自由講場

跳至

首頁
23456...83

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:照顧長期病患家人,好無助 ......

加油,祝福

珍珠宮

2024年龍年勳章

侯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 15-12-29 發表醫護

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-29 發表
已問社工,只有綜援可協助。
交通方面,每次單程的士要 $180 ,已申請易達小巴,原來根本冇位預約,醫院非 ...
盡量申請資助,幫輕好多好多架,好快去著手問下&申請,加油

伯爵府

引用:係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終

係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終身食抗排斥藥既關係,腦膜炎,肺炎,肺勞,生蛇,尿道炎樣様有, ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終身食抗排斥藥既關係,腦膜炎,肺炎,肺勞,生蛇,尿道炎樣様有, ...
十分明白果種感覺,我好多野都擁有,但就失去我爸爸,見到人地fb一家有老有嫩真係好葡萄(但都替佢地開心)。
我爸爸病時,我錢唔介意花,我做到都盡做,但見到好痛苦,果種感覺好難受

珍珠宮

我奶奶十幾年前入私家老人院,間老人院叫我c6簽份文件,可以取到大部份津貼。吾知而家仲係咪咁易申請,你可以問多幾間老人院。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:Miss_Yellow 發表於 15-12-29 23:43

原帖由 瑤瑤~ 於 15-12-30 發表
請問樓主你有無返工?因為見到你話你同媽媽照顧爸
而社工話你地排政府老人院唔合資格, 會否係指你爸有屋企人 ...
比佢排都無咩用,等政府老人院同等公屋差唔多唔知幾耐

複式洋房

希望你地同佢快d好番..

男爵府

回覆:瑤瑤~ 的帖子

無辦法,眼望家人身體愈來愈走下坡,支出佔薪金一大部份,月覆月,頂硬上。

大宅

樓虧要加油呀,自己同媽媽都要保重身體!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我愛Corina 發表於 15-12-30 01:16
比佢排都無咩用,等政府老人院同等公屋差唔多唔知幾耐
政府野等得耐就梗(如果唔揀區好似會快d, 如果想要指定地區一定耐d)
但有得排都叫做有個希望咁囉

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miss_Yellow 發表於 15-12-30 01:26
無辦法,眼望家人身體愈來愈走下坡,支出佔薪金一大部份,月覆月,頂硬上。

...

明白你, 我爸都係長期病患者, 只是程度未有你爸咁嚴重
我嫁左住得遠, 平時都係靠我媽主力照顧爸(爸現在還可走動, 但佢個病係會令佢逐漸失去活動能力)
前排爸都做完評估, 媽本身心臟有事, 試過突然要入院幾日, 媽好擔心這些情況不能照顧爸
媽如實同社工講返, 社工先肯俾爸排政府老人院
要申請政府老人院, 真係唔易, 批左都有排等, 叫做有個希望
樓主下次爸去覆診時, 可否再同醫生傾下, 請醫生幫你地轉介俾醫務社工睇下有無咩服務可以申請到?
或者自行去搵社區中心既社工幫手都得架
加油

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔好話我衰,係申請各樣政府既野時,多少係要俾幾滴眼淚;真係對住社工流住淚講好大壓力,真係唔知頂到幾耐;咁樣佢地先會手松d去寫份報告…

不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

珍珠宮

有時見到人地既父母(60-70歲)仲可以充滿精力咁去旅行, 抱孫周圍去玩
我都會好似樓主咁好羨慕人地
自己爸爸因為個病, 雖然仲行到路, 但好多地方都去唔到, 因為行唔得遠, 而且好易疲倦無力(藥力影響)
但只要每次一想起爸爸點樣湊大我, 幾十年他辛勞養家, 就不會覺得爸爸係包袱
只希望能讓我有多些日子去盡女兒既責任報答他
共勉之

大宅

回覆:Miss_Yellow 的帖子

明白你辛苦,因為我都照顧左我媽媽3年,13年離開左,見到距辛苦你都心痛,但係距走左你又唔捨得,慢慢來,你一定得。

侯爵府

辛苦晒!

伯爵府

+3金熱血

明白你的辛苦。
每個人都有不同的擔子。
我朋友小孩一出世就註定要照顧他一生(出生後才發現的病)
久病無孝兒~是前人的道理。所以深深明白你的辛苦,jm我為你加油。

男爵府

加油

首頁
23456...83

尾頁

跳至