論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次請工人 工人已經做咗三年 前年十二月續約 今晚突然同我講佢想今年四月連放十四天假。。但留在香港去表姐家留宿 叫我唔洗俾機票佢
之後下年再唔放星期日儲埋d假又返菲律賓十四日!!!

水晶宮

引用:我第一次請工人 工人已經做咗三年 前年十二

原帖由 mistresslui 於 16-01-14 發表
我第一次請工人 工人已經做咗三年 前年十二月續約 今晚突然同我講佢想今年四月連放十四天假。。但留在香港 ...
唔放星期日儲假返菲律賓, 咁得嘅咩?就算真係得, 都唔係佢想唔放星期日就逼僱主要當果天係工作天。

侯爵府

衰d, 照出機于票~~

子爵府

你姐姐為何一定要放14日年假但又不出境?佢唔係完約當然不用提供機票,你當然要考慮是否有需要佢休息日唔放假而又容許佢一次過放14日儲起的假期,就算有法定假期在內佢都要3個月一日假都唔放,我就一定唔批准咁做。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

連放14日留港在外留宿我唔知得唔得

但 "下年再唔放星期日儲埋d假又返菲律賓十四日" 呢樣我唔會俾

伯爵府

話佢知你要問吓入境批唔批先,
唔批即係佢犯法&迫你去犯法。

男爵府

回覆:(求救) 工人要求放假十四天 留港但不返我地屋企瞓

姐姐在香港境內有咩事都係僱主負責,佢放假咁多日留港但唔出境,僱主好無保障

侯爵府

mistresslui 發表於 16-1-14 14:07
我第一次請工人 工人已經做咗三年 前年十二月續約 今晚突然同我講佢想今年四月連放十四天假。。但留在香港 ...
我估呢段時間出事保險吾包因為合约係日日都要係你屋企瞓,而佢出左事或意外你都要負責,你重要小心佢出左事向警方講係你迫佢

大宅

回覆:(求救) 工人要求放假十四天 留港但不返我地屋企瞓

打去1823問清楚勞工處, 同埋保險公司...保障自己

大宅

乜放吾放星期日吾係由僱主話事咩

男爵府

引用:連放14日留港在外留宿我唔知得唔得但+\"下年

原帖由 Lihoma 於 16-01-14 發表
連放14日留港在外留宿我唔知得唔得

但 "下年再唔放星期日儲埋d假又返菲律賓十四日" 呢樣我唔會俾 ...
係囉,唔係佢話想唔放就可以唔放,合約寫明每星期放一日假。

男爵府

因住屈你唔比佢星期日放假。去生果日報大控訴。
另外佢留港十四日可能做另類生意。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:mistresslui 的帖子

放有薪年假唔一定要出國的,可以留在香港。
至於下年唔放休息日儲假,你有冇需要佢天天工作先?

別墅

留港放大假不出境,早前問過入境處,在港僱傭不論大假或例假,若在港放假,法律规定必须在僱主家中留宿。兩年一約一機票,第三年不需提供。儲星期日不放假?所有假期僱主話事,加上沒有僱主會咁做應佢要求。

大宅

自從上星期我工人同我講 佢要四月連放十四天大假留港去朋友家早晚不返家
我就開始成日留意佢 佢房有成大袋紙袋 寫住 Vantage International

跟住我就search到

http://thepowerofvantageinternational.blogspot.hk/2015/02/food-supplement.html?m=1

做傳銷係咪犯法架?

大宅

回覆:mistresslui 的帖子

子爵府

her visa is only for Domestic helper work

首頁

尾頁

跳至