跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

一家四口,来左2年,搵工难,人工差香港太多,諗緊2年後回流香港搵食,仔女会面對中文的問題,但如果收入唔夠用?大家點睇?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

我會叫老公自己返香港搵食養我哋幾仔乸,

直到仔女升上大學為止 至一家團聚.

別墅

但我地一家過唔到“ 分开两地”個关,唔捨得……

大宅

齊齊回流,小朋友最多讀國際,總好過分開兩地,太冒險了,個人睇法

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

點解要兩年后,小朋友越大適應中文唔容易。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Sena123 發表於 16-3-18 09:48
但我地一家過唔到“ 分开两地”個关,唔捨得……
經濟負擔唔到, 都好難維繫一個家,
如果回流後一定可以回復當年生活質素,
惟有齊上齊落返香港啦.

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:回流香港

我覺得,最主要考慮左小朋友先,2年後小朋友幾大?會唔會適應唔到學中文而要入國際學校?

如果收支不平衡,真係好難生活

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

伯爵府

lovemy2kids 發表於 16-3-18 11:02
點解要兩年后,小朋友越大適應中文唔容易。
我估樓主要等入咗籍先走.

大宅

回覆 Sena123 的帖子

may i know what is your occupation ?

別墅

是的,2年后坐滿就可以申請citizen了,這裡搵工难,同埋唔會俾好职位除非你係oz人,老公专业人士,賺唔及香港。仔女而家year 1,year 6 有上中文班。我們唔捨得大家所以要一起进退,回流係唯一办法来维持生活费。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Sena123 發表於 16-3-18 17:32
是的,2年后坐滿就可以申請citizen了,這裡搵工难,同埋唔會俾好职位除非你係oz人,老公专业人士,賺唔及香 ...

如果知道自己條路點行,比信心自己

別墅

係嘅,最重要一家人一起,唔想老公做空中飛人。

伯爵府

引用:一家四口,来左2年,搵工难,人工差香港太

原帖由 Sena123 於 16-03-18 發表
一家四口,来左2年,搵工难,人工差香港太多,諗緊2年後回流香港搵食,仔女会面對中文的問題,但如果收入唔 ...
其實用返以前係香港的洗錢態度,係呢度揾的,一定唔夠洗。

但如轉得到都唔差太遠。尤其係基本食住車的費用都比香港平。唔要求高的都唔會太差。

過到來,我覺得什麼都要要求低香港一半,要接受人工少一半,食嘢是但食得飽就算,間屋亂,污jo. 當睇唔到。總之唔好樣樣都有要求。咁就比較容易過.

我睇見我其他身邊的媽媽們的生活,我自問cut 咗一半要求都已經比佢地好。咁個心又好過d.

我始終都係覺得呢度的媽媽係supermum

BossCatCat    發表於 16-3-18 21:10

別墅

我們巳經很省了,老公一人搵錢维持生計,長远計係唔夠。

伯爵府

引用:我們巳經很省了,老公一人搵錢维持生計,長

原帖由 Sena123 於 16-03-19 發表
我們巳經很省了,老公一人搵錢维持生計,長远計係唔夠。
其實真係要過來人才可以理解。 同現在重係香港日日想移民的人講佢地真係唔會明。

好彩只係我份人工cut 一半,我老公都重keep 住香港份工。但過到來計稅後都已經好重傷。 如果真係要二個都係local 找工大家都cut 一半。我會派人工高嗰一個返香港做。交返香港稅。 其實呢度一年四個break. 大家每人飛二三轉,實則分開的時間也不多。

別墅

回覆:1mocha 的帖子

家庭响澳洲,一個人響香港做工,要交澳洲稅嗎?

禁止訪問

回覆:Sena123 的帖子

伯爵府

引用:家庭响澳洲,一個人響香港做工,要交澳洲稅

原帖由 yungma 於 16-03-19 發表
家庭响澳洲,一個人響香港做工,要交澳洲稅嗎?
我估不用。稅係獨立個體計。但係香港我估可用埋全家免稅額。
實況唔清楚。請問有冇人知情。

伯爵府

引用:咩工種咁難揾工呀?同埋點解坐2年咁少?宜

原帖由 puffdaddyy 於 16-03-19 發表
咩工種咁難揾工呀?
同埋點解坐2年咁少?宜家唔係3年咩?
佢已住咗二年。要再住二年。 請問邊度睇到住三年可入籍?乜唔係四年?

公爵府

回覆:53996277 的帖子

hk 讀国際好貴,个人觉得。

goosema    發表於 16-3-19 15:37
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁
12345...9

尾頁

跳至