嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

我b出世7日,我係泵人奶出來餵,呢兩日丫b飲完一陣就會打c egg,有無媽媽知點解丫b會打c egg?係未我餵得唔好?同埋我應該點做?

大宅

回覆:linglau329 的帖子

阿B吃奶後D奶落左胃,會撑住横隔膜,佢地個横隔膜未成熟,係呢個情況下就会hiccup

解決方法:医院姑娘教……彈腳板整喊佢或再餵佢吮多幾啖奶

我的做法:唔理佢

應該同餵奶的方法冇关

別墅

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

kkwong2208 發表於 16-1-13 20:26
阿B吃奶後D奶落左胃,會撑住横隔膜,佢地個横隔膜未成熟,係呢個情況下就会hiccup

解決方法:医院姑娘教… ...

咁會唔會係太飽先係咁嫁??

大宅

引用:Quote:kkwong2208 發表於 16-1-13 20:26 阿

原帖由 linglau329 於 16-01-13 發表
咁會唔會係太飽先係咁嫁??
Bb 個胃好細,食少少都会滿。我睇網上資料,可以考慮少食多餐,但初生人奶B已經可能2小時就叫食,似乎不太可行。
但理論上,打c噫是冇害的,我B不是打太耐,所以我都冇理佢,大大下就冇打了

回覆 linglau329 的帖子

您好 linglau329初生BB橫隔膜未成熟,唔少都會打C eggBB唔會覺得痛架,通常過一陣或者BB喊兩聲就會停;BB食奶後掃風掃耐少少(背脊深長咁掃上去會比較易掃D風出黎),都可以減少依個情況架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至