自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由 mwmyway 於 16-01-19 發表老

原帖由 無話可說 於 16-01-19 發表
當然疏果D,而又結左婚就唔派啦!但係小朋友要比嘛,一個堂家姐十幾個孫,仲要係幾個堂家姐,阿哥,即係起 ...
一樣!多到認唔晒

禁止訪問

男爵府

回覆:討厭農曆新年

我最憎老公個邊d表兄弟姊妹,未結婚帶埋男女朋友入黎利是,結左婚個時未生就人影都無隻,生左2件先扮晒入黎拜年呃利是。。。。。極討厭

象牙宮

引用:Quote:無話可說 發表於 16-1-19 16:49 其實

原帖由 bkfans 於 16-01-19 發表
其實你只係要行開下,又唔想講大話啫. 澳門街舖唔會開, 只可以係酒店堆入面行下食下.
...
考慮下都好

象牙宮

引用:我最憎老公個邊d表兄弟姊妹,未結婚帶埋男女

原帖由 kiki珊 於 16-01-19 發表
我最憎老公個邊d表兄弟姊妹,未結婚帶埋男女朋友入黎利是,結左婚個時未生就人影都無隻,生左2件先扮晒入黎 ...
有D都會架!唔生就唔去奶奶度,一生又話擺酒,跟住先去我奶奶度,順便逗晒我地逗利是

公爵府

引用:咁多年都咁討厭,尤其近年親戚越生越多小朋

咁多年都咁討厭,尤其近年親戚越生越多小朋友!又要同圍去,買禮封利是又使一筆錢(無雙糧,得少少年尾獎金) ...
我都唔鐘意新年,尤其是唔鐘意“派利是“呢個習俗,本來攞個意頭無乜所謂。但會見到好多百態。

例如一些到了適婚年紀,但又未結婚的男女,新年例必俾人問“幾時到你派呀?“言者無心,但聽者俾人問咗幾十次,難免覺得煩。

一些十年唔會搵長輩的後生,過年就會出現,跟住逗完利是就會極速消失下年先會浦頭。

有人收咗人利是都不知足,重唱人封咁少亦聽過。

個人雖然都唔算好環保,但每年見浪費好多利是封都覺得可惜。

可能大家會覺得一年一次無乜所謂啦,最緊要開心。但我真係希望有朝一日會無咗呢個習俗。

jeanne1120    發表於 16-1-19 22:08

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

中國咁多個節日中,我最唔鍾意就係農曆新年,特別係香港根本就完全冇新年氣氛..............

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 leng1999 於 16-01-19 發表咁

出年開始應該會!希望今年上到公屋,就可以實現
加油,幫你祝福

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 mwmyway 於 16-01-19 發表老

當然疏果D,而又結左婚就唔派啦!但係小朋友要比嘛,一個堂家姐十幾個孫,仲要係幾個堂家姐,阿哥,即係起 ...
有冇定邊日團拜?避開出席得唔得?

大家好,我是子悠~~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

利是我地親友唔多,所以派都無問題,

反而最討厭年三十同99食飯半日,年初一又同99拜年要大半日,重複聽太后發表講左一百次既演說......咩習俗

jeanne1120    發表於 16-1-19 22:08

子爵府

BK Milk勳章

回覆 無話可說 的帖子

你都叫做封比小朋友我要封比D唔結婚既長輩…. (大我幾年到10幾年個D…) 和佢地條仔 (係條仔, 唔係細路仔)

有年仲開到聲問我封左比佢條仔未(實情比左但佢睇唔到), 超級難忘!

子爵府

回覆:無話可說 的帖子

關係咁疏,封20x2算啦,意頭野姐
一係近近地返大陸旅行當避年,咩禮盒,佈置,利是都慳返

男爵府

我都好討厭過農曆年。 我個姑仔結左婚都厚顏無恥唔派利是比我個仔, 仲要收我地封利是添。 佢第2年又係唔派再收我地利是, 我忍唔住問奶奶點解姑姐唔派利是, 奶奶當然包庇佢個寶貝女話由她。 第3年我求其比2封20蚊佢算。 親兄妹都咁衰。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

農曆年好多店舖都休息, 所以最好外遊

男爵府

外遊好貴, 我d親戚就算唔見都要轉交利是比長輩

水晶宮

我都唔喜歡農曆新年,以前仲悶,通常天氣凍有毛雨,起身食齋換靚衫,然後等人來拜年,之後....冇咩做,又上房訓覺,因為真係好凍!
嫁左好點,有自己地方,又冇禁凍!出面舖頭開多左,以前真係全部唔開,得超市,7仔開炸!
但我都唔喜歡去99度拜年....又要講恭喜....好假....

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:咁多年都咁討厭,尤其近年親戚越生越多小朋

咁多年都咁討厭,尤其近年親戚越生越多小朋友!又要同圍去,買禮封利是又使一筆錢(無雙糧,得少少年尾獎金) ...
快D報團避年

子爵府

我都唔鐘意新年派利是,老公無雙糧

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

的確要洗多好多錢

公爵府

最討厭係明明紅日,但辛苦過返工,要見啲唔想見嘅人,去男家拜年同返工,我會揀返工 返工做下嘢吹下水又一日,去男家,要受閒氣,生女有罪咁

首頁
23456...10

尾頁

跳至