論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我揾到就完約菲律賓姐姐,interview完感覺幾好
打算自己去菲律賓領事館+入境處遞紙申請
但我要俾佢簽個份僱傭合約,我見勞工處有template可下載
可唔可以自己用A4紙print out出黎簽名用?
或一定要俾錢agent出合約?

子爵府

去入境處同菲律賓領事館攞forms, 入面已有一式4份綠色合約, 合約係要正本無得 print, 反而入面兩份forms 上入境處個網可以用pdf format edit , 再print 出嚟

自己做只係$700, 絕對唔駛搵agent 做 浪費幾千蚊

大宅

引用:+本帖最後由+SASAYAKI+於+16-2-28+21:45+編

原帖由 SASAYAKI 於 16-02-28 發表

我揾到就完約菲律賓姐姐,interview完感覺幾好
hi請問邊度可以搵到完約姐姐,多謝你先

大宅

引用:去入境處同菲律賓領事館攞forms,+入面已有

原帖由 AndrewMami 於 16-02-28 發表
去入境處同菲律賓領事館攞forms, 入面已有一式4份綠色合約, 合約係要正本無得 print, 反而入面兩份forms 上 ...
咁其實可以點樣搵到完約姐姐呢?tks

子爵府

引用:Quote:原帖由 AndrewMami 於 16-02-28 發表

原帖由 Turino 於 16-02-29 發表
咁其實可以點樣搵到完約姐姐呢?tks
有 d website 係俾姐姐登ad, 自己都可以登ad, 俾月費形式
或者依家 FB 都有呢 d group, 可能要俾錢or 唔駛, 都係登 ad 去搵, 啱就互相聯絡
你可以去我個post 道study 吓

大宅

引用:Quote:原帖由+Turino+於+16-02-29+發表咁其

原帖由 AndrewMami 於 16-02-29 發表
有 d website 係俾姐姐登ad, 自己都可以登ad, 俾月費形式
或者依家 FB 都有呢 d group, 可能要俾錢or 唔駛, ...
我知道妳個post呀呢排日日睇,但本地完約實在太難搵到了,而家朋友姐姐話佢auntie可以幫手,但就係菲律賓,係唔係要搞direct hire架?請問可以自己搞嗎tks

子爵府

引用:Quote:原帖由 AndrewMami 於 16-02-29 發表

原帖由 Turino 於 16-02-29 發表
我知道妳個post呀呢排日日睇,但本地完約實在太難搵到了,而家朋友姐姐話佢auntie可以幫手,但就係 ...
如海外菲姐就要搵agent 搞喇, 自己做唔到

大宅

我有問過幾間,好似得x平d.4980+2000(菲律賓xx+香港驗身)+300接機做身份證
唔知有冇錯
或有jm有更好介紹

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

引用:去入境處同菲律賓領事館攞forms, 入面已有

去入境處同菲律賓領事館攞forms, 入面已有一式4份綠色合約, 合約係要正本無得 print, 反而入面兩份forms 上 ...
原來咁簡單又抵
又學到嘢

大宅

回覆 AndrewMami 的帖子

Thanks!
我上星期入左醫院,bed rest左個星期
依家先得閒攪姐姐D野

我地等緊姐姐final confirm,佢6月尾先完約
咁係咪5月尾同佢去菲律賓大使館申請+簽約,
申請完成就去入境處申請簽証就OK?

大宅

回覆 Turino 的帖子

我睇中依個係同事既姐姐既教會朋友

子爵府

引用:回覆 AndrewMami 的帖子Thanks!我上星期入

原帖由 SASAYAKI 於 16-03-05 發表

Thanks!
oh... hope you are speedy recover.

yes ... 完約前一個月就可以去菲領做公証, 記住要online booking 入境處, 唔好walk-in 太多人喇 ...

大宅

Thanks!!!

大宅

引用:去入境處同菲律賓領事館攞forms,+入面已有

我想問一下,我工人5月21日到期,如果我們自己續約,我安排工人6月2日飛返菲律賓大假,咁5月22日至6月1日期間,我需要叫她出一出境嗎?謝謝!

子爵府

引用:Quote:原帖由 AndrewMami 於 16-02-28 發表

原帖由 alisavolvo 於 16-03-06 發表
我想問一下,我工人5月21日到期,如果我們自己續約,我安排工人6月2日飛返菲律賓大假,咁5月22日至6月1日期 ...
唔駛, 咁佢嚟緊6月1日已經出境, 即新約嘅一年內

大宅

引用:Quote:原帖由+alisavolvo+於+16-03-06+發表

原帖由 AndrewMami 於 16-03-06 發表
唔駛, 咁佢嚟緊6月1日已經出境, 即新約嘅一年內
Thx!

別墅

AndrewMami 發表於 16-2-28 22:31

想請教
如果姐姐係海外,又未黎過香港,可唔可以自己申請佢黎?
我問個d agent 開價成8k以上,
我睇過菲律賓領事館個網站,話要綠色份contract with agency chop.

其實有冇辦法自己搞到

子爵府

Octopus_Ball 發表於 16-10-19 18:35
想請教

一定唔得, 要搵 agent 做

提醒你,除非你本身好熟個工人,肯定唔會有變,否則中途有問題, agent 照袋你 8千幾, 佢完全唔會理你, 你只會 total lost ... 所以你take 嘅risk 仲大過 agent 請個海外返嚟博

伯爵府

Octopus_Ball 發表於 16-10-19 18:35
想請教

你搵D收工人$嘅 agent, 咁佢到時唔黎嘅風險細D

別墅

我最後用左HELPERCHXXXX 果到搵姐姐
我點可以知道佢係咪完約?

我想一月用姐姐,有D姐姐話僱主提早RELEASE 佢, 甘仲算唔算完約呢??

最早可以在姐姐完約前幾耐辨手續?

係咪辨完手續就放佢番菲律賓,然後買機票俾佢黎香港

首頁

尾頁

跳至