興趣嗜好

跳至

首頁
23456...14

尾頁

珊瑚宮

引用:打錯,歐白芷

原帖由 daytam 於 16-01-31 發表
打錯,歐白芷
歐白芷係root根, 有分別。
睡前1drop搽腳底,補虛, 人會暖d,瞓得好得多。

珊瑚宮

引用:Muji油好用嗎

原帖由 -Athena- 於 16-01-31 發表
Muji油好用嗎
我個人唔會買, 聞味道已經覺得唔得。

伯爵府

引用:我剛剛新手買了某牌子的trail set, 我無上

原帖由 prettypretty818 於 16-01-31 發表
我剛剛新手買了某牌子的trail set, 我無上線亦無人帶我入會的, 真心請教邊支油會有某些功效或幫助, 我現在 ...
我估到你用咩牌子。我都係用佢。

其實你可以上返佢地公司攪嘅 workshop 咕喎

如果你好抗拒佢地教嗰套方法,咁點解唔直接跟個芳療師學&買佢地推介嘅牌子呢?

複式洋房

其實就咁搽tea tree or lavender我都會覺得太濃,會太乾,除非極少量咁搽
eo對我佢用唔大,但因為天然所以我溝黑種草油咁用

大宅

認識瑞士牛牛第二回

emily_money 發表於 16-1-31 16:30
咁呢啲精油又有咩成份?
RC 成份Eucalyptus globulus 桉樹尤加利 Myrtus 桃金孃 Pine 松 Marjoram 馬鬰蘭 Eucalyptus radiata 澳洲尤加利 Eucalyptus citriodora 檸檬尤加利 Lavender 薰衣草 Cypress 絲柏 Tsuga 芹葉雲杉 Peppermint 薄荷

Thieves 成份
Clive 丁香 Rosemary 迷迭香 Eucalyptus radiata 尤加利 Cinnamon bark 肉桂 Lemon 檸檬

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Aljero 發表於 16-2-1 14:42
RC 成份Eucalyptus globulus 桉樹尤加利 Myrtus 桃金孃 Pine 松 Marjoram 馬鬰蘭 Eucalyptus radiata 澳洲 ...
Clove 丁香,打錯

珊瑚宮

引用:Quote:emily_money 發表於 16-1-31 16:30

原帖由 Aljero 於 16-02-01 發表
RC 成份Eucalyptus globulus 桉樹尤加利 Myrtus 桃金孃 Pine 松 Marjoram 馬鬰蘭 Eucalyptus radiata 澳洲 ...
小朋友可以用?
eucalptus globulus六歲小朋友不適宜用,因為有可能引起小朋友氣管收窄, 令佢窒息。

子爵府

回覆:精油分享區 (不接受任何傳銷活動)

一次過用咁多款精油,有敏感既話都唔知點排除係邊款致敏。

大宅

如果不講傳銷牌子. 大家界唔界意分享下用緊邊D唔係傳銷牌子? 我試緊 Plant Therapy , Eden garden .. 價錢平傳銷牌子好多!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

cbeyond 發表於 16-2-1 15:50
小朋友可以用?
eucalptus globulus六歲小朋友不適宜用,因為有可能引起小朋友氣管收窄, 令佢窒息。
我自己確實還未聽過有人因為用此款我自己用過覺得好的blend oil 引致窒息,雖然見很多低于6歲。
當然,任何產品在考慮用之前自己應做好資料搜隻,如有疑慮找專人问清楚,不要人地講就信。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

emily_money 發表於 16-2-1 16:56
一次過用咁多款精油,有敏感既話都唔知點排除係邊款致敏。
你呢點我也同意,所以如果擔心就不要用blend oil,用番single oil 就好。

珊瑚宮

引用:Quote:cbeyond 發表於 16-2-1 15:50 小朋友

原帖由 Aljero 於 16-02-01 發表
我自己確實還未聽過有人因為用此款我自己用過覺得好的blend oil 引致窒息,雖然見很多低于6歲。
當然,任何 ...
絕對贊成。
這句說話是出至一位專業芳療師之口, 唔係d傳銷連精油成分都唔知, 分唔清seller資料。

珊瑚宮

若果對精油有d認識就應該知, radiata澳洲尤加利, smithii 史密斯尤加利先適合小朋友用。
網上好容易已經搵到相關資料.

在全世界尤加利大約有六百多種,當中只有約十五種能產出有用的油脂。在芳香療法中常用的有史密斯、澳洲及藍膠尤加利,他們在外觀上也較為相近。
一般來說澳洲尤加利精油比較適合小朋友使用,其實真正最不刺激,而又最適宜小朋友使用的是史密斯尤加利清油。原因是它的成份中比澳洲尤加利少了醛類,所以性質變得更溫和,基本上沒有使用的禁忌。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

cbeyond 發表於 16-2-1 21:10
絕對贊成。
這句說話是出至一位專業芳療師之口, 唔係d傳銷連精油成分都唔知, 分唔清seller資料。
哦,明白。那如果你找到我自己用過覺得好的那款精油引致的事故,請你務必在此分享。謝謝。我只是個小小用家,我也想知多D。

珊瑚宮

Aljero 發表於 16-2-1 21:25
哦,明白。那如果你找到我自己用過覺得好的那款精油引致的事故,請你務必在此分享。謝謝。我只是個小小用家 ...
無特別興趣搵, 不過想睇相關資料.可以係網上搵2015精油受傷報告, 內容多是某傳銷牌子亂用精油出事報告.

大宅

認識瑞士牛牛第二回

cbeyond 發表於 16-2-1 21:45
無特別興趣搵, 不過想睇相關資料.可以係網上搵2015精油受傷報告, 內容多是某傳銷牌子亂用精油出事報告.
...
那要看清楚,為何出事,貨品質量還是人為意外,兩碼子的事。
我開始感覺到呢度有'專業'的芳療師踪影...

珊瑚宮

Aljero 發表於 16-2-1 22:24
那要看清楚,為何出事,貨品質量還是人為意外,兩碼子的事。
我開始感覺到呢度有'專業'的芳療師踪影...
...
BK 無乜, 只係小學生階段, 唔係都唔會咁多傳銷搵食(我講事實咋, 真係好多).
係其他 forum, 人地業餘玩香薰都對精油知識好熟悉, 仲有專業芳療師解答.
傳銷牌子根本無人理佢, 因為人地對精油知識仲豐富過佢.

男爵府

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+16-01-31+發表

原帖由 cbeyond 於 16-01-31 發表
岩蘭草心浮氣躁,易發脾氣既人啱用, 可以用1d+底油搽腹部。
我自己底輪較弱(人既七輪), 我會直接用於底輪。
...
英文是什麼?

男爵府

敏感 - lemon, lavendar, peppermint

不過呼吸道問題好多隻油可以,人人夾唔

珊瑚宮

lemon, lavendar, peppermint
某隻傳銷牌子基本kit 喎.
無記錯的話, 係賣緊某傳銷牌子.
sorry, 問題我唔答.

首頁
23456...14

尾頁

跳至