心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

屋企近期成日收到电訊公司月結單給我個女,但我地唔係用呢間公司,咁追問下先知道發生左事,重要係紅色通知,呢單野不知點收科!
話說個女幫個朋友開电話咭,就用那個人既信用卡每月過數的,但條友張咭過不到數,在冇交月費下电訊公司就終止合約要收番2萬幾,都不特止條友開左成6個号碼,而家有两張單既費用要收,两條數成4萬幾,而家都不知點算,佢幫那個所謂朋友原來唔識既,係朋友啲朋友,而家揾不到那個人,打去电訊公司,佢地話一係用3000開番個台自己用,一係就效4萬Cut 左個戶口,就算開番但每個月既月費成800蚊,两張成1600蚊,所以現在好煩惱,有諗過報警,但警方不知受不受理呢⋯⋯唉

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

應該要報警, 錢事小, 最驚佢唔知用D 電話來做衰野,到時你女好麻煩

同埋你個女幾大??
唔好鬧啦~
經一事,長一智,
佢做錯既野,
佢要處理後果

同佢分析
1. 嗰個朋友開6個電話號碼有咩用?
2. D 電話號碼用來呃人,好似順豐嗰D 咁,你女係擁有人, 警察會9邊個?
3. 朋友啲朋友, 咁佢既朋友呢? 同朋友有冇幫佢朋友啲朋友開? 如果冇依D朋友仲係咪朋友?? 叫佢自己諗
4. 報警, 爸爸陪佢一齊去定佢自己去?
5. 比1600蚊月費定一次過比晒4萬蚊?

老實講, 錢你可以幫佢比先, 但要寫張借據, 分期還返比你, 要佢知道錢係好難搵

記著~ 心平氣和同佢分析, 人誰無過,過而能改,先係最緊要

琥珀宮

報咗警先啦

象牙宮

Holly@@ 發表於 16-2-29 10:05
屋企近期成日收到电訊公司月結單給我個女,但我地唔係用呢間公司,咁追問下先知道發生左事,重要係紅色通知 ...

時下的孩子信朋友多于家人。
女幫個朋友開电話咭? call police....
18 歲了, 有D幼稚, 父母太保护?

ps.
我由小會對孩子說 ... 任何騙者方法, 及怎對付。怎帶眼識人。各种對應 "方法"
佢都不想听, 照說。至少會入耳3-4成。有時同佢一起討論怎面對...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆:julieko 的帖子

而家啲电話号碼全部停囇用不到了,就連帶呢條友出來既個位朋友都揾不到了!

複式洋房

去報左警,備左案先啦..
你都唔知道個個人有冇用d no黎做犯法野..
例如而家好多既"順豐"呃人電話..
登記人係你個女個名,到時有事,雖然真係唔係你個女..
但都會有麻煩囉..

大宅

引用:屋企近期成日收到电訊公司月結單給我個女,

原帖由 Holly@@ 於 16-02-29 發表
屋企近期成日收到电訊公司月結單給我個女,但我地唔係用呢間公司,咁追問下先知道發生左事,重要係紅色通知 ...
會否有內情?你女會幫個唔識既朋友既朋友開電話卡?
同埋要開電話卡。要住址証明。
所以問清楚你女情況。

報警備案先都好既。

Vinccy    發表於 16-2-29 19:17

子爵府

回覆:Holly@@ 的帖子

開電話卡吾係要俾左一個月錢先架咩?
六張同時間開定點?
如果吾係同時間開電訊公司好似會叫你交左其他電話月費先可以再開架喎
(有錯請指出)

大宅

回覆:好煩惱!個女又闖禍

條友應該以$0機價攞咗部機,佢消失咗,你個囡要上身,繼續俾月費,直到完約,鬼叫你個囡咁易信人! 報警冇人,文件係你個囡簽,佢都18歲,有判斷力,警察彩你都儍

話時話,你個個囡點會同人地開機?仲一開開六部?你個囡肯定收咗人錢開機,以為有錢賺,點知貪字得個貧!

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主報警了嗎? 應該會受理,有詐騙。
電訊公司有情講嗎? send email 去客服中心,希望可以將賠償講到最低。應該他們也會有這樣case. 或者找一下法律咨詢。
生日月, 開心過

大宅

我唔覺得警方會受理,呢d只係私人抖紛。一個正常人出機,點解唔用自己名出呢(18歲以下除外)?每人正常都係用1個電話,最多咪2個(一個公事,一個私人),真係有需要,頂多3個,但而家係開6個,一般人都唔會咁做啦,仲個個戶口出貴機,貴月費,點解幫人出機時冇懷疑呢?要怪真係怪自己蠢,買個教訓!
電訊商仲無辜,佢真係俾咗6部機俾你,佢點知你做乜呢?點解最後佢要同你一齊食呢筆壞賬數呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你個女兒,應該唔會好大個,年中唔知幾多個來報案,應先報案再打去電訊公司談判.

別墅

引用:你個女兒,應該唔會好大個,年中唔知幾多個來

原帖由 20150618bb 於 16-03-01 發表
你個女兒,應該唔會好大個,年中唔知幾多個來報案,應先報案再打去電訊公司談判.
...
19歲,好聽就入世未深,唔好聽就蠢過隻朱!由細到大我都有教佢地,唔好亂給資料人,唔好亂信人,點知就因為一個貧字,人地話給佢500蚊就幫人開电話,佢收人錢幫人開电話,我睇警方未必會理!

大宅

引用:Quote:原帖由+20150618bb+於+16-03-01+發表

原帖由 Holly@@ 於 16-03-01 發表
19歲,好聽就入世未深,唔好聽就蠢過隻朱!由細到大我都有教佢地,唔好亂給資料人,唔好亂信人,點知就因為 ...
正如我之前所講,你個囡唔會無拉拉幫人開電話,一定收咗人錢!警方同電話商都唔會受理,係私人抖紛,唯有開翻台,每月乖乖交台費,交到完約就cut咗佢

別墅

有好多呃人既騙局至今都繼續存在
對象係入細未深既青少年

珍珠宮

樓主女兒讀書定做野,如果讀緊書,是否吾夠零用錢使?連$500 都貪

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:樓主女兒讀書定做野,如果讀緊書,是否吾夠

原帖由 anna59 於 16-03-03 發表
樓主女兒讀書定做野,如果讀緊書,是否吾夠零用錢使?連$500 都貪
唔關事,唔多唔少義氣加貪心,諗住冇所謂

珍珠宮

good_pig 發表於 16-3-4 08:22
唔關事,唔多唔少義氣加貪心,諗住冇所謂
唉!衰贪心,是否識左壞朋友

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-3-4 08:22 唔關

原帖由 anna59 於 16-03-04 發表
唉!衰贪心,是否識左壞朋友
搭上搭,好難講。 之前有d借戶口洗黑紙都有

琥珀宮

回覆樓主:

見到呢個case都要教定阿仔唔好咁易信人,尤其係借錢簽名之類,雖然我個仔仲細

首頁

尾頁

跳至