懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次有BB...每一關都好難過咁. 8w5就流血, 流到M咁.
好彩最後BB冇事過到一關.

到早2日11w5去照超聲波, 醫生發覺BB頸皮厚叫我快D去驗.
本身約左1星期後做NIFTY, 醫生好好人比我打尖第二日就可以驗.

去到醫生睇初步結構都話BB頸皮厚同埋有心漏既情況..
所以由nifty轉做抽絨毛...結果要下星期一先有.

覺得BB情況應該好差...最近有冇人都做左抽絨毛?
可以交流下?

複式洋房

回覆:yoyoki4 的帖子

請問抽絨毛痛嗎?過程怎樣?

大宅

Yanyan629 發表於 16-1-15 20:27
請問抽絨毛痛嗎?過程怎樣?

醫生會先打麻醉針~會有D痛.
之後再用粗D既針抽絨毛.

我覺得抽既時候會有小小感覺~但都忍到既.
如果怕就唔好望個MON.

大宅

回覆:抽絨毛..

打麻醉針果下係痛 , 之後就唔痛啦 。 過程好快 , 做完之後有啲m痛嘅感覺 。
媽媽加油 !!

洋房

yoyoki4 發表於 16-1-9 19:22
第一次有BB...每一關都好難過咁. 8w5就流血, 流到M咁.
好彩最後BB冇事過到一關.
睇倒你嘅post,我覺得同你嘅case 好似,我11w3d 在威記check 倒BB 頸皮厚,姑娘叫我要抽絨毛,而且我亦係高齡,但好驚會流產,結果都係打尖做Nifty,但私家醫生都係睇倒BB 有心漏嘅情況,所以同你一樣直接轉抽絨毛,由度頸皮到抽絨毛一直擔心,喊足咁多日! 你而家點呀?希望你BB 冇事,無論報告係點都好,你一定要堅強啲呀!

大宅

EllyLau太太 發表於 16-1-17 22:28
睇倒你嘅post,我覺得同你嘅case 好似,我11w3d 在威記check 倒BB 頸皮厚,姑娘叫我要抽絨毛,而且我亦係高 ...

我都係高0..
最後結果出黎BB都係唔得... T-T
我前日早上已經做左手術終止左...哎...真係喊死...

妳點呀? 過到關嗎?妳都要加油呀~

依家只好寄望BB遲D會再番黎我身邊.

洋房

yoyoki4 發表於 16-1-18 00:49
我都係高0..
最後結果出黎BB都係唔得... T-T
我前日早上已經做左手術終止左...哎...真係喊死...
我結果今個月5號同你一樣已經做咗手術終止咗,已經兩個星期了,但每次諗起件事都仲係喊,仲未放得抵...不過屋企人都安慰我今次可以早發現BB 有問題都係不幸中的大幸,最緊要身體keep 返健康,BB 一定會再返黎我身邊,所以妳都一定要加油呀!
我打算會睇中醫調理下身體,然後就再努力...
雖然我抽絨毛報告話唔係遺傳性,但我個e 生話下次再懷孕嘅話,個機會率都會比同年齡嘅孕婦高0.7%,所以我自己都好擔心架!
想問下你結果手術係在政府做or 私家做呀?因為我13週先決定終止,政府只可以做引產,因為我好驚個過程好辛苦,而我又好彩搵倒劉醫生肯幫我做手術,因為好多醫生超過12週都唔會接手術了...
咁妳都要好好坐個小月,補返好個身體再努力呀!真係要嘗試盡量放鬆心情,一齊加油。

子爵府

回覆 EllyLau太太 的帖子

而家先見到呢個POST...
我6號先抽完絨毛,剛剛13W.... 係C+ 做, 手勢幾好, 好快手...
可惜仍是壞消息, E生幫我做左手術, 已經10日了, 惡露都7788...
我上星期都出左POST....

大家可以pm傾下呀...
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

子爵府

回覆 yoyoki4 的帖子

我都喊死左...仲要oscar 無話有問題....係我自己做t21 先知出左事...............................

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

我上星期抽羊水,今日醫院打電話比我,話21染色體有問題,安排我明天入瑪麗醫院做引產!但後來又打電話比我,唔做得!話羊水報告未確實!但我上兩星期已驗T21,証實我21染色體多咗一條!醫院都唔肯幫我做人工流產!請問您位劉醫生係邊位啊?因我現時已16w啦!唔可以再拖!您可否比醫生資料我?麻煩您!

大宅

EllyLau太太 發表於 16-1-18 14:38
我結果今個月5號同你一樣已經做咗手術終止咗,已經兩個星期了,但每次諗起件事都仲係喊,仲未放得抵...不過 ...

我都係劉醫生幫我做架. 佢真係超好人~
我做完手術第二日已經冇乜流血.
一開始決定做手術已經諗住揾私家, 心靈上已經覺得自己夠慘..起碼比個好小小既環境自己.

