3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+貓后+於+16-01-28+發表我覺得

原帖由 markus128 於 16-01-29 發表
我排了4个月仍然冇期。。。
请問你排多久?
点train? 可否分享?
我記得當時我排協康個「青葱計劃」都排左1-2個月先到, 我知快慢要睇個地區多唔多人報。

每次見完言語治療師, 佢都會教返你返屋企多d同小朋友練習咩, 自己就真係要勤力d咁練,好快就會見小朋友有進步。

我仔仔依家3歲半了, 雖然都重係表達較差, 不過喺佢身上真係睇到, 小朋友好似塊海棉, 吸左水有日就會漏晒出黎! 加油呀!💪🏻💪🏻

侯爵府

畀面勳章

貓后 發表於 16-1-28 17:32
我覺得排政府言語治療太耐了, 會錯過小朋友追返的黃金時間, 我自己當時自費去協康上言語治療, 一般2星期 ...

可唔可以分享一下係屋企可以點做? 因為排緊位做治療,等嘅期間唔想浪費時間,想知道係屋企可以點教小朋友。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

講唔講到簡單的句子呀

伯爵府

畀面勳章

學校有沒有問下老師

禁止訪問

大宅

beiette 發表於 16-8-23 21:58
可唔可以分享一下係屋企可以點做? 因為排緊位做治療,等嘅期間唔想浪費時間,想知道係屋企可以點教小朋友 ...

唔清楚你小朋友係邊方面問題,有d係發音唔正, 有d係冇句子, 所以都要睇返小朋友問題, 平日試下叫佢跟你講, 由單字開始, 再慢慢加長, 會有幫助的

公爵府

tinngo0117 發表於 16-1-11 03:03
3歲了,講野5叻!只會簡單對答,你們認為要睇醫生?有無人分享下?

應該唔洗睇醫生,平時多啲同佢講,或者多啲帶佢同其他小朋友玩,就會學得快

公爵府

jaydennn 發表於 16-1-21 13:48
其實我小朋友3歲..正常來講應該說到完整句子,但他未曾說.所以都擔心~

咁平時有冇多啲帶佢出去,同其他小朋友玩,如果成日係屋企冇人同佢玩,交流得少,可能唔多講嘢都有可能,多同齡人一齊,會玩得開心,自然講得多,就識喇

男爵府

2018復活節勳章

返學未

男爵府

2018復活節勳章

帶佢出多d行。 帶群體生活好好多

禁止訪問

男爵府

3歲了,講野5叻!只會簡單對答,你們認為要睇醫生?有無人分享下?

老師就叫晒睇言語治療,家庭醫生就話其實如果佢的智力無問題就無問題,健康院就話係差咗半年,但同佢傾多D計就ok

大宅

唔駛卦。我個仔都三歲,講野唔叻,但都好多野講,有時仲口窒窒,好搞笑。

但我唔會笑佢,怕佢驚左講野。

大宅

其實都仲要睇埋其他野如佢2歲洗唔洗返健康院覆診有無懷疑佢其他野發展遲緩(認知同言語係互相影響的)我仔而家3歲3個月, 當初佢1.5歲去健康院佢都唔PASS要2歲覆診
到2歲佢都係唔PASS要見CAC醫生..
2歲CAC 確診佢大小肌&言語發展遲緩同埋自閉譜系(即係有自閉特徵)
我想買個保險自費去協康再DOUBLE CHECK
RESULT 都係整體發展遲緩(10 MONTHS BEHIND)
我即時幫仔仔安排上言語治療(其實係比爸爸媽媽上)
上左4堂已見效果
加埋同佢傾多D計,每晚睇故事書
而家可以講句子,可以慢慢讀到故事書

如果有懷疑,唔好浪費時間,去做評估

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

hoganbaby 發表於 16-1-27 21:55
覺得平時都要多啲同佢對話,同埋多帶佢出去接觸多啲人

係,真係要不停同佢講野,你見到乜就講乜

別墅

monictw 發表於 18-5-22 17:36
其實都仲要睇埋其他野如佢2歲洗唔洗返健康院覆診有無懷疑佢其他野發展遲緩(認知同言語係互相影響的)我仔而 ...
可pm言語治療的資料給我嗎? 想和仔仔上堂, 謝謝~^^

伯爵府

我女講唔清楚,成日聽唔明佢講乜嘢

大宅

回覆樓主:

我仔1.5yrs時都未講嘢,我都有帶佢上言語治療;健康院都肥佬,寫紙去cac,都係肥佬,話懷疑佢發展遲緩,但我感覺仔只係未ready講嘢,但認知佢絕對無問題。
一直上言語訓練到2.5yrs,言語訓練你陪住佢一齊上,同時可留意下導師點教仔講嘢,你自己在家又訓練下,慢慢會見到成果,佢可能只係未準備好講或者未掌握到,到佢講到一個字,一句說話 果種開心真係難以形容

加油

有需要我都可以俾d言語訓練資料你

伯爵府

我女差唔多3歲講嘢都唔係好清楚

首頁

尾頁

跳至