論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Octopus_Ball 發表於 16-10-21 21:27
回覆 AndrewMami 的帖子

我最後用左HELPERCHXXXX 果到搵姐姐

點可以知道佢係咪完約
passport 入面有 visa, visa 有寫僱主名, visa period, 你可以對佢 green contract, passport 入面又有出入境紀錄, 可以知佢中間有無出過境

提早RELEASE 佢, 甘仲算唔算完約
要個別情況而定, 要計佢日子.. 不過一般最好唔好, 因為工人提早咗, embassy 都唔會理你, 照樣叫你遲D先嚟早, 到時你又煩多樣

姐姐完約前幾耐辨手續
4 個星期

辨完手續就放佢番菲律賓,然後買機票俾佢黎香港
你哋自己要傾想點安排, 唔一定... 不過就一定要等到做好新 visa 先走得

別墅

AndrewMami 發表於 16-10-24 11:57
點可以知道佢係咪完約
passport 入面有 visa, visa 有寫僱主名, visa period, 你可以對佢 green contrac ...

thanks ,Andrew mami

尋日係helper chxice in左個印姐姐,感覺唔差,醒既,不過佢23Jan先end contract,佢問試下搵僱主提早release,我會再問下agent做唔做到,好期待

子爵府

Octopus_Ball 發表於 16-10-24 16:28
thanks ,Andrew mami

尋日係helper chxice in左個印姐姐,感覺唔差,醒既,不過佢23Jan先end contract,佢 ...
點解要搵 agent 做嘅 ? 多個香爐多隻鬼呀 ...
佢 Jan 2017 先完約.. 就算早極都係一個月內.. 但正式交文件只可以一個月前, 咁到時工人已經 release 咗喇, 但又未同你正式 contract , 到時你就要諗佢住邊先, 點安排 ... 雖然唔係你錢, 但係未來工人, 你都要諗佢 .. 等等...

別墅

AndrewMami 發表於 16-10-25 09:40
點解要搵 agent 做嘅 ? 多個香爐多隻鬼呀 ...
佢 Jan 2017 先完約.. 就算早極都係一個月內.. 但正式交文件 ...

因為佢係印尼姐姐,所以先諗住經agent,如果可以自己搞我都唔想搵agent

如果提早release就俾佢早d黎我屋企做呀。

我bb 1月尾就出世,可能第一次請姐姐,好多野唔識,見個姐姐前雇主做左6年,可以有ref又唔錯,都算合眼緣,所以想請佢

本身我住北區,好多姐姐聽到甘北,就話唔會黎

子爵府

Octopus_Ball 發表於 16-10-25 10:19
因為佢係印尼姐姐,所以先諗住經agent,如果可以自己搞我都唔想搵agent

如果提早release就俾佢早 ...

哦 .. 我以為你請菲姐姐...
佢唔可以早D去你道做架.. 一 日你同佢張 visa 未出, 佢一早都係無working visa, 佢同你做野就係犯法, 你同佢都要坐監架

你唔自己試吓搵本地完約菲姐姐... 唔駛靠 agent

大宅

AndrewMami 發表於 16-2-29 21:52
如海外菲姐就要搵agent 搞喇, 自己做唔到

點解海外菲姐要搵agent?

子爵府

估估 發表於 16-10-25 23:54
點解海外菲姐要搵agent?
菲律賓嘅 policy ... 如果咩野我哋自己都可以做, 佢哋仲點搵錢呢???
你諗吓 .. 自己做本地完約菲姐, 只係 $700, 仲要工人唔駛俾任何 agent fees

海外 .. 我哋要俾成過萬, 工人又要俾差唔多成萬.... 你計吓條數

首頁

尾頁

跳至