論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

預產期6月 一心想請工人幫手揍Newborn,專登早d請定驚萬一呢個唔岩都夠時間請過另一個返工,姐姐來自菲律賓,年紀較大49歲但揍開Newborn有經驗,所以就請左佢諗住用4年就算,年紀太大都怕第時佢無力氣揍小朋友,本身屋企得我地2公婆+隻狗住,對屋企無咩要求,姐姐第一日返工執好行李已經即刻自動波搵野做,將我屋企徹底清潔得乾乾淨淨,我同老公簡直喜出望外,我返左工之後都經常開住cam睇下佢做緊咩,又果然無偷懶,不停執執執抺抺抺,我應該算中左頭獎有個咁勤力既姐姐 不過都想問定 如果姐姐唔舒服請病假 除左要比錢佢睇醫生,果日病假係扣錢定full pay? Anyway,如各媽媽想搵agent請工人,我覺得沙田海外跟得幾好,個agent會不停打黎update有合適姐姐有無興趣interview,亦會定時打比我話我知d批文去到咩程度!值得推介推介

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:預產期6月 一心想請工人幫手揍Newborn,專登

原帖由 eugeneyiu 於 16-02-03 發表
預產期6月 一心想請工人幫手揍Newborn,專登早d請定驚萬一呢個唔岩都夠時間請過另一個返工,姐姐來自菲律賓 ...
恭喜你有個好姐姐! 49歲湊nb的確年紀大左d, 要留意佢身體情況, 唔係嚇你, 我菲姐45+, 2個月前有病入左醫院做手術, 做完手術後工作態度沒變, 一樣幾好, 但有時話周身病痛....。

複式洋房

回覆:bobo101^*^ 的帖子

其實我都擔心呢個問題 所以保險都加埋危疾保障以免到時比唔起佢手術錢! 我覺得年紀大做野上手好多 唔洗人提 我聽好多身邊既朋友請後生既 激到自己紮紮跳

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實我都擔心呢個問題 所以保險都加埋危疾

原帖由 eugeneyiu 於 16-02-03 發表
其實我都擔心呢個問題 所以保險都加埋危疾保障以免到時比唔起佢手術錢! 我覺得年紀大做野上手好多 唔洗人 ...
我買最貴保險, 但上次手術都claim唔到, 所謂保障都係有點搵笨!

大宅

回覆:工人姐姐返左工幾日 態度積極

我工人姊姊32 歲,都係黎左幾日,佢都真係做得好好! 三日已經做哂我地成年都唔做既野 我地真係好驚喜呀! 希望keep 到啦

複式洋房

引用:我工人姊姊32+歲,都係黎左幾日,佢都真係

原帖由 carriesyeung 於 16-02-03 發表
我工人姊姊32 歲,都係黎左幾日,佢都真係做得好好! 三日已經做哂我地成年都唔做既野 我地真係 ...
我都希望佢一直都係咁就好啦!唔洗操心

大宅

carriesyeung 發表於 16-2-3 22:17
我工人姊姊32 歲,都係黎左幾日,佢都真係做得好好! 三日已經做哂我地成年都唔做既野 我地真係 ...

你好幸運呀!

大宅

引用:Quote:carriesyeung+發表於+16-2-3+22:17+

原帖由 tinklewqt 於 16-02-04 發表
你好幸運呀!
我都覺,不過呢個姊姊係朋友個姐姐既親戚,唔係經agents 請既,唔岩都無甘傷 其實佢最好係咩都好主動,會自己每日七點起身做家務,自己搵野做,基本上我無叫佢做過任何野,但佢見我好多衫就會問我使唔使洗衫,自己會洗廁所,廚房,露台,冷氣機等等,我同老公都嘆為觀止👍👍

大宅

carriesyeung 發表於 16-2-4 16:19
我都覺,不過呢個姊姊係朋友個姐姐既親戚,唔係經agents 請既,唔岩都無甘傷 其實佢最好係咩都好主 ...

好好啊
我個工人未到
入境處已經批咗
但還是很擔心很多啊

大宅

引用:Quote:carriesyeung+發表於+16-2-4+16:19+

原帖由 tinklewqt 於 16-02-04 發表
好好啊
我個工人未到
入境處已經批咗
你果個之前有無interview 過?

大宅

carriesyeung 發表於 16-2-4 16:39
你果個之前有無interview 過?
未來過香港做野呀
之前系新加坡做
所以冇interview 過
先咁擔心

大宅

係新加坡做過應該ok 架! 我果個係新加坡,uae 同香港都做過。 但我有interview

別墅

姐姐上個月20號到埗,佢第一次嚟香港,之前做過馬拉三年,我起初都担心好多野要教好耐佢先明,但比我想像中,佢學野好快上手,同埋做過一次之後,佢會自動自覺跟你做, 同埋清潔果啲, 我基本上冇咩教佢點抺, 佢都攪得好妥當, 清潔仲好徹底! 我女返全日班, 朝早佢就主力做清潔, 我而家都會間中睇下果CAM, 見佢都係不停手係度洗衫,抺地,周圍揾野抺, 休息就坐係椅子睇書, 同埋都算幾聽話,有規矩,阿女都開始同姐姐玩! 希望KEEP住啦,千其唔好變質! 希望大家都請到好姐姐啦!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+tinklewqt+於+16-02-04+發表

原帖由 carriesyeung 於 16-02-04 發表
我都覺,不過呢個姊姊係朋友個姐姐既親戚,唔係經agents 請既,唔岩都無甘傷 其實佢最好係咩都好主 ...
我個姐姐又係7點起身就執野抺野!到我返左工見佢做到12點幾先停手煮午餐食!照顧隻狗都幾妥當!我都係無教過或規定佢要做咩,全部都係自己搵野做!執到乾乾淨淨!連櫃面成年無抺佢都清潔埋!真係好開心請到個好工人!

複式洋房

引用:姐姐上個月20號到埗,佢第一次嚟香港,之前做

原帖由 ashphy 於 16-02-04 發表
姐姐上個月20號到埗,佢第一次嚟香港,之前做過馬拉三年,我起初都担心好多野要教好耐佢先明,但比我想像中,佢 ...
未黎過香港可能都要花多少少時間教佢香港既文化,我姐姐之前係香港做過4年,所以連咩係惠康佳寶搭車都唔洗再教佢!擔心左幾個月,而家黎到簡直鬆一口氣,幫輕左我屋企唔少!

大宅

一個好姐姐真係可以幫到好多忙!! 好彩我地都算有啲正能量!

首頁

尾頁

跳至