自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果認識男朋友父母十年以上, 即拍拖十年以上, 每次見面是否叫"世伯, 伯友", 定親切地打招呼"say hello"就算呢?

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:如果認識男朋友父母十年以上,+即拍拖十年以

大宅

認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章

回覆:男朋友父母稱呼

識幾耐有幾fd都好,始終係長輩,見面一定會叫世伯伯母

囉~囉~囉嘻who也~囉嘻who也~囉嘻who!

公爵府

cashdollar 發表於 16-3-3 15:58
如果認識男朋友父母十年以上, 即拍拖十年以上, 每次見面是否叫"世伯, 伯友", 定親切地打招呼"say hello"就 ...

妳識了妳爸媽唔止十年,應該更加熟。咁妳點叫妳父母呢?

sampcy    發表於 16-3-3 17:42
tansyneko    發表於 16-3-3 16:20
wcpcelia    發表於 16-3-3 16:17
山豬    發表於 16-3-3 16:13
FennieMan    發表於 16-3-3 16:06

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

原帖由 cashdollar 於 16-03-03 發表
如果認識男朋友父母十年以上, 即拍拖十年以上, 每次見面是否叫"世伯, 伯友", 定親切地打招呼"say hello"就 ...
叫世伯伯有係基本禮貌。

Just say hi對長輩不尊重。

子爵府

無論識咗幾多無,對住長輩都應該禮貌地叫聲世伯,伯母。

珍珠宮

一定要尊稱,不可只叫 hello 。
禮貌來的,到死果日都要有禮。

我會叫 auntie uncle 。
禮貌不是比人地的,是比自己架

edhepp    發表於 16-3-3 16:05
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果認識男朋友父母十年以上, 即拍拖十年以

如果佢地屋企系賣蝦既就叫“蝦佬”都ok

我最憎d後輩當我賣魚蝦蟹

山豬    發表於 16-3-3 16:14

子爵府

hello uncle auntie / 世伯,伯母就得

珍珠宮

畀面勳章

鬼佬hi完都加句auntie uncle啦

子爵府

一定叫細伯、伯母

珍珠宮

減齡達人勳章

未入門就say hello, 入咗門即連hello 都慳返

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

叫auntie uncle / 世伯、伯母/伯有,

禮貌係由day 1 就要有, 見到長輩無可能 just say hello囉.

侯爵府

我叫auntie, uncle

子爵府

咁男朋友阿哥, 阿嫂, 兄弟姐妹等............又點打招呼呢?

琥珀宮

世伯、伯母

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

叫auntie uncle / 世伯、伯母/伯有
係對長輩既一份尊重..... 點會就咁 hello 就算....
就算第時結左婚都要叫老爺奶奶..... 唔通又係叫
hello ??

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

cashdollar 發表於 16-3-3 16:16
咁男朋友阿哥, 阿嫂, 兄弟姐妹等............又點打招呼呢?
男友父母 - uncle/auntie or 世伯伯母.我男友細佬 (經常在家, 所以上親去都見到), 有時我會就咁: hi 細佬, 有時叫名. (但佢見到我都係就咁hi一聲)
佢呀哥 (好少見), 好多時就咁hi一句就算, 佢見到我都係一句hello.
男友呀嫂 (間中見, frequency比佢呀哥多少少), 都係一句hi/hello..有時會加句:呀嫂.. 但佢都冇叫我, 都係最多一句hi就算.
我男友哥嫂有個BB (一歲), 放係uncle auntie度湊, 通常呀哥/嫂黎親都係睇BB/接BB返去, 所以focus都即時放係佢地個BB度, 好少同我地打招呼, 所以大家都係一句hi就算。
我都係, 上到去同世伯伯母打完招呼後, 都係focus係BB度, 聊BB玩, 係見到細佬係房/出左黎先會同佢打招呼。
不過我男友屋企係勁causal, 大家都冇咩所謂果隻, 唔係傳統果種。

大宅

千其唔好只hi/hello, 背後話你“冇禮貌““冇大冇細“!我媽最憎人唔叫人. 講足我以前ex N次!

侯爵府

引用:如果認識男朋友父母十年以上, 即拍拖十年以

我4x歲,見到長輩都會逐個叫人,除左同輩。我d姪仔姪女,朋友d仔女,見到我地又係say hi就算,我只會覺得佢地冇家教。

首頁

尾頁

跳至