家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

穩過宏利同永明,兩間都叫我買埋人壽年費會平d,淨買醫療會貴d🙈
另外,宏利agent同我講最低消費4千蚊一年

首年年費:
1.永明10萬人壽(供20年)+住院+額外保障+住院現金=$47xx

淨醫療$31xx

2.宏利10萬人壽(供10年)+住院+住院現金=$41xx

淨醫療包額外保障$41xx

唔知買邊間好,覺得同bb買人壽無用,始終bb唔系家庭收入支柱

別墅

引用:穩過宏利同永明,兩間都叫我買埋人壽年費會

原帖由 chowyee615 於 16-03-28 發表
穩過宏利同永明,兩間都叫我買埋人壽年費會平d,淨買醫療會貴d🙈
另外,宏利agent同我講最低消費4千 ...
1. 永明定宏利?

睇下你信邊個agent 多d 兩邊都唔係咁熟 出名d個間會好d

2. BB仔要人壽?
人壽 講緊被保人走左 屋企人有保障 bb仔出細時對屋企無經濟責任 其實可以唔洗 不過有人會覺得送份禮物俾bb仔 又或者儲蓄人壽 當儲少少錢

3. 醫療 vs 醫療+住院現金
醫療係入院支出 住院現金係住院有現金補貼 補貼入息或其他支出 可考慮一下 bb 需要邊個

4. 最低消費?
醫療無所謂最低消費
人壽最低消費係買人壽最低保額的保費
你可問佢個計劃保額最低買幾多 你唔信佢 可以打上cs 問個人壽最低幾多

5.人壽加醫療一齊買便d?
係 通常平少少 可能100蚊到
例如人壽加醫療一齊買 個醫療就2000蚊
單獨買醫療就2100

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:大家比下意見,bb醫療保險邊間好?

保柏專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食佣金底,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品(儲蓄保/基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 <---- 參考一下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力,你唔好 sell 隻 Bupa 啦,又貴又保障低

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:大力,你唔好 sell 隻 Bupa 啦,又貴又保障

原帖由 Neromagic 於 16-03-28 發表
大力,你唔好 sell 隻 Bupa 啦,又貴又保障低
不是 Sell 是推薦,Bupa 唔似保險公司,掛羊頭賣狗肉,要客加勿加物,最後仲貴好多,佢真係專做醫保架~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:大力,你唔好+sell+隻+Bupa+啦,又貴又保障

大宅

回覆:其實唔難 的帖子

thx☺額外醫療保障,其實洗唔洗買埋?

大宅

回覆:大力大力 的帖子

睇過有人話bupa難claim,同埋怕自己到時唔識搞

別墅

引用:thx☺額外醫療保障,其實洗唔洗買埋? +

原帖由 chowyee615 於 16-03-28 發表
thx☺額外醫療保障,其實洗唔洗買埋?
如果講到額外醫療保障

咁你agent 俾你睇的醫療保應該係每個項目有上限個d

例如大型手術最高每宗45000 如果你做個大型手術用左 50000 多左個5000就係額外個度claim 不過你預左個5000 claim 唔足100% 大約80% 睇番個別保險公司

我會建議要埋 因有上限用突機會比較高

大宅

引用:Quote:原帖由+chowyee615+於+16-03-28+發表

原帖由 其實唔難 於 16-03-28 發表
如果講到額外醫療保障

明白曬

大宅

引用:Quote:原帖由+chowyee615+於+16-03-28+發表

原帖由 其實唔難 於 16-03-28 發表
如果講到額外醫療保障

比較左覺得宏利個plan好d,但係個agent做野好似幾求其,幾hea下,而永明個agent有責任感d,其實我跟plan買定跟自己鐘意葛agent買好?主要我驚宏利果個agent好快唔做,我就變孤兒單

禁止訪問

別墅

引用:Quote:原帖由+其實唔難+於+16-03-28+發表如

原帖由 chowyee615 於 16-03-29 發表
比較左覺得宏利個plan好d,但係個agent做野好似幾求其,幾hea下,而永明個agent有責任感d,其實我跟plan買 ...
個差別會唔會好大? 唔介意整份建議書黎睇下
因agent 責任感係一個重因素 睇睇差幾多先

禁止訪問

回覆:chowyee615 的帖子

男爵府

畀面勳章

chowyee615 發表於 16-3-28 21:40
睇過有人話bupa難claim,同埋怕自己到時唔識搞
其實都係填返張form,唔算難搞,唔識可以打去cs到問又得。

別墅

回覆:chowyee615 的帖子

其實有醫療plan 保障上限係800萬一年架。。我同仔都係買緊果個

首頁

尾頁

跳至