嬰兒用品

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

同c6努力左好耐都唔得,最後ivf bingo左 twins baby 但知道係twins後好大壓力,日日都好擔心,又擔心早產要係政府醫院生(本人對政府醫院係冇好感的),又擔心自己會有事,我真係日日都好驚,唔知自己想點,有時諗諗下仲想喊tim,我真係唔知可以點做!!

大宅

順其自然吧!
我都係Ivf bingo twins, 開頭都唔想接受,一照到都喊,護士以為我感動,但實際係好大壓力!
我仲要係無返工!不過隨住時間咁過,由你見到閃閃,到之後胎動等等,都慢慢接受!
係個天送俾你嘅,萬事都可以解決,咁大壓力又係咁過,不如輕輕鬆鬆面對,相信BBs亦會同你一齊努力,唔好睇少佢地呀!加油!

別墅

回覆:cherrycoey 的帖子

我都係冇番工,日日自己係屋企亂諗野,都唔知係唔係產前年抑鬱tim,你bb而家幾大,生左未

男爵府

回覆:Yausamsam 的帖子

一步步來!要開開心心!政府醫院對孖胎特別重視及照顧,祝順利!

別墅

我都系ivf bingo左孖,一照到系孖嗰刻好開心之後就各樣擔心同害怕,不過系個天送的,畢竟行到IVF呢步唔容易,所以只有同BBS一齊努力,日日夜夜同BBS講要系媽咪肚耐D,加油啊,而且私家如果早產定BBS有咩都系去返政府,政府設備先support 到,所以我反而對政府有信心D,你都唔需要擔心。

大宅

Yausamsam 發表於 16-2-8 21:39
我都係冇番工,日日自己係屋企亂諗野,都唔知係唔係產前年抑鬱tim,你bb而家幾大,生左未

...

我今個禮拜35w喇!過兩日返醫院book埋開刀期。
你試下搵媽媽谷入,得閒同多d人傾計啦!有咩疑惑都大把人答你架,所以無咩要緊張!

大宅

引用:同c6努力左好耐都唔得,最後ivf+bingo左+tw

原帖由 Yausamsam 於 16-02-08 發表
同c6努力左好耐都唔得,最後ivf bingo左 twins baby 但知道係twins後好大壓力,日日都好擔心,又擔心早產要 ...
放鬆D啦。我系自然有孖胎,家族冇遺傳。第一次產檢嘅時候只係check到一個B,到第二次產檢,醫生同我講有兩個b嗰一刻我直情響醫生面前唔小心講咗粗口。😓
我完全明白有兩個BB有幾咁大壓力,無論精神上,金錢上,甚至外來的壓力。又覺得會有人閑言閑語,又唔知可以點湊。又唔知自己經濟上負唔負擔得到。
到解決咗呢啲問題,由有咗嗰一刻開始有成日怕早產,又怕BB有問題,又怕自己有問題。我個人都係對公立醫院都係十分反感的。到到知道如果34周之前早產係要去公立醫院生之後,我不安左幾乎成個孕期。
後來,不停問醫生,不停自己上網睇資料,又問我響外國做醫院兒科嘅朋友。
好好彩,我等到36w2時先至響私家開刀。兩個BB,各5磅8oz. 唔需要入箱。

我嘅經驗係,既然陀嘅係孖胎。千祈唔好逞強。有其他三姑六婆同你講有咗都要做下運動,行多啲,各樣那樣等等等等千祈唔好聽。佢哋嗰啲係陀單胎嘅經驗。
如果你唔想早產,記住千祈唔好郁咁多。
頭六個月我都有成日出街嘅。不過出街一定係的士出的士入。盡量搵多啲機會坐或響屋企就瞓低。你需知道孖胎,我地五個月左右已經會好似人哋生得個肚咁大。如果你行太多或者企太多,會好容易越陀越低,咁就真係會早產。
到到六個月之後我已經好少出街。都有,但係唔多。亦係的士出的士入,車出車入。一有機會就坐。 響屋企,除咗食飯或者去廁所我一定係打側瞓低。
千祈唔好唔信邪,後來我個工人到,響33w6嘅時候,我企響度教佢做嘢企左一個鐘頭。 即晚,我見粉紅血絲要入院了。醫生check,真係話開緊。然後計劃第二朝一早七點開刀。後來第二朝開刀前我個醫生再幫我check。瞓咗一晚醫院之後,情況不算太嚴重。佢俾兩個選擇我。1,響醫院瞓床瞓到生,或者比我返屋企但係唔可以再郁了。
返到屋企我十分聽話,由嗰日起我冇再出過街。我一直響屋企除咗食就係訓。所以可以等到36週先開刀。

大宅

引用:同c6努力左好耐都唔得,最後ivf+bingo左+tw

原帖由 Yausamsam 於 16-02-08 發表
同c6努力左好耐都唔得,最後ivf bingo左 twins baby 但知道係twins後好大壓力,日日都好擔心,又擔心早產要 ...
至於孖胎養胎。我其實算好彩,拕孖胎兩個出世嘅時候都有五磅八。我做左幾樣野去養胎嘅。
1. 千祈唔好食媽媽奶粉。拕孖胎好容易會有妊娠糖尿。媽媽奶粉比較甜,唔啱我哋。但係我每日有食孕婦維他命。

