懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

皮膚每一日都好差, 成日有人問我点解咩事皮膚咁差?其中一個我阿媽,佢今朝仲同我講你唔問下你個醫生,你咩事 其實我之前已經問過我婦科醫生,佢唔贊成我食藥或用藥膏. 有一個人仲搞笑「我老細」 仲叫食「西瓜」清下熱! 以上所講兩個人,一早已經知我有左! 唔通我自已唔緊張過其他人咩?
好啦,諗住當佢地吹下水就算啦, 点知我老豆又嚟料! 佢今日問我 你依家「三個月」個肚咁大既? 一d都唔似... 我阿媽仲加左句佢條腰不嬲都粗ga la ! 頂! 想点吖!
食完飯就返左屋企, 覺得好大壓力,就係C6面前喊左出嚟
我想講我有產前抑鬱, 都係我身邊既人令到我行到呢一步!

洋房

回覆:容許12W大肚婆發洩一下

放鬆d 啦
最緊要c6錫你

複式洋房

我c6直情話我個肚似肚腩多過大肚啦,又話我本身都肥!其實有咩所謂丫,講下笑下咪算,太介意人地講咩,自己辛苦……况且講嘅人未必有心……你而家先12w,都話抑鬱?幾時捱到生?放鬆D吧!

別墅

放鬆心情,我頭12w暗瘡都係亂爆,每日食好多水果,西瓜都有食,冇乜點介口。之後慢慢16w開始皮膚又好好多,荷爾蒙影響,皮膚係差啲。
我個肚都係好快見肚,我而家20w個肚大過我朋友21w,個個以為我個B大啲週數,我不知幾自豪,因為我個B所有size都正常,或大啲啲,我朋友的偏小,做阿媽個個都想俾BB最好營養,肥係專利,不要太介意。

大宅

正面d諗,早d見肚都好。 搭巴士,地鐵有人讓位,仲好啦!我而家16 weeks,完全唔見肚,勁膽心,好在睇佐醫生,他話BB正常。

大宅

因為肚細,奶奶同阿媽成日叫我要食多d嘢。 我就話,醫生話正常,所以唔使食咁多。

大宅

我都係咁爆瘡,又敏,又咩都唔敢揸
大把人陪你,一齊放鬆d

男爵府

回覆:Natalie1812_hk 的帖子

生小朋友令賀爾蒙改變,令到身體上好多嘢改變咗,只係短暫,放心

別墅

我唔理其他人講野架,老公又未有到有左都成日笑我蘿友巨大,我冇因為佢咁而唔開心,相反我覺得佢唔夠關心我 我仲易唔關
開心,鬧過交添,不過都係冇事收場

有時老人家ee我我難免架啦 99都成日叫我順產,我都好決絕地表示會選擇開刀,又成日叫我唔好咁緊張 但佢成日咁講我就仲緊張😅 不過我知係為我好,所以聽完就算,繼續我選擇既路

大宅

呢d係幸福的肥,幸福的暗瘡, 大肚婆係最靚的!好好enjoy 懷孕的過程啦~

複式洋房

放鬆d,頭3個月係辛苦d,個樣又有機會難睇d,你都唔想嘅,其他人講嘅野就當耳邊風算啦,再有人講時你試下諗d開心野,對你同bb都好架~
我都係好早見肚架,宜家6個月大到似生得咁,早兩日去產前講座,見人地36週個肚仲細過我26週個肚; 係公司d同事唔係問我生男定女,而係問我係咪陀孖b,呢d情況都好無奈架,不過我無唔開心,我會答人: 一個咋嘛~ 證明bb吸收好又唔肥媽媽手腳~ 哈哈~
到你4個月左右,試下做輕盈嘅運動,等肚肉無咁鬆,我keep住做都見到腰側嘅肉好似未有前咁有曲線同firm~

大宅

多謝大家! 我會放鬆心情去同BB 一齊成長!

大宅

唔好唔開心,我12w週之前都係極樣衰,生暗瘡,皮膚又冇啦啦好黑好暗
慢慢過咗12週之後皮膚靚返哂,仲比人問喺咪生囡囡tim
另外我嗰肚都係啱啱先現,但已經快7個月喇,我ah媽,6299成日都話我ga la...不過我完全冇理佢地反正醫生話size話附合週數

男爵府

我一驗到有左就皮膚敏感,又爆瘡。而家3個月皮膚穩定返。天氣乾都會有影響。而家天氣濕返皮膚好左。我會好間唔中用洗面機清下死皮。做磨砂都得。

珍珠宮

放鬆心情,

男爵府

有佐情緒敏感皆,放鬆d

大宅

放鬆心情,我初初懷孕時都好敏感,人地講咩都唔順意咁,而家無野Lu!

洋房

回覆:Natalie1812_hk 的帖子

我陀第一個嗰陣啲皮膚都好差架,成張紗紙咁!到咗4個月會好啲架,生完仲好呀⋯⋯小小暗粒都無架加油呀!

別墅

唔好激氣喇~我一向好鬼貪靚,由bingo前開始變差,成塊面好敏感 一撻撻紅暗粒,本來右邊面,而家左邊開始嚟料.....一樣比人問..... 唔緊要啦,媽媽係咁偉大㗎喇~
都好多謝其他JM分享~咁我都慢慢等下啦~
JM加油

伯爵府

唔關抑鬱事,初孕荷爾蒙影響身體,情緒好易波動,所以會易喊。如果介意家人說話,就少見d, 老公會明白。
有時喊都唔想。

首頁

尾頁

跳至