家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 meyonw 於 08-12-5 13:20 發表

真係唔該哂!

另一問題, 我老公(紀律部隊)佢有兩份人壽巳經買了很久, 但到現在都要供, 我想問我可否把它們轉做純人壽(保費平啲而保額會大啲?) 有什麼好處或壞處?
1. 88年USD35,000
2. 94年USD32,000 ...

唔好客氣
我橫掂日日都會躝入BK8吓
順便答D我熟悉嘅嘢啫

首先要睇睇幾樣:

1. 雖然唔知先生幾多歲,亦唔知交緊幾多保費, 但買咗咁耐, 應該有一定價值, D單有冇附加其他保障? 如果有, cut單會連埋所有附加保障都取消埋, 如果淨得人壽嘅, 就容易比較。
2. 俾D時間search吓Dplan, 同舊plan一齊比較番保障額同保費, 係咪真係貼合現時嘅需要, 始終而家歲數嘅保費同咁多年前比喎。
3. 純人壽當然明顯係保費平因而能做較大保障, 尤其適合需供養年幼子女/家庭經濟主要支柱/孭住樓宇按揭....嘅人士。
4. 咁買得純人壽都好清楚佢唔同儲蓄人壽咁有帶俾你return, 不過覺得唔需要時cut單都唔駛考慮抵唔抵/攞幾$.....
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

侯爵府

原文章由 lky3107 於 08-12-4 10:29 發表
半夜都咁詳細解答, 你真係好helpful

其實係我周身賤格
幾夜都好總之做完嘢就一定要躝入BK行一轉
8到咁都應該冇藥醫架喇
放低自己,尊重別人

複式洋房

原文章由 lky3107 於 08-12-4 10:29 發表
半夜都咁詳細解答, 你真係好helpful

係呀,你真係好helpful

大宅

我趕住o係年尾買醫療住院保及危疾保,想要水平式,每月供$800,有冇好介紹?

伯爵府

宏利住院及危疾都有水平式保費. 至於$800可以買到幾大保額, 要視乎性別, 年齡, 及是否吸煙.

原文章由 dhc 於 08-12-17 10:06 PM 發表
我趕住o係年尾買醫療住院保及危疾保,想要水平式,每月供$800,有冇好介紹?

複式洋房

有無介紹???

原文章由 premum2006 於 08-12-5 01:11 發表
一般我哋好少為小朋友買大額人壽, 人壽保障嘅定義係為受保人嘅受養人預備生活保障, 咁可見嘅20多年, 小朋友都未有喱個需要, 將此支出放喺貼切嘅保障/儲蓄上會實際好多。
到小朋友成為成年人嘅時候, 佢自然會自己理財 ...

3歲男小朋友
有什麼介紹

$500以下

侯爵府

原文章由 KITTY8899 於 08-12-20 10:46 發表

3歲男小朋友
有什麼介紹

$500以下

終身保障至100歲:
兒童儲蓄計劃:保額120,000,供款期20年, 滿20年保證50%保額儲備, 另加累積紅利作為保單價值。

水平式保費嘅住院醫療附加保障
鎖定支出:20年內around每月$520
而20年後只需付住院保障保費:每月around$187

講真保額唔算大(目的係取其保證儲備而非人壽保障)
不過可鎖定保費及有啲儲蓄同保證終身續保又水平保費嘅醫療保障。

放低自己,尊重別人

民房

可包括兒童危疾保障、意外醫療賠償(因小朋友很多時活躍而跌傷)、住院、門診服務。可e-mail詳談

原文章由 KITTY8899 於 08-12-20 10:46 發表

3歲男小朋友
有什麼介紹

$500以下

別墅

本身未買過保險,睇左咁多post都仲係好懊惱...有一樣事比較煩,我睇緊政府專科醫生(內分泌甲狀腺科,婦科,耳鼻喉科,外科)其實我仲適合買保險嗎?
我唔食煙,女性(有一小朋友),29歲
其實我好想趁未夠30歲前,買份危疾(要包病有部分原位及擴散)和醫療,但基於我收入少,每月只係比到$300-$500,希望可以用水平式咁供... ... 分開買好or一齊買較好?係咪有D危疾賠左就連醫療都停埋架?(我唔想呀)
最重要係..究竟我仲應唔應該買?
小豬小豬肥o者o者,吃飽就睡呼嚧嚧

首頁

尾頁

跳至