自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

喺眼鏡88開倉特賣場,買左兩副鏡框,碌完卡,個倉貨員sell我買眼鏡劵,佢話\"因為我地呢道無視光師,5可以即時驗眼配鏡片,但你可以買$200眼鏡劵,拎去我地任何眼鏡88分店,5需要再補錢,就可以配一副近視鏡\"
我問佢攞左張劵來睇左劵背面嘅條款,覺得可以接受,就俾多$400,買左兩張

到我尋日去佢地分店想用d劵配鏡片,個店員竟然拎左張紙出來要我簽,我問係乜,佢話
\"簽左代表你同意,如果配鏡片途中,我地工場整爛左你個鏡框,你都5可會追討任何損失\"

我當然5肯接受呢個 等同列強侵華果時 逼中國簽嘅 不平等條約,我即時拒簽,個店員話:
\"咁我地寧願5做你生意啦\"
咁我就要求將d眼鏡劵退款,個店員就話5可以退款,但就話:
\"一係我幫你同寫字樓傾下,你嘅鏡框始終喺我地度買,5係外來鏡,應該無問題,應該可以5洗簽果張野,都可以用劵配鏡嘅,應該無問題嘅\"

今日下晝,同一位店員打番電話俾我,話佢同寫字樓傾左:
\"寫字樓話,因為你係開倉買嘅鏡框,係比較舊嘅貨,所以都要簽左果份 不追究損壞同意書,至可以用果張劵\"

我認為兩點:
第一。 我買眼鏡劵前,清楚問左條款,當時特賣場店員,叫我睇劵背嘅T&C,裏面係無寫任何關於配鏡過程造成鏡框損壞,我5可以追討嘅條款,到我用券果時至臨時要我再加簽,如果我5簽,眼鏡88就拒絕俾我用果兩張劵,係一種不良營商手法,係應該有機會觸犯左 商品說明條例,如果一開始佢就喺劵上打埋呢個放棄追討損失條款,我一定5會買劵,相信亦無任何人會買
第二。 個店員話,寫字樓同佢講,因為我嘅框係喺開倉買,係 比較舊嘅貨,所以都要簽果條條款,係咪即係話佢地自己都知,佢地嘅開倉貨,係有品質問題,容易或直情巳有損壞?? 我之所以咁諗,事實係因為,我喺開倉買嘅兩副框,到我尋日去到分店,一開眼鏡盒,拎上手望下,突然發現其中一副膠框,個臂好鬆,我試下開合個臂兩下,個臂就突然甩左出來,我再睇真至發覺,用來hold住個眼鏡臂嘅位,原來爆開左,係爛嘅,我指俾佢尋日個店員睇,佢就話,咁樣爛,係救5番,要報銷的。。。 但個框裏面根本一路仲係原廠嘅鏡片,仲貼哂原廠貼紙,我根本無可能用到用過,所以肯定我買果時巳經有問題,不過因為個爆口位太細,我睇5到。。。 呢個事件,可能就解釋左點解眼鏡88一定要開倉貨嘅客人簽果個損壞不追討條款,就係 佢地自己都知佢地嘅開倉貨係有品質問題,容易或甚至巳有損壞,所以至放喺開倉果道賣

伯爵府

向消委會投訴

funfun759    發表於 16-1-10 20:49
elisewaiman    發表於 16-1-10 16:27

大宅

回覆:眼鏡88開倉陷阱。 千祈5好幫襯 (有d長)

現金劵正面同背面

大宅

鏡框幾錢個?我之前團購299已有一副

大宅

眼鏡88要我簽嘅不平等條約 : 放棄追討損失同意書

珊瑚宮

爛貨博蒙開倉
玩具萬歲!

大宅

同日買嘅眼鏡,下面果副,未用巳經爛左,臂都甩埋

funfun759    發表於 16-1-10 20:49
elisewaiman    發表於 16-1-10 16:28
wcpcelia    發表於 16-1-9 22:34

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

嘩,好衰呀

大宅

同日買嘅眼鏡,下面果副,未用巳經爛左,臂都甩埋

大宅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

同佢講消委會見

男爵府

咁搞笑都有,消委會投訴,保障返消費者。

翡翠宮

牛年勳章

好唔老實,搵消委會

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:B得 的帖子

支持同消委會投訴

大宅

下 咁快?

大宅

引用:向消委會投訴

原帖由 www 於 16-01-09 發表
向消委會投訴
打算星期一搵,但我上網見有其他投訴嘅苦主話有其他投訴,消委會出左面幫佢發信俾呢間黑店眼鏡88,但佢都完全5理,因為消委只可以勸喻間黑店,佢無反應,消委後來只係叫個苦主去 小額錢債審裁處 告佢。。。 無奈。。。

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不老實
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

咁衰!我以後吾幫襯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

黑店賣爛野~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...7

尾頁

跳至