論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

工人6月完約, 係咪早一個月同佢講就可以?
俾14日假錢同機票錢就可以?
再同agent講?

子爵府

suki2500 發表於 16-2-12 16:40
工人6月完約, 係咪早一個月同佢講就可以?
俾14日假錢同機票錢就可以?
再同agent講? ...
正常禮貌都會5月通知佢, 等佢有心理準備, 去搵工又好返斷都好, 同埋你都要訂機票, 佢 last day 嗰日走, 所以都唔會太早或唔出聲...
假期錢, 人工, 機票, $100 travel allowance

唔關 agent 事啦, 正所謂多個香爐多隻鬼... 有咩事, 佢都唔會幫忙, 亦唔想有枝折

總之, 一切要 black & white, 最後要 fax 張終止 form 去入境處, 保障自己

大宅

回覆:工人就完約, 幾時講唔續約

記住所有嘢同佢親自交收,唔好經agent俾,因為如果工人掙agent錢,佢可能唔肯上agent度攞,驚俾agent搶,到時又話你無俾,你知d人姓賴

大宅

回覆:工人就完約, 幾時講唔續約

講唔續約真係幾難開唔

子爵府

回覆 AndrewMami 的帖子

即係完全唔駛通知agents?
其實我3月唔主動問佢繼唔繼做, 佢係咪都心知唔用佢呢~ 正常請第二個要等三個月架麻

子爵府

回覆 sylvianyiuchun 的帖子

以我知, 佢頭半年已清咗agents條數, 佢表現中規中矩, 無借錢的, 我仲諗住叫agents幫我買機票(我唔識)

子爵府

引用:回覆 AndrewMami 的帖子即係完全唔駛通知ag

原帖由 suki2500 於 16-02-13 發表

即係完全唔駛通知agents?
點解要通知 agent ? 仍角色係咩 ?
agent 收咗你錢, 買斷咗個工人俾你, 交易已完成 ....
我哋炒人又好, 都無需經佢, 只係僱主同工人之間嘅事, 佢一概無關
點解有時agent 好似懶熱心話叫僱主帶個工人去佢道, 無他, 你掉俾佢, 佢又多件貨賣出去, 繼續搵水魚, 何樂而不為

子爵府

引用:回覆 sylvianyiuchun 的帖子以我知, 佢頭半

原帖由 suki2500 於 16-02-13 發表
回覆 sylvianyiuchun 的帖子

以我知, 佢頭半年已清咗agents條數, 佢表現中規中矩, 無借錢的, 我仲諗住叫ag ...
正常你無提續約, 工人正常都會問, 如果佢都想的話, 咁無唯估估吓啦, 仲有你都要講你會俾機票佢返屋企, 無理由last minute 佢先執野架ma... 所以正常都應該講一聲, 大家無 argue , 好嚟好去

最唔建議俾錢 agent 買機票
第一, 佢會收貴你, 等於又俾錢佢賺, 你自己打去旅行社買又好, 直接喺網上買都好, 點都一定平過佢, 咁點解又要俾錢佢賺呢 ??
第二, 佢可能叫你俾錢工人了事, 你千其唔好, 係最蠢嘅方法, 日後工人話你無俾機票都得, agent 唔好第一個行出嚟同你做証, 千其唔好傻

所以就係點解話炒人好, 唔要佢都好, 根本唔駛要 agent, 費事多個香爐多隻鬼

子爵府

哦, 明白晒

珊瑚宮

agent 收件貨番來再賣 7000-8000元
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至