自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Del

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如題,定係香港的教育真是咁失敗? 點解啲

原帖由 chan_chi_mun 於 16-01-24 發表
如題,定係香港的教育真是咁失敗? 點解啲人連冰同雪都唔識分,又唔知落冰粒係落雹,呢啲,常識來之
...
其實你想講乜?我有讀過書都5識乜系冰雹

我為貓狂

子爵府

回覆:而家香港係咪多左好多無受過教育的人?

小學常識有教過

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:小學常識有教過

原帖由 chan_chi_mun 於 16-01-24 發表
小學常識有教過
真架

我為貓狂

子爵府

上得火星多,己唔識地球專有名詞

大宅

減齡達人勳章

引用:如題,定係香港的教育真是咁失敗? 點解啲

如題,定係香港的教育真是咁失敗? 點解啲人連冰同雪都唔識分,又唔知落冰粒係落雹,呢啲,常識來之
...
點解頭先天文台話唔係雹??

子爵府

引用:Quote:原帖由 chan_chi_mun 於 16-01-24 發

原帖由 rickybb123456 於 16-01-24 發表
真架
我唔知而家小學係咪連呢啲常識都DELETE哂,80後的我好肯定我小學“科學”科有教過

bube6218    發表於 16-1-25 00:30

用戶要求終止服務

咁小冰丸係咩?係咪好好食咖?

子爵府

引用:Quote:原帖由 chan_chi_mun 於 16-01-24 發

原帖由 cherchermsc 於 16-01-24 發表
點解頭先天文台話唔係雹??
呢個係講緊嗰啲冰粒的SIZE問題,今次啲冰粒唔到某SIZE, 所以唔叫冰雹,係軟雹,但是既然出得“軟雹”呢個名,即係承認左“香港落雹”

侯爵府

常識書教雨的形成,但無教雪同冰雹形成,除非老額外補充教

伯爵府

我都係80後, 都譜分係咪

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

主要是在香港很難聯想到會有「雹」這名詞。

子爵府

香港少有呢啲自然現象啫,唔關教育事。

子爵府

引用:常識書教雨的形成,但無教雪同冰雹形成,除

原帖由 yin-ting 於 16-01-24 發表
常識書教雨的形成,但無教雪同冰雹形成,除非老額外補充教
咁即係真係DELET左,唔怪得香港教育咁失敗,原來連呢啲都無教

子爵府

引用:香港少有呢啲自然現象啫,唔關教育事。

原帖由 iamverysleepy 於 16-01-24 發表
香港少有呢啲自然現象啫,唔關教育事。
香港無OR少見就唔識,即係連“地球係圓”都唔識,因為“香港無地球”

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

香港少有雪,落雹都唔係年年有,未見過就算教咗都未必識分,
同有冇受過教育冇關係吧。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

香港的細路真是慘,比班怪獸迫到唔識COMMON SENSE, 香港無OR少見嘅嘢就唔識,喺呢啲細路眼中,係咪只剩下返學,功課,補習同無聊興趣班

伯爵府

2018復活節勳章

台灣氣象局話當地下的叫做"霰"喎。 (粵音:仙, 英文叫 Graupel, also called soft hail, snow pellets or "Grail")

我地又可以等睇今晚本地氣象專家解釋下。

http://www.cna.com.tw/news/firstnews/201601230184-1.aspx

雪和霰傻傻分不清楚 氣象局教你分辨
發稿時間:2016/01/23 15:29最新更新:2016/01/24 12:44

受寒流影響,太平山國家森林遊樂區翠峰湖景點,23日 下午1時起開始下雪。 (林務局羅東林區管理處提供) 中央社記者沈如峰宜蘭縣傳真 105年1月23日

(中央社記者陳葦庭台北23日電)入冬最強寒流發威,全台高山陸續傳出「雪」訊,氣象局表示,其實雪、霰、霜、霧淞都不同,欣賞銀白世界之餘也長知識。

霸王寒流報到,中央氣象局預估全台1000公尺以上高山都有機會下雪,合歡山、太平山和拉拉山也陸續傳出下雪消息,銀白世界吸引許多民眾上山賞雪。

氣象局表示,許多民眾看到白茫茫的一片就興奮得以為是雪,但其實雪、霰、霜、霧淞都不一樣。

氣象局說明,雪通常發生在負5度的低溫環境,結晶為六角形,重量也較輕,會緩慢從天空中飄下,0度至負5度則是雪和霰混和,霰的形狀不是六角形,和雪比起來較重,掉到地面上會碎掉,降落的速度也比雪快。

霰(圖左)的結構較雪密實,形狀不是六角形,和雪(右)比起來較重,掉到地面上會碎掉,降落的速度也比雪快。(左圖作者:Pierre cb,使用來自維基共享資源的創用CC姓名標示-相同方式分享3.0條款授權;右圖作者:Kevin C Chen,使用來自維基共享資源-CC BY-SA 2.0tw條款授權)
除了雪和霰,氣象局還解釋霧淞現象,成因是地面溫度低,水氣附著在植物或建築物上,冷空氣掃過就凍結成霜;至於冰雹,則是對流旺盛時會產生的結晶,台灣的夏天偶爾會有下冰雹的情況產生。

至於陽明山到底會不會下雪?氣象局表示,今天入夜到明天清晨是最有可能下雪的時候,上一次氣象局鞍部測站的下雪紀錄是在2009年。1050123

伯爵府

引用:香港的細路真是慘,比班怪獸迫到唔識COMMON

香港的細路真是慘,比班怪獸迫到唔識COMMON SENSE, 香港無OR少見嘅嘢就唔識,喺呢啲細路眼中,係咪只剩下返 ...
你最0力喇。我自問算有讀過書,但小學科學教左d咩題目真係唔記得。sorry真係唔知形成雪同冰雹過程既分別。

現在生活真係大壓力,唔識冰雹點形成都會被人開post話無受過教育。我估如果街市找錯錢應該要被公審,因為唔識加減數。

baby_chu    發表於 16-1-24 17:50
LedTV    發表於 16-1-24 17:23
小小bb    發表於 16-1-24 17:09
Dominique_L    發表於 16-1-24 15:28
jump.jump    發表於 16-1-24 15:01

用戶要求終止服務

是但啦落咩關我咩事

首頁

尾頁

跳至