自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我想問, 如果有同事因屋企有事上午早走, 但又係下午臨收工前返公司, 咁係應該當佢請半日定一日假?

伯爵府

問自己公司啦

伯爵府

好酬情處理的CASE,由公司作主啦
自煮有快樂

水晶宮

miumiu0101 發表於 16-3-21 13:19
我想問, 如果有同事因屋企有事上午早走, 但又係下午臨收工前返公司, 咁係應該當佢請半日定一日假? ...
咩叫 "臨收工前返公司" ?? 即係6點收工...5點59分返到公司 ??

大宅

陪月勳章

你做乜野角色? 比我會算. 但如果你係一定要做到足的話....我做半日都ok卦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

應該咁講, 同事上午10點45分走, 係下午3點40分返到公司, 咁係算半日定一日?

唔好叫我問返自己公司, 我就係唔識先上黎問下正常公司HR會點計?

伯爵府

如果要扣可以用小時計, 不過睇公司做開係點

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

每間公司處理手法不一

你個情況,我公司計半日
但其實放工前番一番,不如唔好番,第日番工早D番去做野補番或遲小小收工做埋自己手頭上跟進中既野仲好

如扣你一日既話,更加理直氣壯唔番

珍珠宮

其實我心目中都係計半日, 但怕以後其他同事都係咁, 上午返黎HEA 2個鐘, 跟住請半日假, 下午4點幾先返, 咁D野BACKUP同事已經幫佢做晒, 佢可以返黎HEA 1個鐘到收工, 好似對BACKUP同事唔係咁好

珍珠宮

miumiu0101 發表於 16-3-21 17:18
其實我心目中都係計半日, 但怕以後其他同事都係咁, 上午返黎HEA 2個鐘, 跟住請半日假, 下午4點幾先返, 咁D ...

佢上午返咗兩個鐘, 下午4點多返黎, 咁應該扣半日.

咁無得諗埋其他人會否HEA 住照跟做咖喎.....
人地真係有事先咁做啫, 返咗黎走, 跟住又返公司都唔係好玩的.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果公司冇規定、同事平日做嘢OK,我又話得事,我會算數;如果唔想做壞規矩,就會半日

首頁

尾頁

跳至