自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

引用:4張頭,未婚,大專畢業;+口口聲聲機會平等無

原帖由 aionhk 於 16-01-12 發表
4張頭,未婚,大專畢業; 口口聲聲機會平等無年齡歧視; 實則通街大把幼嫩大學畢業生, 我等女子有時候真係找到 ...
唔闗女人事。 男人都有此苦惱

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

真係好難,
我經歷過

男爵府

回覆:bik1229 的帖子

但請問有冇方法去分辨ngo 出嘅招聘post, 邊個係真?邊個係假?
等求職人唔洗浪費時間係度寫信,或者係度等回音,結果浪費其他好机會。

公爵府

引用:Quote:MariaTsui 發表於 16-1-12 18:02 我

原帖由 OKC 於 16-01-13 發表
我三十尾時見Espixxx manager grade 嘅工,個finance 阿頭第一句潤我老,講了十五分鐘就完,我心諗你嫌我 ...
个亞头咁口臭

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

引用:求職agent話今年住後市道會好差, 所以有份

原帖由 calcal 於 16-01-13 發表
求職agent話今年住後市道會好差, 所以有份工嘅都唔好亂辭職
經濟走下坡,真系唔好乱郁。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

引用:絕對有歧視!向NGO求職,電話中佢問居港年

原帖由 維港 於 16-01-13 發表
絕對有歧視!向NGO求職,電話中佢問居港年期,我答: 我係香港出世。佢又問: 邊一年畢業,我照直講,咁佢大 ...
其實cv 都会有寫边年畢業架啦。。。。

禁止訪問

回覆:4x歲找工難

禁止發言

引用:Quote:原帖由 維港 於 16-01-13 發表絕對有

大宅

回覆:LedTV 的帖子

建造業是男人現在唯一唔怕失業的工,不過都辛苦,但起碼可以係呢行向丄游,做保安就無呢個機會,女人無得做建造業,中年係難啲既

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-13 發表如

原帖由 jodyfan 於 16-01-13 發表
70後接受高等教育機會不多, 搵錢一樣難。
75年前,係唔係仲係兩間大學?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請問各位,有冇agent可介紹,thx

原帖由 arsahi 於 16-01-13 發表
請問各位,有冇agent可介紹,thx
我覺冇料到,佢係唔係都叫你見下佢先

寶石宮

引用:Quote:cmsm 發表於 16-1-12 17:27 其實我個

原帖由 Angel_Rose 於 16-01-13 發表
X2
我見工果陣都比人問會否生BB,如果生左BB會係99湊,老媽湊,定係請工人湊
有一間,一見工就問呢d, 真係請都唔做,對方自己都係女人呀

別墅

BK Milk勳章

估吾到開這個post, 大家甘有共鳴
讀書時期, 只得兩間大學, 吾似依家個個都叫大學生
現在出路真狹窄

男爵府

回覆:aionhk 的帖子

可以試下做陪月,4x歲好搶手

男爵府

aionhk 發表於 16-1-12 17:20
4張頭,未婚,大專畢業; 口口聲聲機會平等無年齡歧視; 實則通街大把幼嫩大學畢業生, 我等女子有時候真係找到 ...

有工看你自己做唔做既0者~

曾經識個極品港女,佢有日同我講佢呀媽想轉工,見佢都係做開賣野有經驗先介紹佢。
點知佢呀媽(年紀大過你)問長問短都算,就連佢個女既港女性格都出曬泥。
話明人工高過佢,但我地未講做0羊佢已經係咁列曬自己所有條件;遠既唔去,要出錢even車費既唔去,無得坐既唔去,食飯唔夠一個鐘唔去。。下刪一百字。。
好啦條件都談好曬,人地急用先請佢,佢又話要考慮下先窩~
邊有人咁搵工法? 轉頭間agent請左第二個新人後生過佢,仲要佣金做左三個月平均高過一半佢agent其它人添~

香港搵工真係唔難,老實講我學歷低過你,轉行後都可以入其他地方發展啦

男爵府

manlee668 發表於 16-1-13 17:55
建造業是男人現在唯一唔怕失業的工,不過都辛苦,但起碼可以係呢行向丄游,做保安就無呢個機會,女人無得做 ...
咁又唔係窩,你得閒經過d地盤,而家好多上年紀女人都有做窩~而且我讀完書出來做一間建築公司,佢地請左地盤一個高層都係女人黎,佢要經常落地盤開會。

珍珠宮

good_pig 發表於 16-1-13 18:08
有一間,一見工就問呢d, 真係請都唔做,對方自己都係女人呀
咁我又有DD NG同,我去IN PROGRAMMER,IN我果個係男人
因為佢地個地方又NG算大,如果IN得成,我會係果條TEAM唯一一個女性

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-1-13 18:08 有一

原帖由 Angel_Rose 於 16-01-13 發表
咁我又有DD NG同,我去IN PROGRAMMER,IN我果個係男人
因為佢地個地方又NG算大,如果IN得成,我會係果條TEAM唯 ...
其實呢d問題都唔問得,多數都係傾計套料

寶石宮

引用:估吾到開這個post, 大家甘有共鳴讀書時期,

原帖由 aionhk 於 16-01-13 發表
估吾到開這個post, 大家甘有共鳴
讀書時期, 只得兩間大學, 吾似依家個個都叫大學生
現在出路真狹窄
咁你都大專,起碼都ive, 介唔介意講之前做乜?有冇進修?

別墅

BK Milk勳章

行政囉, 依家真係找份好工緊要過找老公
世界難撈呀

首頁
45678...11

尾頁

跳至