自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去返童年住既地方,好多回憶湧上心頭
諗起童年事遇過啲不可思議既事,到而家r爆頭都諗唔明點解⋯
舉個例子,我係香港出世長大,祖籍係廣州,同上海一啲關係都冇,但我深深咁記得,我細個(5、6)歲既時候,係堅持我自己係上海人!嗰時冇人同我講過有關上海既任何野,但我「知道」我係上海人,先生上堂問我地邊到鄉下,我係搶住答上海
而我細個係識聽上海話,但我屋企係冇人識講,係之後隔離屋黎左家上海人,我發現我竟然聽得明佢地講咩,仲成日偷聽佢地打女但好快佢地又搬走左,之後咁多年過左,我就唔再識聽喇成件事好匪而所思。
你地童年有冇過呢啲不可思議既經歷?

伯爵府

DHA勳章

回覆:童年怪事

咁神奇

男爵府

細時鬼上身

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:yunyan 的帖子

會唔會喺前世嘅記憶?

公爵府

應該係仲記得上世嘅事

la_source    發表於 16-3-17 12:58

琥珀宮

yunyan 發表於 16-3-16 20:04
諗起童年事遇過啲不可思議既事,到而家r爆頭都諗唔明點解 ...

前世嘅記憶

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我未來香港時,從未試過咩怪事...之後來左香港跟叔婆住西貢之後就成日...牆上掛d老人家相,佢地會笑,聽到佢地同我講客家話,但佢地都死左好耐,我得幾歲冇理由識聽佢講咩,仲識叫佢地亞太,伯公....

我仲會用腳伸佢地,夜晚見到d姑婆太,叔公縮細行入地主公後面....

我就覺得好好玩,但..你地會唔會驚...呀.
<br><br>

公爵府

引用:我未來香港時,從未試過咩怪事...之後來左香

原帖由 chinatea 於 16-03-16 發表
我未來香港時,從未試過咩怪事...之後來左香港跟叔婆住西貢之後就成日...牆上掛d老人家相,佢地會笑,聽到佢地 ...
咁得意

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我未來香港時,從未試過咩怪事...之後來左香港跟叔婆住西貢之後就成日...牆上掛d老人家相,佢地會笑,聽到佢地 ...
唔驚呀,講多d丫

公爵府

我都講下 我記得有藍色人同我講野
講咩唔記得
但我記得佢係男人

子爵府

可能細個時發既夢,你當左係事實咁記左落黎。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做咩呢排一拜山又了d亞飄出來講者,佢地好小氣架,不過我細時真係好百厭,近呢d日子又成日都見到d走左好耐d小朋友,(佢地應該細時就走左果d)佢地玩又唔同我玩,因為佢地好輕架,我走埋去,佢地就會比我d氣流攪到佢地飄開.

<br><br>

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

yunyan 發表於 16-3-16 20:04
諗起童年事遇過啲不可思議既事,到而家r爆頭都諗唔明點解 ...
咁得意?!
我細過有次係走廊玩,見到隔離屋姐姐係我後面幾尺距離,我話:嘻嘻嘻,鬥快跑番你屋企吖,佢冇反應,我自己嘻嘻嘻咁跑去佢屋企,入到去發現佢同其他姊妹坐係床度,但明明冇見佢跑係我前面架頭先

琥珀宮

畀面勳章

細個時久唔久就發夢,成日去d 陌生地方,有時d 地方會重複又重複咁出現

而因為屋企嘅關係,我細細個就要自己搭車由一區去另一區(都係香港境內),例如油麻地去坑口,以前無地鐵,係要坐巴士去彩虹再轉巴士入,仲要長程車

發覺原來我响夢入面已經去過坑口!!

呢種事情發生過好多次,但我講比屋企人聽,佢地唔信;而人愈大,愈再無發生

大宅

引用:細時鬼上身 +

原帖由 sa_gill 於 16-03-16 發表
細時鬼上身
唔係掛

大宅

引用:會唔會喺前世嘅記憶? +

原帖由 tsung 於 16-03-16 發表
會唔會喺前世嘅記憶?
冇飲孟婆湯咩

大宅

引用:應該係仲記得上世嘅事

原帖由 skyfree333 於 16-03-16 發表
應該係仲記得上世嘅事
其實我唔記得,記係得呢件事係清晰

大宅

回覆:mandy952 的帖子

不是吧,咁神奇

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

點解你咁都唔驚

首頁

尾頁

跳至