我重未有full report~會講係咪遺傳性架?
醫生冇講話會高0.7%..我見呢到D JM話每次係獨立case...我冇諗過風險會再高左 T-T
我個個係IVF(人工)BB, 可能中唐氐機會會大D~
希望下胎唔會啦...其實真係好驚..但係又好想有...

大宅

jayk_1030 發表於 16-1-18 15:19

我都喊死左...仲要oscar 無話有問題....係我自己做t21 先知出左事.................. ...

嘩~~~反而過到oscar.
我見好多jm都話oscar好多出錯~
妳年紀係咪重細?

子爵府

我同老公都30 頭..................
因為老公話做埋T21 好D, 所以一日裡面做埋........
點知....

而家坐緊小月.. 都唸下要唔要做下基因TEST先再懷孕..(我第一胎咋)

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16954134&extra=&page=1

子爵府

回覆 Fungdada 的帖子

羊水REPORT 應該好快有WO...我下午抽絨毛, 翌日下午就知道了...
當時我13W, 都無唸就去C+ 度做人流....唔想信政府

大宅

回覆 jayk_1030 的帖子

請問您搵邊位醫生啊?

子爵府

回覆 Fungdada 的帖子

pm u~~

洋房

jayk_1030 發表於 16-1-18 15:19

我都喊死左...仲要oscar 無話有問題....係我自己做t21 先知出左事.................. ...
之前上BK 睇,好多人都話Oscar 唔係好準確,所以我自己都做咗兩手準備,無論Oscar 結果係點都好,我都會出去再做Nifty 求做心安,但點知我連第一關Oscar 都過唔倒.....Btw 點解你個case 做Oscar 會睇唔倒呢?因為有T21 問題嘅BB 大部份頸皮都會厚,心臟都會有問題,而且特徵係冇鼻骨,咁如果少少都check 唔倒,會唔會那個醫生經驗唔夠呢?
咁好彩你自己再有做test ,如果唔係就可能要到照結構先知就麻煩了!

洋房

Fungdada 發表於 16-1-18 16:39

我上星期抽羊水,今日醫院打電話比我,話21染色體有問題,安排我明天入瑪麗醫院 ...
以我所知抽羊水係已經最準確,最基本嘅13、18、21和XY 染色體有問題係一定驗得倒,咁你自己要問返瑪麗醫院點解仲未確定先,你有冇要求做快速報告(不過好似要加錢的)?如果冇做快速,咁羊水報告好似要等成2個星期,所以會唔會有機會係正式報告未出而同你講未得住?但我好肯定如果政府確診你係21染色體問題,佢地一定會肯安排幫你做人工流產的,所以你唔洗擔心...... 不過你已經16w,如果要終止都應該只可以選擇引產嘅方法,我建議你要問清楚瑪麗先。我PM 咗劉醫生資料比你,你可以call 去問下姑娘先
希望可以幫倒你和其他JM,因為之前自己都好傍偟唔知點做好,要一齊加油呀!

子爵府

唉...我係12w 去贊育做oscar, 當時我見到頸皮大約2.5mm, 姑娘無講乜, 叫我留意呢幾日有無電話到... 同日下午我去左c+ 做t21, 點知4日就打黎話有問題.

因為果位c+ 唔做抽絨毛, 所以我搵左另一個, 佢即時幫我睇下結構, 有鼻骨,心室ok, 腦又唔似有問題, 手指腳指果d都好clear..

等我以為有希望....但醫生話原來唔係個個downs syndorme都可以由u/s 睇得出表徵, 可能係遲下發育有問題, 所以抽絨毛/羊水最準..

當日剛剛13w, 所以我唔等, 抽絨毛好了, 快速測試翌日已有結果, 詳細report要3星期...........

真係唔知係好唔好彩...如果係後期, 或者係生左出黎先發現, 我唸我真係跳樓都似...

到而家(做完oscar 3星期) 都無一個電話話我bb有問題.........唉...你叫我下次點信政府????

洋房

yoyoki4 發表於 16-1-18 17:39
我都係劉醫生幫我做架. 佢真係超好人~
我做完手術第二日已經冇乜流血.
一開始決定做手術已經諗住揾私家, ...
我係在劉醫生診所抽絨毛的,佢手勢好好,佢知我好驚所以不停安慰我,佢真係超好人.....絨毛full report 要2星期先會有,劉醫生有同我解釋今次係獨立case 而唔係遺傳性,因為佢知道我好擔心下次懷孕嘅風險,所以都有講得好清楚,高0.7%再睇埋我嘅年紀,佢話下次整體上有1%機會率,不過未算好高,雖然我聽完都好擔心,但我都想再試,希望下次唔會咁唔好彩啦 !
其實你再做IVF,而你今次又有呢個問題,咁可唔可以幫你抽起有問題嘅染色體先再幫你值入呢?

首頁

尾頁

跳至