自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 5mth 應唔應該買要大維修既樓?我想買個區D 樓都OVER 30YEAR, 要做大維修,好怕又灰又盛對BB 唔好。大家屋苑有無試過大維修的經歷

大宅

回覆:BB 5mth 應唔應該買要大維修既樓?

我反而擔心大維修要夾一大舊錢,計入買樓成本會唔會可以買新少少的樓?

水晶宮

有d樓夾完$大維修仲要比人拖工、爛尾

bb咁細,我就會避得就避

別墅

回覆 ozduckie 的帖子

唉~ 我無得揀第2度呀!D 樓又劈極都劈唔到,要維修都唔肯平~

珍珠宮

引用:回覆+ozduckie+的帖子唉~+我無得揀第2度呀!

原帖由 candsam 於 16-03-17 發表

唉~ 我無得揀第2度呀!D 樓又劈極都劈唔到,要維修都唔肯平~
咁咪等下先囉

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我6299屋企試過外場大維修, 開始時好嘈, 因為要整走D舊瓦仔, 呢個工序完左就無咁嘈, 但室內空氣就唔多流通, 因為搭哂棚, 封哂網, 等工人放左工才可以開少少window.

當時怕影響老人家, 所以大維修期間99搬去我度住, 62搬去姑9屋企.
,

別墅

LMCK 發表於 16-3-17 12:33
我6299屋企試過外場大維修, 開始時好嘈, 因為要整走D舊瓦仔, 呢個工序完左就無咁嘈, 但室內空氣就唔多流通, ...
Wah, 都好大工程~
我依家睇岩個度就未傾店會大整定油一油~~

大宅

引用:Quote:LMCK+發表於+16-3-17+12:33+我6299屋

Wah, 都好大工程~
我依家睇岩個度就未傾店會大整定油一油~~
未傾掂更唔應該考慮,萬一決定左大搞分分鐘夾十幾萬,整幾年搭哂栅,連窗都開唔到。攞去筆錢去租樓都冇甘嬲

侯爵府

回覆:BB 5mth 應唔應該買要大維修既樓

最憎維修,如果係你d窗外面搭曬棚架又唔可以開窗又唔可以浪衫。好多話維修期幾耐,然後又延期,真係好煩

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

翡翠宮

如果買完三年內要做就唔好啦。一來要又要驚佢唔知幾錢先收得尾,有無咁大舊錢?我呢邊最近先有私人屋苑鬧劇話業主立案法團同出面人圍標做大個價。而且仲要驚比人拖工爛尾,真係唔知整到幾時。
二來屋企裝完又要裝出面,真係煩死嘈死。好多時無得開窗仲要

子爵府

引用:BB 5mth 應唔應該買要大維修既樓

BB 5mth 應唔應該買要大維修既樓?我想買個區D 樓都OVER 30YEAR, 要做大維修,好怕又灰又盛對BB 唔好。大家 ...
大維修傾好未先?有冇爛尾危機?

我寧可貴些買完成大維修的樓。

侯爵府

引用:回覆 ozduckie 的帖子唉~ 我無得揀第2度呀!

咁你果個一定係南籌盤!

禁止訪問

水晶宮

朋友屋企之前大廈大維修,全家搬出去住一年有多。

別墅

多謝甘多位JM的意見~

伯爵府

唔會

BB你來咗啦?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

個案分享:明知道要大維修,買了,搬了入去,都重傾了8年先落實埋牙開工

但真正開工時好嘈,搞外牆果排帶埋小朋友避走,整天鑽外牆室內嘈到人都癲,嚇親小朋友同完全冇可能午睡

首頁

尾頁

跳至