跳至

首頁

尾頁

別墅

陳李詠貞:傳統學校,學術性強,比較谷,銜接小一輕鬆D,比賽活動豐富

激活:happy school活動教學,啟發思維、自主安排學習,一中一英雙語班主任,英文語境強,親子功課多,校舍大

兩間都係天水圍口碑好的學校,但卻走完全不同的方向⋯

真係諗到頭爆!想請教各位意見,十分感謝!!

ps:以後偏向報考直資私小,理應選激活較合適;但又擔心激活學術唔夠,并心儀am⋯

男爵府

回覆:yukibabies 的帖子

如果考直資 私小 唔洗諗肯定係激活。。。你睇佢以往紀錄就知
am 可以同學校要排隊轉上午 我都識有人放棄激活am轉投真光am 仲一早交晒激活留位費
不過註咗先好申請轉 免得學校覺得你無誠意 因為佢講明係收pm

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:陳李詠貞amVS激活pm,點揀?

Target 私小唔洗諗 一定激活

我返而target 傳統小一,又喜歡激活校舍大.....,陳李接小一好....都唔知點揀

別墅

引用:如果考直資+私小+唔洗諗肯定係激活。。。你

原帖由 TP11126 於 16-01-02 發表
如果考直資 私小 唔洗諗肯定係激活。。。你睇佢以往紀錄就知
am 可以同學校要排隊轉上午 我都識有人放棄激 ...
好多謝你意見!!

如最終選激活,我會寫信試下

別墅

引用:Target+私小唔洗諗+一定激活我返而target+

原帖由 julieko 於 16-01-02 發表

我返而target 傳統小一,又喜歡激活校舍大.....,陳李接小一好....都唔知點揀 ...
如讀傳統小一,應選陳李

好多家長都話陳李畢業的,應付小一學習無難度

校舍規模我覺得反而是其次

男爵府

回覆:julieko 的帖子

收得你小朋友資質應唔差 所以唔洗太擔心
反而好多人話激活語境其他學校難以取代

公爵府

引用:陳李詠貞:傳統學校,學術性強,比較谷,銜

原帖由 yukibabies 於 16-01-02 發表
陳李詠貞:傳統學校,學術性強,比較谷,銜接小一輕鬆D,比賽活動豐富

激活:happy school活動教學,啟發 ...
如果真係偏向直資同私小,激活都未必夠㗎,你計下,激活都係得 50人左右入直資同私小,都唔係讀了就入到,但一定係有學卷幼稚園中最高比例。
不過,你可以用慳了的錢,去報其他課程,加強入直資私小的機會。
如果目標強烈在直資同私小,有冇考萊茵 or 英藝?
我是激幼的家長,我囡囡上年考圓玄及李宗德,都無 offer,當然,都同我囡內向怕羞有關嘅。
但作為激幼家長,我好鍾意學校,環境好好,課程內容好好,最重要是老師好有愛心,都今年阿囡 5歲班了,老師開學後都打了幾次電話俾我,講阿囡上堂情況,而且阿囡好鍾意返學,好開心!

公爵府

引用:Target 私小唔洗諗 一定激活我返而target

原帖由 julieko 於 16-01-02 發表

我返而target 傳統小一,又喜歡激活校舍大.....,陳李接小一好....都唔知點揀 ...
好多人講,激幼課程淺,我覺得激幼只是唔谷寫字,或者寫字無咁深,但佢著重小朋友明白內容及學懂用詞,5歲班學填詞,重組句子,我覺得唔淺,但囡囡能自己做,唔洗我幫手教功課。
英文升小更加唔洗擔心!
我朋友囡囡激活畢業讀南元小,老實係中文難跟 d ,其他都無問題!

別墅

引用:Quote:原帖由+julieko+於+16-01-02+發表Tar

原帖由 jackeline1121 於 16-01-02 發表
好多人講,激幼課程淺,我覺得激幼只是唔谷寫字,或者寫字無咁深,但佢著重小朋友明白內容及學懂用詞,5歲 ...
Hi Jackeline,好多謝你咁詳盡的經驗分享!加深咗我哋對激活教學的認識!

今輪K1面試我也有報區外私校,目前只有waiting;而萊茵就錯過咗報名時間⋯

爬文後了解,激活課程淺、英文好,考區內的直資私小都足夠,但考市區的學校激活學術又絕對唔夠⋯

而陳李學術方面卻很強,英文相對又弱啲⋯

將來我target區內外直資私小,你講得啱,我都預咗課餘要報讀其他課程加強下

但係面對目前呢兩個offer,各有長短,我真係R爆頭

公爵府

引用:Quote:原帖由 jackeline1121 於 16-01-02

原帖由 yukibabies 於 16-01-02 發表
Hi Jackeline,好多謝你咁詳盡的經驗分享!加深咗我哋對激活教學的認識!

