想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇jm知....生育指導初診會做D咩架? 可否即時做盆腔超聲波, 驗6項激素, 照輸卵管? 定係轉介我去化驗所驗呢? thanks~

子爵府

回覆:kimchi0328 的帖子

抽血檢驗,照輸卵管都要轉介去化驗所,好似無ultrasound照。
好似係問診,之後叫你返屋企畫體温表

大宅

kimchi0328 發表於 16-3-22 17:47
有冇jm知....生育指導初診會做D咩架? 可否即時做盆腔超聲波, 驗6項激素, 照輸卵管? 定係轉介我去化驗所驗 ...
我幾年前去荃灣個間。。。無機照。。驗血剩係驗德國麻疹,乙肝,地中海貧血個d....輸卵管等左3,4個月先照(係專介出去)。。。剩係識開排卵藥同叫你自己量體溫。。浪費時間。。。
如果心急出去睇私家醫生好d

子爵府

畀面勳章

引用:有冇jm知....生育指導初診會做D咩架

原帖由 kimchi0328 於 16-03-22 發表
有冇jm知....生育指導初診會做D咩架? 可否即時做盆腔超聲波, 驗6項激素, 照輸卵管? 定係轉介我去化驗所驗 ...
家計會只係抽血驗地貧,愛滋,梅毒,個D

你想做盆腔超,出去搵醫生,化驗所去做

男爵府

唔好去家計會喇,浪費時間

複式洋房

回覆:家計會生育指導初診

想問下樓主幾多歲? 如果唔趕。。可以試下!

大宅

我都想去抽血驗下d激素,如果唔去家計會可以去邊度驗? 就咁去個婦科醫生度話要驗就得?

大宅

我35啦~其實本身想出去驗, 但C6叫我問下E生意見先, 問下應該要驗D乜~

我琴日去左荃灣家計會, 只係抽血驗, 又要我5月中返去覆診拎報告&量体溫~因為果度冇得照超聲波, 寫左轉介信去化驗所~ E生叫我試2個月, 唔得就食排卵藥~

大宅

咁我係咪唔應該再去家計會浪費時間呢?????

因為我剛剛轉左個中醫, 同佢講調理身體生BB, 我覺得呢個中E幾好, 佢打完脈就話我知我有咩問題, 佢話幫我調理, 幫我排毒同補血氣, 但呢2,3個月要避孕, 因為用既藥會影響, 叫我呢段時間放鬆心情唔好量體溫, 食中藥&做運動就足夠~

琴日家計會就相返, 叫我量体溫, 繼續試, 搞到我好亂, 唔知點好????

子爵府

畀面勳章

引用:我35啦~其實本身想出去驗, 但C6叫我問下E生

原帖由 kimchi0328 於 16-03-24 發表
我35啦~其實本身想出去驗, 但C6叫我問下E生意見先, 問下應該要驗D乜~

我琴日去左荃灣家計會, 只係抽血驗, ...
我最近睇個中醫,佢叫我去做盆腔檢查

我當日即上網搵,都好多,加上我都想知自己貧血點同埋做埋個甲狀線,因家人有,自己都想知

最簡單方法生活易搵身體檢查
卜左下星期二早上去做

子爵府

排左個幾兩個月,比左$600幾,驗血驗尿,跟住報告出左,再叫我驗下係咪地貧,我話我之前驗過係,唔使再驗,死都sell我加錢再驗多次。
我話試左一年都無bb,有咩可以做?
,個姑娘答我:你體重有d輕,可以食返多d野...
正宗95答8....
超廢,又唔係平,浪費時間!

複式洋房

我睇過,比左幾個月排卵藥我食,量体温,之後寫信比我照輸卵管。照完見我一边塞左就寫轉介信比我去瑪麗醫院

男爵府

回覆 sunshinekk 的帖子

請問第一次睇左幾耐啊? 上次見姑娘佢叫我預半日! 咁去到除左見醫生, 仲做左乜嘢啊?轉介去驗血/照輸管要等3個月? 同埋想問第一次去收左幾錢?驗血/照其他要再比錢化驗所?

複式洋房

laibebemama 發表於 16-8-16 15:00

請問第一次睇左幾耐啊? 上次見姑娘佢叫我預半日! 咁去到除左見醫生, 仲做左乜嘢啊 ...

第1次實際吾使半日,不過可能預時間等,第1次上去度高,磅重,抽血,同比医生檢查睇下有冇子宮後屈咁,幾$就吾記得,姑娘会提你帶幾$,有eps既,吾使擔心

男爵府

明白了, 唔該晒!

複式洋房

我同老公都bk左去家計會做婚前檢查
我覺得最好係可以check到老公精子質素
起碼知道老公無問題,可以對自己身體對正下藥

子爵府

畀面勳章

Cherie.kay 發表於 16-8-16 17:00
我同老公都bk左去家計會做婚前檢查
我覺得最好係可以check到老公精子質素
起碼知道老公無問題,可以對自己 ...

家計會個驗丁報告不乎世衛標準,你有心驗就去搵間乎合既化驗所

複式洋房

kathylala 發表於 16-8-16 17:31
家計會個驗丁報告不乎世衛標準,你有心驗就去搵間乎合既化驗所

咁大獲
不乎都仲可以存在架咩。。

子爵府

畀面勳章

Cherie.kay 發表於 16-8-16 17:33
咁大獲
不乎都仲可以存在架咩。。

咁又唔係咁講,如果本身男士丁丁幾好,咪去家計會驗,但如果本身丁丁都唔太好,你去家計會驗,個報告以為都唔錯,但原來係差.....咁對之後要靠人工既,不能用以作標準
當然人工授孕前都會再次驗丁睇下報告(大多數都會)

精子有三項評估準則:
1) 數量 Sperm count
2) 活動力 Motility
3) 正常形態 Morphology

家計會只驗了第一、二項,(第三項係世衛標準)
所以你如果想,你不如去仁安到做檢查啦
家計會咪只會開排卵藥,真正幫唔到幾多

你唔信你刨下文search下
大多jm都會苦口婆心叫去搵個間好點既做檢查吧

複式洋房

kathylala 發表於 16-8-16 17:39
咁又唔係咁講,如果本身男士丁丁幾好,咪去家計會驗,但如果本身丁丁都唔太好,你去家計會驗,個報告以為 ...

因為就係結婚前唸住做個初步檢查,唔太清楚老公精子質量算好定差,不過聽您咁講又有啲動搖,始終佢唔算平,又要等,by the way thank you for your suggestion:mother:

首頁

尾頁

跳至