家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

(1) 屬於一隻美國國債債券為主的基金,投資100萬,第一次買入收手續費10000,即用99萬入貨,每年穩定派息率5%,即每月有息收4xxx

(2) 係保險,強調大槓桿原理,買100萬,保額500萬,派息約3.9%,供到若干年每年取5%,但張單仍繼續run。但保費要一次過比成100萬,又或最多分2年比。

呢d投資或財富管真係五花百門,大家對以上2隻有咩睇法,不妨分享一下

男爵府

引用:(1) 屬於一隻美國國債債券為主的基金,投資

原帖由 nc2000 於 16-03-03 發表
(1) 屬於一隻美國國債債券為主的基金,投資100萬,第一次買入收手續費10000,即用99萬入貨,每年穩定派息率 ...
may i know what fund is it that can give 5% if underlying is us treasury? does it includes other us denominated higher risk bond? if only gov bond, i really am interested to know which fund is it to have 5%

for 2, how many years u need to wait before u can get 5% ? u upfront pay 1mio and 5% is on 5 mio ? from what years u can get 5%? 10th year?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

(1) 屬於一隻美國國債債券為主的基金,投資100萬,第一次買入收手續費10000,即用99萬入貨,每年穩定派息率 ...
ㄧ句到尾,銀行係無好野益客,被會盡量搾乾客人的本金~

以第一隻為例,隻野係穏定派息,但職員全無提每單位基金價格是可以下跌,結果是賺息蝕價~

仲有債卷後面發債機構/公司,財務穩健嗎...........

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

第二隻同樣衰,挷死年期長,唔好懶,花幾小時爬ㄧ下這裡的 hit post,妳當减少好多被騙機會,而又能終身受用~

現年銀行職員都要跑數,祗會介紹有毒產品比客,因越毒銀行就回佣就越多~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

回覆:大力大力 的帖子

學下野先

禁止訪問

回覆:nc2000 的帖子

子爵府

引用:銀行叫親買野都唔會好!我曾上當...

原帖由 小寶寶咪惹我 於 16-03-04 發表
銀行叫親買野都唔會好!我曾上當...
所以post 上黎睇下大家有咩高見

子爵府

引用:Quote:原帖由+nc2000+於+16-03-03+發表(1)+

原帖由 大力大力 於 16-03-04 發表

以第一隻為例,隻野係穏定派息,但職員全無提每單 ...
佢有提風險係價格會跌,但而家個價已經係跌左,係好價wor

子爵府

引用:Quote:原帖由+nc2000+於+16-03-03+發表(1)+

第二隻同樣衰,挷死年期長,唔好懶,花幾小時爬ㄧ下這裡的 hit post,妳當减少好多被騙機會,而又能終身受 ...
大力,我冇懶ka, 成日浦呢區,就係見成日話呃人,但又唔想收取可悲的0.001%利息,咁又比個客戶經理捉住,咪聽下而家有咩新野

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-03-04 發表第

原帖由 nc2000 於 16-03-04 發表
大力,我冇懶ka, 成日浦呢區,就係見成日話呃人,但又唔想收取可悲的0.001%利息,咁又比個客戶經理捉住,咪 ...
佢地要出糧,無水魚無糧出~

買基金真係好傷

子爵府

引用:Quote:原帖由+nc2000+於+16-03-04+發表大力

佢地要出糧,無水魚無糧出~
年紀大,唔想再做水魚 而且我都冇錢比人劏

子爵府

以第一隻為例,隻野係穏定派息,但職員全無提每單 ...
不過c9 心態,每月派息$4xxx又確係幾心動既

男爵府

我都可以每月派息比你,但一定唔會比番個本你

男爵府

回覆:oliloo 的帖子

第一隻我有朋友買過同類基金。去年朋友個車位出租回報率低,見好價賣出車位買基金當收租,幾個月後基金價格越跌越低,佢立即沽清基金。最後基金只賺少許,但車位價仍在升,他真的後悔了。

子爵府

引用:第一隻我有朋友買過同類基金。去年朋友個車

原帖由 oliloo 於 16-03-04 發表
第一隻我有朋友買過同類基金。去年朋友個車位出租回報率低,見好價賣出車位買基金當收租,幾個月後基金價格 ...
咁我又唔會賣車位買基金。講真我對基金冇咩好感,但呢個話每月派息又好似有d唔同咁je。

公爵府

2024勳章

回覆:銀行建議我買呢隻基金,點睇?

利大本無歸

子爵府

我唔会買囉,wish u good luck

別墅

如果派成5%(HKD or USD), 通常債券評級都比較差,如果政府或國企債券佔一半以上嘅基金,一般最多派3%。特別留意一D高收益債券,而家係好平,8%息,但係D公司已經係用本黎派息。

子爵府

引用:如果派成5%(HKD+or+USD),+通常債券評級都

原帖由 lalalabb 於 16-03-06 發表
如果派成5%(HKD or USD), 通常債券評級都比較差,如果政府或國企債券佔一半以上嘅基金,一般最多派3%。特 ...
多謝指教!
係聯博-美元收益基金

男爵府

自求多福

首頁

尾頁

跳至