2. 呢個係我問外國響醫院做嘅朋友,然後又自己問醫生,又上網搵資料既。
響3個月之前我每日會食一隻全熟蛋連蛋黃,加1盒屋仔脫脂skim milk。要用熱水座暖d奶。
三個月之後開始每日食兩隻全熟蛋白,但一隻蛋黃。加兩盒(早晚)屋仔脫脂skim milk。
6個月後,每日食兩隻全熟蛋連蛋黃兩隻加三盒(早午晚)屋仔低脂奶。6個月後轉左飲低脂。
原因係蛋白係超級長胎,蛋黃係幫BB腦部發展。奶係要高鈣,又係幫助長胎兼且補充媽媽自己鈣質流失。
當然另外自己媽媽都會㷛下花膠湯飲下。但係因為我唔識煮飯嘅所以如果我自己響屋企(其實係大部份時間)嘅時候我就係會用蛋同埋奶去養胎。
但係除此之外其實我嘅飲食唔係十分健康嘅。例如我一日早午餐都係叫外賣。我又會自己煮公仔麵,食餐肉腸仔。 我亦都間唔中有飲奶茶。(一星期起碼都有飲一次)我成日食麥當勞食埋薯條。有食零食例如薯片。
當然你千祈唔好跟我。只不過我話比你聽係我飲食唔係十分健康但係可能食蛋飲奶,所以Touchwood, 佢哋都出世磅數ok.
再者拕孖胎已經好大壓力, 食下d自己鍾意嘅嘢我覺得反而開心啲輕鬆啲。 當然你千祈唔好食魚生等等呢啲違禁品。嗰啲係真係有李斯特菌會影響BB。其實好多人都話薯片又唔好,咖啡奶茶又唔可以飲等等。何必信咁多。媽媽自己開心,心情反而對BB仲健康。
當然亦都冇人叫你日日食幾包薯片,三餐都食麥當勞,飲10杯奶茶。

最後3. 因為我從來唔煮飯,一直都係食街外食物,又飲食唔太健康。所以我都有去睇中醫。去清下胎毒。

我希望可以幫到你因為我都明白你個心情。想當日我亦都有你呢d問題但係嗰一刻唔係太多人幫到我, 個人真係會好徬徨!

以上所講嘅純粹我嘅個人經驗,不喜勿插。Sorry先

eeeeee6eet    發表於 16-8-29 00:39
兔兔小馬甲    發表於 16-8-6 23:29

別墅

回覆:prettysilly 的帖子

見到你咁詳細既回覆,我真係覺得好感動,其實我同你差唔多而家一日三餐都係外賣,由有到而家8週,醫生都同我講叫我32週前都唔好行咁多,我而家日日都係瞓同瞓,咩都唔敢做,街都唔敢出,好希望bbs可以足肥沖涼足磅出世我就好滿足,但係自己一個人係屋企c6又要返工所以成日亂諗野,其實係到見到咁好孖胎媽媽都係咁都開始放心,係呢你係邊間醫院生,你講比我知既飲食對我好有用,我一定會跟足,咁你生既時候係唔係開刀,你bbs而家幾大,一定好可愛好得意祝你bbs快高長大,真係好多謝你

別墅

回覆:KrystalSitu 的帖子

你而家生左未呀

子爵府

回覆 cherrycoey 的帖子

如果ivf 有左,就不算個天比。

大宅

huilai88 發表於 16-2-10 09:44

Ivf不是萬能,不是個個人能成功的!

大宅

引用:Quote:原帖由 Yausamsam 於 16-02-08 發表

原帖由 prettysilly 於 16-02-09 發表
至於孖胎養胎。我其實算好彩,拕孖胎兩個出世嘅時候都有五磅八。我做左幾樣野去養胎嘅。
1. 千祈唔好食媽媽 ...
請問你幾週搵中醫清胎毒?

複式洋房

咩叫ivf,我而家7週,都係孖B

別墅

回覆:rainbowwo 的帖子

Ivf係試管嬰兒

別墅

回覆:cherrycoey 的帖子

說得對,我有朋友做左5次都唔得!

別墅

huilai88 發表於 16-2-10 09:44

IVF唔一定系會中孖,而且好多人試咗好多次唔一定得,所以成功了都是老天爺的賞賜

別墅

Yausamsam 發表於 16-2-9 22:27
你而家生左未呀

我未啊,依家先19week下星期返醫院照結構,日日同BBS溝通要合作要順利通過

別墅

回覆:KrystalSitu 的帖子

你諗住係邊到生,同埋你個肚大唔大,唔好意思好多野買,因為冇咩經驗,

別墅

引用:回覆+cherrycoey+的帖子如果ivf+有左,就不

原帖由 huilai88 於 16-02-10 發表

真係唔係你想做就會成功,要睇好多因素!

首頁
12345...6

尾頁

跳至