親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

暑假會到Adelaide旅遊,有無local tour 介紹?謝謝!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都想知,我下個月去了,你有plan左去邊到呀?

子爵府

回覆:求Adelaide local tour 介紹

我都可能出年計劃緊, 唔知你們搭咩(Airline)去阿得萊德?

別墅

168148 發表於 16-3-29 12:50
我都可能出年計劃緊, 唔知你們搭咩(Airline)去阿得萊德?

我坐新加坡航空到Adelaide,因為較平

別墅

coco209 發表於 16-3-28 10:45
我都想知,我下個月去了,你有plan左去邊到呀?

其實對Adelaide唔熟,唔知有乜好去處,我去CBD行吓,又參考吓早前主播帶你遊澳洲—阿德萊德篇裡面介紹嘅地方。
你下個月去,你可以介紹我當地的好去處喎!(emoji)

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我搭cx,其實係因公事去,只得1-2天free出來,最想去嘅係 kangaroo island

子爵府

Push! Would like to go there this year

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Lachelle 的帖子

Adelaide local tour 上好易揾...較多人去既係...

1) Kangaroo Island (1-3 days 都有)
2) Barossa wine tour
3) Adelaide city tour
4) Adelaide Hills, Hahndorf 德國村, 通常有D 團會同 (3) 一齊做埋, one AM, one PM

可參考呢個....https://www.adelaidesightseeing.com.au/

我 join 過呢D tour, 澳洲都好 common, 自己安排, 時間你可以較彈性..

Kangaroo Island 去過都幾次, 第一次去就係跟團, 1 day, 比較趕啦...今年新年, 就自駕再去住左兩晚, 車跟埋去 (搭船), 一上到島再即時四圍去咁.....我地去親係自駕遊, 有時就夾一日半日 local tour (e.g. 如有D 地方泊車唔方便, 如市區, 泊車費貴咪會考慮跟 local tour 囉), 另我多會去動物園, 揾海鮮食...之類, 有車可以四處去就會方便D

你時間充足既 city tour 可以自己去的, 佢 CBD 有 free bus, 由南行到北好近架咋, 去到 University of Adelaide 個頭 (North Terrace) 再行無遠就係 Adelaide Zoo, 好方便...入面有熊貓睇 (雖則香港都有得睇, 但外國見到總有親切感)

Adelaide 我下次會再去佢附近既 Port Lincoln, 呢邊係水上活動, 渡假多, 上次唔夠時間, 因起碼 3+ 以上日數先值得.

子爵府

其實我又想知通常在ADL 返HKG 通常都係早機走, 尤其是CX, 雖知市區往機場都不是好遠, 請教是否兩小時前出機場, 通常搭的士出去嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

168148 發表於 16-4-15 23:08
其實我又想知通常在ADL 返HKG 通常都係早機走, 尤其是CX, 雖知市區往機場都不是好遠, 請教是否兩小時前出機 ...

其實可以唔駛既 (2小時), 但如你 book city shuttle , 佢地就多數都會建議你早出去, 費事你遲左 miss 左飛機去賴佢, 所以你唔係搭佢既可以自己預時間, 若以 CBD 計, 出機場 15 分鐘搞掂, 你可以選坐 City Shuttle, 佢會專去各酒店接送客人到機場, 人少搭佢會抵 ($10一個), 但人多你就不如坐的士好了。

我自己去多數係租車, 所以無坐過的士, 只好耐之前坐過一次 shuttle, service 都 OK, 但就唔好期望真係一定停正門口, 上次我坐佢會在附近停, 雖則唔會話行好遠, 但行李多又大既話都會幾論盡。

子爵府

回覆:彥彥媽咪 的帖子

遲了上來看, 還是多謝彥彥媽咪指點及回覆!

別墅

彥彥媽咪 發表於 16-4-17 23:27
其實可以唔駛既 (2小時), 但如你 book city shuttle , 佢地就多數都會建議你早出去, 費事你遲左 miss 左飛 ...

