母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大女全人奶至24m 因為有左細b而突然收奶,平時半埋身半泵,去到大女25m決定停餵(因為宮縮),心感自責未能餵到大女自然離乳。而細b都打算餵人奶。
99一向都唔鍾意我餵人奶,覺得大女唔痴佢係因為食人奶,痴媽媽。其實我覺得係因為大女一年只見99幾次,根本唔熟。
上星期,同99食飯,佢暗示叫我唔好餵細b食人奶,話會搞到細b「唔知醜」。
何謂「唔知醜」呢?
1. 大女會指住我或爸爸或佢自己心胸,然後講「奶奶」,佢意思唔係想食,而係好似指住人隻手講「手」,表佢的認知能力。99就話佢成日將「奶奶」二字掛口唇邊,而話佢唔知醜。
2. 以往出街,我都一條餵奶巾款天涯,尤其見99多數都在佢家或酒樓,佢家有宅公房,但只有碌架床上格,根本餵唔到奶,所以都是用餵奶巾餵。而99就話「用塊布遮住就食奶」,「周街食」係唔知醜。
聽到呢度我心火盛,對眼望一望c6, c6話細b都會餵人奶,99就唔出聲。
我同99關一向唔多好。
下次有機會真想串返佢,可以點回應?

子爵府

引用:大女全人奶至24m 因為有左細b而突然收奶,

原帖由 bubu7123 於 16-01-28 發表
大女全人奶至24m 因為有左細b而突然收奶,平時半埋身半泵,去到大女25m決定停餵(因為宮縮),心感自責未能 ...
99,bb食奶係天經地義,任何哺乳類既bb都係食自己媽媽既奶,否則以前未發明奶粉之前,人類早就絕左種啦。用餵奶巾遮住先餵奶一來怕外來因素騷擾bb食奶心情,二來係尊重自己尊重別人,而並唔係所謂既唔知醜,bb食奶係正常行為,如果bb食奶係唔知醜,咁99你食飯都係唔知醜既行為囉。

cloudyjess    發表於 16-1-30 04:43
Yanlovesnaz    發表於 16-1-29 05:11
sukiyu214    發表於 16-1-28 21:49

別墅

回覆:純呻:99話大女食人奶「唔知醜」,向我暗示細b唔好食人奶

比著我,明知佢唔想我餵,我就越要餵!衰啲講句,佢根本就係帶有色眼鏡去睇餵人奶,心邪!

Mrs.KarenTse    發表於 16-2-2 19:24
wynnehung    發表於 16-1-29 08:57

子爵府

回覆:純呻:99話大女食人奶「唔知醜」,向我暗示細b唔好食人奶

我99初初都反對我餵人奶,跟住我反問佢D仔女之前食咩大,佢話餵人奶,我就問佢點解佢餵得我唔餵得。之後佢有好多不同意見都被我一一推翻,最終佢依家好支持我餵人奶,仲主動煲魚湯比我飲添。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

揸住奶樽喺街食,喺佢屋企食,就唔係周街食?

男爵府

回覆:chaucrystal 的帖子

我係唔會因為佢唔鍾意而唔餵。

子爵府

我寸佢都費事,我個小朋友食乜我做阿媽會決定。

男爵府

最好嘅反應就係無反應,一年見幾次,唔啱傾當佢唱歌

大宅

佢出街食飯都係唔知醜!

侯爵府

我的育兒心得勳章

一句KO!要餵奶,戒左奶先見啦99!

rosevinwong    發表於 16-1-29 09:39
sallym    發表於 16-1-29 04:06

男爵府

99仲話搞到我女以為知胸係食野用。我真係好想知,原始以來知胸都係俾小購友食野用,唔係食野用仲有咩用途?

子爵府

引用:99仲話搞到我女以為知胸係食野用。我真係好

原帖由 bubu7123 於 16-01-29 發表
99仲話搞到我女以為知胸係食野用。我真係好想知,原始以來知胸都係俾小購友食野用,唔係食野用仲有咩用途? ...
可能你99個胸只係for你62揸同啜之用,而並唔係好似我地咁用黎餵哺自己既bb

男爵府

引用:Quote:原帖由+bubu7123+於+16-01-29+發表99

原帖由 Cherry0401 於 16-01-29 發表
可能你99個胸只係for你62揸同啜之用,而並唔係好似我地咁用黎餵哺自己既bb

...
我99同62離左婚好多年,之後佢再婚老公又過左身⋯⋯的確,佢無餵過人奶俾的我c6

伯爵府

唔好回佢就最好...
腰啲回應就話: 餵人奶係好開心, 同BB 好CLOSE, 冇餵過既人真係唔會知囉.
(哈哈, 唔建議回, 免得C6 難做......)

別墅

唔洗對無常識兼有偏見既人講既說話咁上心

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

唔洗理佢啦,
餵唔餵人奶,關佢鬼事
都係嗰句:
對住d唔支持母乳既人,講多2句都晒氣

男爵府

引用:大女全人奶至24m+因為有左細b而突然收奶,

大女全人奶至24m 因為有左細b而突然收奶,平時半埋身半泵,去到大女25m決定停餵(因為宮縮),心感自責未能 ...
其實唔需要理會唔重要的人的說話

男爵府

引用:大女全人奶至24m+因為有左細b而突然收奶,

如果真係要串佢,叫你老公講,人就梗係飲人既奶,好地地做咩飲牛架呢?

你老公講會激死佢多啲,你在旁嘻嘻笑,唔好勞氣,效果更佳

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我唔會寸佢,唔想老公同小朋友難做。一年見得幾次,無必要將佢既說話放上心上。

大宅

回覆 bubu7123 的帖子

想問下你點解可以餵人奶可以咁耐,有乜方法,謝謝指教

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