時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得佢同王維基有D似~~

莊偉忠說這專頁讚
1月29日 17:30 ·
廢青講廢青

半年前,寫咗篇《我曾是廢青》,當時咁講:
「用今日成功人士的標準,我年青的時候,也是一名廢青。打機度日,諸多不滿,自以為是,不懂珍惜機遇,凡事得過且過,工作上受過不少教訓。這是年輕人的通病,也是成長必經階段,有權有勢有錢的高層,必須寬容年輕人三分,示範何謂胸襟識見,讓年輕人逐步上位,怎能失言失態,用年齡標籤聰明愚笨、上進懶散或正常失常。」

兩周前,《不成功便成仁》又提到:
「我由細到大,本質上只係廢青一個,唔鍾意計劃將來,無乜興趣登高遠望,習慣見步行步,隨機應變,呢種性格從來無變過,亦無諗過改。」

上星期,港台「我係乜乜乜」搵我呢個上一代廢青,講呢一代「廢青」現象,應該算係合適人選。講啲乜,自己去片聽清楚。

有無得罪人?清心直說,唔諗得咁多囉;
有無啟發人?老生常談,唔到我控制囉;
有無嘢補充,有。

你話人廢青,人哋話番你廢中廢老,無具體內容,純屬無意義嘅口舌之爭,一個有少少教養水平嘅人,點講出口。廟街阿叔,肉類分割員,發洩吓,OK無傷大雅;有頭有面有錢嘅高層,聲大大指責地位低微嘅年輕人,即係重量級拳手揼九十磅靚仔,有少少自尊,都驚畀人話大蝦細畀屎餵。

幾十歲人無修養,唔禮讓寬容年輕人,唔指點迷津,都算喇;明明同時代脫節,無本事管人,畀唔到人前景希望,挑唔起人責任心,激勵唔到人發奮,以為畀咗人工一萬蚊,就要人聽話任勞任怨抵得諗,又要人積極進取,開口埋口獅子山下精神,實情係又貪心又無徳行又無品。唔自我檢討,掉轉頭賴人無上進心,懶散唔捱得,仲青筋暴現,惡言相向,其實最廢係自己至真,醜字唔識寫,失禮死人。

任何時代,不分年齡性別,有人早開竅,有人遲開竅,有人永遠渾渾噩噩,頑石不點頭,唔係人人有事業心,嚮往名譽地位錢銀,識得為將來日諗夜諗。自己嘅人生,自己負全責,究竟有無意義,係咪快樂,唔關人事,無人可以高高在上,睇人唔起,話人係廢青,除咗自己。

幾日前,咁樣答網友:「下一代嘅人生係佢哋自己嘅,係咪努力上進,係佢哋嘅選擇自由,我好少過問,淨係關心佢哋有無禮貌、公德心同埋孝心。」三樣都有,老豆老母可以劏雞還神。

子爵府

熱血金章

回覆:一田CEO 講呢D都幾型O既...

最尾個段好like,我都buy佢講既野!

scheong    發表於 16-1-31 07:35
la_source    發表於 16-1-31 02:55

複式洋房

引用:我覺得佢同王維基有D似~~莊偉忠說這專頁讚1

原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表

莊偉忠說這專頁讚
樓主請問係邊度搵出來架?
有Link嗎?
我有興趣想睇原版
因為佢講得好好

侯爵府

樓主, 你真勇

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

我都好buy佢講野

不過係bk post出黎 樓主你好勇

大宅

agree,講得好好

珍珠宮

Totally agree!

有啲上一代嘅嘴臉真係好難頂,成日覺得有錢、有樓自己就係成功,就高高在上去教訓人

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

依d真係有型喇!

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

BK Milk勳章

堅buy 佢

大宅

一向都欣賞佢,同王維基!

水晶宮

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

CEO真係好正 留意左佢好耐

楼主真係好勇 冒住彼某某s圍嘅危險。。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

珍珠宮

引用:CEO真係好正+留意左佢好耐楼主真係好勇+冒

原帖由 super888 於 16-01-31 發表
CEO真係好正 留意左佢好耐

楼主真係好勇 冒住彼某某s圍嘅危險。。
我唔希望香港年青人學呢班人去欺負弱者!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

littlesister    發表於 16-1-31 13:30

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

回覆 good_pig 的帖子

有良知嘅人愈來愈少

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

有道理

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

引用:我覺得佢同王維基有D似~~莊偉忠說這專頁讚1

原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表

莊偉忠說這專頁讚
認同佢講法。
作為成年人,對後輩是引導而非開口閉口就是罵罵罵。老耍威嚴扮完美,但笨拙後生是眼見的,心裡一早煩厭,差在幾時爆或係點發洩,既然滿口人生經驗點解咁傻瓜?亦完全唔明佢地點同自己年青兒女能好好相處.....
不過“好好相處” 嘅 標準可能人人唔同,有些覺得能定期拿錢回來就是成功教好了。

珍珠宮

引用:Quote:super888+發表於+16-1-31+06:14+CEO

原帖由 Lulu880 於 16-01-31 發表
原來有個已經醒左
只識得去侮辱其他人,你認為咁樣可以去教好年青人?

就係你呢d言論先令年青人變成CEO口中「X」青!

首頁
12345...7

尾頁

跳至