自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:點解個小朋友過黎同你打招呼你唔啋佢!!

水晶宮

畀面勳章

引用:細個阿媽嚴厲教導......... 人哋傾緊計就唔

原帖由 sai_sai 於 16-01-27 發表
細個阿媽嚴厲教導......... 人哋傾緊計就唔好叫人、同人講野,要等人哋傾(講)完至好出聲。
呢㮔都係禮貌!
...

我都係咁教仔女,人哋講緊嘢就唔插把咀埋去。

男爵府

引用:禮貌呢家嘢,都幾入血的,唔係大大聲叫人就

原帖由 Superman-GF 於 16-01-27 發表
禮貌呢家嘢,都幾入血的,唔係大大聲叫人就係。

內涵、禮貌⋯⋯躍然紙上,文字反應已經徹底露了底。
你真係講得好抵死

伯爵府

引用:Quote:原帖由+sai_sai+於+16-01-27+發表細

原帖由 晴B媽 於 16-01-27 發表
講得啱。

打招呼係基本禮貌,但不適當時機打招呼就變成無禮貎
無錯,我覺得人地講梗野仲走埋去打招呼打段左人仲無禮貌

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我個仔係會叫到人地應佢為止,仲要加多句,‘你聽唔到我嗌你咩,點解你唔應我‘有時真係㩒都㩒唔住

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 129yy 的帖子佢地D仔女唔叫我我反而冇

原帖由 chungmavis 於 16-01-27 發表
回覆 129yy 的帖子

佢地D仔女唔叫我我反而冇咁嬲, 佢地自己唔教又或者揀過度過先叫, 無所謂, 我呢個姨姨冇 ...
每個都叫真係太跨張了吧,大人行埋一齊打招呼果陣叫下咪得囉,有好多野不需太刻意。
另外樓主你係咪覺得你呢班朋友睇你唔起?

伯爵府

親戚一定要叫。 朋友呢。。。 佢都唔尊重自己, 我都唔會尊重佢。 下次次有眼神交流先叫。

男爵府

回覆:piv 的帖子

👍👍👍

男爵府

未結婚或未有小朋友既, 叫哥哥姐姐啦+1

我二十幾未嫁但聽到小朋友叫我姨姨我都唔係好想應

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

公爵府

會唔會係d你唔中意佢叫叔叔同ee呀 有d後生d既或者中意人叫哥哥姐姐呢

伯爵府

有禮貌係啱,但太刻意,如唔識嘅咁逐個去叫,我會覺得 over 咗,有時唔識嘅小朋友走埋離叫我,真係未必即時做到反應,咁個小朋友一叫完就走,我唔會追返佢讚佢乖!我唔會要求小朋友咁樣去逐個逐個叫,講真我自己唔識嘅都未必會特登走埋去同人打招呼,如果咁係冇禮貌,咁我認我係冇禮貌!如果自己都可以做到,我就會教小朋友都要咁做!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

哈哈哈

大宅

太執著,大過左返學返工會每個人都能夠打到招呼嗎? 做唔到覺得唔開心,覺得別人無禮貌,但又改變唔到別人,每次都不停唔開心,有用嗎?教囡囡做好自己就可以,隨心而行,會開心好多。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Superman-GF 發表於 16-1-27 21:59

男爵府

chungmavis 發表於 16-1-27 14:42
其實係我老土定我執著, 呢件事都困惑咗我好耐, 唔識點樣教個女!! 每次帶個女出去見 D 朋友同佢地 D 仔女玩, ...
照教,如果佢都唔認,大人去同佢講,妹妹叫你,應一應

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:chungmavis 的帖子

樓主真係幾執著同自我中心,應考慮下改善自己嘅社交同溝通技巧。

入屋叫人係啱,但都要睇情況啫。可以自然D溶入人地嘅交談中,跟住介紹自己個囡嘅啫。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果一大班人的話,大圍打聲招呼。如果比較少人,或者同家人一齊,我屋企既習慣係人人都要打招呼。

打斷人說話更是大忌。我個仔成曰打斷人地說話,我周不時都要話佢。不過如果有其他小朋友打斷我既說話,我點都會回應佢一句半句,始終小朋友總係心急,見到人總會心急想講野,樓主既朋友直頭唔回應又好似唔多好,但另一方面,樓主都要教小朋友唔好打斷人地講野,呢個都係禮貌之一。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

到小朋友大d,樓主同朋友傾偈時不停"媽媽,媽媽"咁打斷佢地,樓主就會知道要教小朋友學等待架啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至