論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢話想返1week.我叫佢自己買ticket.佢做埋今個月第3年,上年7月已返25曰過年

男爵府

回覆 Ottomom 的帖子

佢想返回12 days同我囝放一樣,我話吾可能,最多1 week,因為上年7🈷️已返去25 days

象牙宮

自己各角求想一下。

別預付, 預計. 机票, 人工...

工資, 1-2个月, 暫存她 回來即出比佢, 包佢回來。

樣樣都到手, 不回來机會率大。

*** 有工人, 煩的事特多。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 333s 的帖子

係.有工人就煩,冇又自己做好累,佢又話佢老公叫佢吾好返,返得7日少喎,佢個囝一定吾捨得。我叫佢諗清楚先啦。我自己腰骨有事,上次佢放25days已很累,今次最多7日,有4曰紅日老公幫下手,我真係俾吾多假佢。

男爵府

回覆 333s 的帖子

係,我都怕佢吾返,佢做嘢都ok,係吾鬧得同會黑面,上次放大假都準時返

珊瑚宮

死爸爸應係借口,想返家鄉見親人就真

如方便的,放她吧,始終離鄉別井掛念親人

如自己環境不許就另議

adrio    發表於 16-3-17 15:12
玩具萬歲!

象牙宮

Ottomom 發表於 16-3-17 10:06
回覆 333s 的帖子
係.有工人就煩,冇又自己做好累,佢又話佢老公叫佢吾好返,返得7日少喎,佢個囝一定吾捨 ...

是... 健康最重要。

我媽日日說騎虎難下。

我有痛症N年, 愈來愈差, 偏头痛時天地轉。 有工人需要, 考慮家人很少一起食飯。 工人煩事又特多。利 和 幣 評估。均衡后又不太想用。搵家助難。

有求學中孩子。有工人較好。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

fitfish 發表於 16-3-17 10:19
死爸爸應係借口,想返家鄉見親人就真
如方便的,放她吧,始終離鄉別井掛念親人

工人, 溫飽思淫欲溫飽滿足了, 沒事做, 人多數就....

雇主, 事前, 自己要衝量一下自己的現实狀況, 金錢損失...

工人有仕何要求, 我會說, 待思考后, 怎安排, 再說。
此時間, 你怎幫我安排下。

理性討論交流者。

男爵府

回覆 333s 的帖子

謝謝大家!有2個小朋友,如自己做家務,自己又累,又陪吾到佢地讀書,Easter 後就2nd term test.所以都吾可以放佢長假,7日都可以放到佢,係佢嫌少,可能要佢自己出機票佢覺得吾抵,但easter ticket一定貴,冇理由幫佢出

男爵府

回覆 Ottomom 的帖子

依家最驚佢忽然發神經話吾做要返去,才剛績了約一年,陣間又要請人,agent費好貴,又未必好

象牙宮

Ottomom 發表於 16-3-17 11:21
回覆 333s 的帖子
謝謝大家!有2個小朋友,如自己做家務,自己又累,又陪吾到佢地讀書,Easter 後就2nd te ...

直說
easter ticket一定貴, 完約 我需要出机票。
你自己 出機票 如覺得吾抵,不如完約回去??

咩原來你想為工人出机票??
工人老想占別人便宜。

N年前, 有工人, 想我地簽她后, 回印休 1.5月再來。我就得埑申請費 8K, 如果她不來, 我金錢會損失。
結果我叫工人回鄉再申請, 我付申請費8K不變, 安心的。...佢被中介公司扣N月。
工人所作所為, 令人心不安, 信任佢, 自己多了煩腦。 不反對別人信工人。當自己人也好, 送錢也好。
高風險的事, 少干為妙。
對自己不利的/損失金錢, 我不會順從的。

人人要識評估風險吧。

理性討論交流者。

男爵府

回覆 333s 的帖子

謝謝回覆.可能我表逹不清,我不想幫佢出機票。我覆佢話佢想番要自己出來回票and只可以1week。佢問完佢老公後話吾番啦,因嫌返得少曰子又要自己出錢。
我現在只怕佢發神經話吾做屈我俾機票$送佢走

複式洋房

回覆:Ottomom 的帖子

千萬不要比机票錢,唔好出糧比佢住,直至佢返來。我就係試過,人唔返來。我傍偟都極。

男爵府

回覆 pollyevan 的帖子

Thanks! 真係有工人又煩,無又吾掂

首頁

尾頁

跳至