彥彥媽咪,請問有無可靠的租車服務介紹?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Lachelle 的帖子

澳洲租車同好多歐美國家一樣, 都係D 有牌子個D 為主, 其實間間唔係差好遠, 我通常係睇我想租既車種邊間平就租邊間, Adelaide 多數既租車公司都係放埋一堆, 就更無所謂。因為有D 城市係機場既租車公司就係貴D 個D, 如 Hertz, 細型個D 會擺得遠D, 即係要坐 shuttle 先去到既, 咁我就會以近機場既, 最好可以 walking distance 既就方便我, 唔駛轉來轉去

我用過既...Hertz, Eurocar, Thrifty, Dollar, Avis .... 呢D 都唔錯丫, 當中 Hertz , Avis 係貴個類, 我用過一兩次, 其他既我用多D。經驗來說, 澳洲既車都舊D 同污糟D , 唔知係咪行得山野地方多, 抹唔切...哈哈... 因為比較起來, 我係美國租既, 新好多 (我用過新車咁滯..只行左 6xx miles, 即 1xxx km), 又會省乾淨哂先比你的, 相比起澳洲既就差D , 多數都幾污糟既, 不過你就放心, 安全性係 OK 既

子爵府

Lachelle 發表於 16-3-29 18:04

其實對Adelaide唔熟,唔知有乜好去處,我去CBD行吓,又參 ...

前幾日過完 Adelaide 玩,推薦三個景點,hanhdorf 德國村,一條大街有德國 feel ( 但我唔覺有 ) ,但可以一去順便食埋德國菜
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

子爵府

其實對Adelaide唔熟,唔知有乜好去處,我去CBD行吓,又參 ...

Cleland wildlife park,樹熊可以免費 close up 或者俾錢抱佢地同影相,近距離接觸動物,地方好大,我兩個大人都玩足全日
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

子爵府

想買手信同食野,central market,我喺呢度勁放血

子爵府

彥彥媽咪 發表於 16-4-17 23:27
其實可以唔駛既 (2小時), 但如你 book city shuttle , 佢地就多數都會建議你早出去, 費事你遲左 miss 左飛 ...

ADL搭CX 返港, 有冇時間程序同交通工具可分享, 機場好似不是24 小時長開嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

168148 發表於 16-8-25 20:19
ADL搭CX 返港, 有冇時間程序同交通工具可分享, 機場好似不是24 小時長開嗎?
...

係, 機場不是24 HOURS (起碼無半夜到既機, 但會唔會無機都有職員當值我就唔肯定)

CX 機回港只一班, so far 走 06XX 或 07XX, 一般因為咁早出發, 若起飛係 06XX 咁應 city shuttle 都無咁早, 多只靠 taxi 了, metro bus 都無咁早的. 呢排開始走 07xx (我下星期又去了), 咁要坐 city shuttle 都又得既, 你可上網揾佢網站就可 book.

天朦光交通流量細, 坐 TAXI 預 20 MINS 到都夠 (我指由 CBD 出發 wor), 自駕預埋揾路, 停車, KEY DROP, 比夠半小時啦. 咁一般 international flight 係 1.5 小時前到會穩陣D 啦 (咁我自己試過 1 小時前到都得既, 我多數先上網 check-in, 去到就 bag drop 咁就會快)

子爵府

彥彥媽咪 發表於 16-8-25 23:39
係, 機場不是24 HOURS (起碼無半夜到既機, 但會唔會無機都有職員當值我就唔肯定)

CX 機回港只一班, so fa ...

再次多謝彦彥媽咪的回覆, 因國泰直航同行李托運下個月會提升, 同埋有機會囡囡讀書中途回港, 又或者家長有機會搭CX 過ADL 探佢, 所以做定功課, 麻煩妳有資料再在此提供, 我唔知佢學校有冇相熟車輛接載, 咁早吓吓叫的士都未必咁容易, 希望妳有update 消息及方法給我, 謝謝先!

子爵府

2024年龍年勳章

168148 發表於 16-8-26 00:36
再次多謝彦彥媽咪的回覆, 因國泰直航同行李托運下個月會提升, 同埋有機會囡囡讀書中途回港, 又或者家長有 ...

叫的士 : 咁又唔係呀, 外地叫的士唔同香港, 唔好旨望佢地會係條街樹行來行去等你叫 (除非學校係正 CBD 都或者間唔時見一兩架, 何況仲咁早), 所以多數係預先打上 taxi company CALL 定咁去個種, 時間反而好預架.

我家老大老二都在 Adelaide 讀書, 我下星期出開去都會經 Adelaide 回港, 順路探下佢地, 你阿女係邊區讀? 有興趣 PM me details, 明年農曆年又會再去, 睇有無野大家可以亙相幫忙啦.

首頁

尾頁

跳至