今輪K1面試我也有報區外私校,目 ...
如果你 Target 係直資或私小,暫時這兩個 offer,一定選激幼啦~
因為考直資私小,英文好重要,激幼的英文語景好好多!仲有普通話,每星期有兩堂。

大宅

其實target區內直私一定揀激活,target區外直私兩間都唔夠都一定要外出補,同埋激活係培養小朋友學習既興趣令小朋友會主動學習,我兩個小朋友一個n一個k1,返左激活4個月已能在家主要用英文溝通(細果個學大果個一齊講),激活既英文語境令小朋友好自然咁講英文,有學券既學校當中有邊間能做得比激活好?我個人除了睇學術,我最concern係校舍,我希望小朋友係一個開心既環境長大,人生如果連小小既開心童年都不能擁有,將來幾十年好辛苦囉,我兩個小孩子由面試已經好鐘意學校環境,我個人覺得空間對小朋友既發展係好重要的,小朋友最重要既應該係玩,係玩既過程學習,激活絕對做到。

別墅

引用:其實target區內直私一定揀激活,target區外

原帖由 minori_kate 於 16-01-04 發表
其實target區內直私一定揀激活,target區外直私兩間都唔夠都一定要外出補,同埋激活係培養小朋友學習既興趣 ...
Hi Kate,我十分認同小朋友的英文學習係需要長時間的語境浸淫,而激活呢點係做得好出色!

好多謝你的心得分享,我會加以考慮。

別墅

引用:其實target區內直私一定揀激活,target區外

其實target區內直私一定揀激活,target區外直私兩間都唔夠都一定要外出補,同埋激活係培養小朋友學習既興趣 ...
用家意見真係好有用,我小朋友來年都會入讀激活k1

大宅

我仔之前n班讀其他學校,每星期俾本書(時中時英係圖書館借)你同佢睇再寫讀後感(畫畫都得),我原本都覺得幾好。但阿仔轉左激活後,激活係每星期俾中英文書各一本你,唔使寫讀後感,但激活有本書list晒所有既中英文書俾你知會俾咩書小朋友睇同埋好清楚教你點同小朋友親子閱讀,例如家長先跟書本讀一次,第二次叫小朋友跟住一人讀一句,第三次就同小朋友描述下每頁內容等等,仲有激活揀既書既程度係非常適合小朋友既程度。令我覺得激活係呢方面有經驗有準備,激活仲會係課堂叫小朋友分享返本書。我仔已經睇書會自己讀到簡單句子了。所以我唔明點解會覺得激活課程淺,但激活係好多親子家課,反而好少抄寫,呢方面我好buy

別墅

引用:我仔之前n班讀其他學校,每星期俾本書(時

我仔之前n班讀其他學校,每星期俾本書(時中時英係圖書館借)你同佢睇再寫讀後感(畫畫都得),我原本都覺 ...
謝謝你如此詳細的分享,讓我們對激活有了更深的了解,我已經心動了

洋房

回覆:陳李詠貞amVS激活pm,點揀?

睇完覺得好詳細,我也面對同樣問題,好難選擇咁

別墅

回覆 minori_kate 的帖子

請問怎樣知道激活英文語境好?你有觀課嗎?

大宅

有外藉老師做班主任日日都要講英文播,呢個語境係學券幼稚園只得激活有

大宅

Mamaeasy 發表於 16-9-13 01:53
回覆 minori_kate 的帖子

請問怎樣知道激活英文語境好?你有觀課嗎?

開學頭3日家長陪上堂,同埋我做過義工家長,更了解學校既教學

大宅

兩三年前,我也有報陳李詠貞和激活,陳李先有結果,為了穩有一個學位,我交了留位費,之後另一間有結果,我就隨即放棄陳李,最後激幼有結果,我就有最終決定,因激幼是我心儀的幼稚園---愉快學習、重啟發、培養學習興趣、自我時間管理、英文語境、親子學習......我想要的,激活也能滿足,因此我從沒後悔當初的選擇。有一點係入讀後才體會到的,就是學生既素質和家庭既配合,相對大仔讀既另一幼稚園,我感覺這一點也很重要,始終朋輩影響力都很大。

首頁

尾頁

跳至