自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:世界各國大學分佈:

子爵府

cffw 發表於 16-3-8 13:42
其實好多個ranking table 都唔一樣,個個都用唔同標準

要睇學科同研究重點, 總括來说香港既top 三大學整體排名唔錯. 有研究指兩岸四地(包括新加坡), 原來新加坡都好强

男爵府

回覆:artroboy 的帖子

台灣邊咁少間大學呀~有100+間大學呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

artroboy 發表於 16-3-8 13:30
又觸動神經啦?
讚又唔得? 想點呢?

禁止訪問

引用:Quote:artroboy 發表於 16-3-8 13:30 又觸

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 meowei 於 16-03-08 發表香港

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:世界各國大學分佈: 世界500大學

祗可以話香港人,身在福中不知福~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 16-03-08 發表

原帖由 meowei 於 16-03-08 發表
係觸動到佢神經

接近十年前的排名,點都唔會係靠而家班學生得出黎:holdyr ...
我諗,樓主同我地溫故知新啫

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 meowei 於 16-03-08 發表係觸

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 16-03-08 發表

原帖由 meowei 於 16-03-08 發表
係觸動到佢神經

接近十年前的排名,點都唔會係靠而家班學生得出黎:holdyr ...
係囉,如果唔講科研,論文,用“表達意見自由度\"來排名,香港D大學一定入曬全球十大啦,點會排咁後啊!

你睇下依家D大學生幾有前途啊,要勇氣有勇氣,要架餐有架餐,要言語自由有言論自由(粗口歌),要團結有團結(圍堵)……

有前途到呢……

禁止訪問

男爵府

首爾大學竟然超越北大清華?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 artroboy 的帖子

東京大學...14
劍橋大學...15

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

引用:香港 : 城大比理大排名高?

原帖由 Snoopy211 於 16-03-08 發表
香港 : 城大比理大排名高?
奇怪

別墅

引用:Quote:原帖由 Snoopy211 於 16-03-08 發表

原帖由 eemm 於 16-03-08 發表
奇怪
城大好早已經超越理大,係港、中、科之後排第四。

子爵府

引用:Quote:cffw 發表於 16-3-8 13:42 其實好多

原帖由 artroboy 於 16-03-08 發表
要睇學科同研究重點, 總括來说香港既top 三大學整體排名唔錯. 有研究指兩岸四地(包括新加坡), ...
好明顯有人接受唔到

若以科研來說,香港真係比想像中高。新加坡高則唔出奇。

華裔雖然係海外屢創佳績,可惜佢地嘅知識產權得益也緊緊同合作大學機構扣在一起才存活。回國呢的個人成就早就被上層ripped off through system.
還有另外一個是嚴重抄襲研究論文問題。中國本土科研要出頭,先要糾正國人攻利思維。十年樹木,百年樹人,現在毛燥以為有錢就是買到沙紙強的,要先學會耐心尊重知識才行。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+artroboy+於+16-3-8+13:27+編

點解無人諗荷蘭? 好奇...
真心請教,點樣可以考到荷蘭的大學?

公爵府

2385所
按學校所在地、辦學類型、科類等排列,分為四部分,第一部分是普通本科院校(共719所);第二部分是普通高職院校(共1105所);第三部分是經國家批准設立的獨立學院(共317所);第四部分是經國家審定的分校辦學點(共145個)。不含軍事院校和港澳台高校。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:台灣觀點:2009年世界500大學以「科研」論

台灣觀點:2009年世界500大學
台大排名高過港大……

首頁

尾頁

跳至