收追數CALL, 又透露屋企人個人資料俾財務, 好嬲......嬲到都冇留 ...
如果她盜用了你的銀行月結單,算唔算「犯嚴重過失而被即時解僱」?
我上勞工處網站看,睇到好似話「犯嚴重過失而被即時解僱」便不用給她長期服務金。
唔知我有冇理解錯?

別墅

回覆 bbrabbit2011 的帖子

我上星期炒佢時都唔知佢盜用月結單, 只知財仔數得出我地私人資料(人名..電話), 我又問唔到佢財仔公司名或聯絡, 所以炒佢時, 雖然都覺得佢透露我資料係嚴重, 但念在佢幫左幾年, 都有俾晒$$...

首頁

尾頁

跳至