自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:無人讓座就大大聲俾說話人聽

而加坐下都驚, 痴線!明明俾錢搭車,搞到好似去偷去搶咁心虛

禁止訪問

男爵府

我上次搭地鐵都唔係坐優先座都俾隔離個阿婆話足全程話呢啲位係俾老人家坐架
佢又有位坐,又冇老人家喺附近!我又唔係坐優先座,勁嬲!

子爵府

如果冇人讓咪企下,又唔好開口話人哋唔讓,好冇品

大宅

我上次專登推我老公(因行動不太方便,坐輪椅)既去巴士總站坐过海巴士去伊利沙伯医院见医生,上左車,收左架輪椅,咁我扶佢坐関愛坐,我坐佢隔離(因佢會無啦啦抽根既),架車開到第三個站已經滿晒人,

有個5+幾6+歲既女人,望住我話,唔係要讓比老人家坐咩,跟住我話,病人黎嫁,坐輪椅嫁,個八婆竞然話坐輪椅點解唔坐返自己個輪椅呀嬲得我呀!跟住重話,佢坐輪椅你唔係啦掛曲佢個街,我話我讓左比你坐係咪佢有咩事你照顧佢呀我嬲到呢………

講咁多野,亦無其他人讓比佢坐,痴線,我係唔讓比你坐,曲佢個街,最後條八婆由上車鬧到我落車

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 開不了口 於 16-03-29 發表讓

原帖由 大少拉 於 16-03-29 發表
係啦,以前讓坐係出於個心。依家讓坐係睇年齡…………………………

讓坐緊係好,但或者唔讓坐果d,人地真 ...
啱啱新加坡旅行返來,就算係老人家都讓俾我,我同佢哋講唔使,但佢哋起咗身就唔坐返。真系唔好意思,因為我哋係推bb車,阿仔坐係車仔度,都唔需要讓位俾我哋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 大少拉 於 16-03-29 發表係啦

原帖由 qinqinyan 於 16-03-29 發表
啱啱新加坡旅行返來,就算係老人家都讓俾我,我同佢哋講唔使,但佢哋起咗身就唔坐返。真系唔好意思,因為我 ...
唔明你咩意思??

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

琥珀宮

伯爵府

男爵府

引用:Quote:原帖由 qinqinyan 於 16-03-29 發表

原帖由 大少拉 於 16-03-29 發表
唔明你咩意思??
即係話人地新加坡啲老人家唔會恃老賣老,覺得人地有需要都會讓俾人

子爵府

如非必要,搭巴士我不會坐樓下

LedTV    發表於 16-3-30 01:02

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 大少拉 於 16-03-29 發表唔明

原帖由 開不了口 於 16-03-29 發表
即係話人地新加坡啲老人家唔會恃老賣老,覺得人地有需要都會讓俾人
好聰明,仲有就係我哋自己都覺得唔需要讓,但人哋一樣會讓。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 大少拉 於 16-03-29 發表唔明

原帖由 開不了口 於 16-03-29 發表
哦~~~~~~~明白哂。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 開不了口 於 16-03-29 發表即

原帖由 qinqinyan 於 16-03-29 發表
好聰明,仲有就係我哋自己都覺得唔需要讓,但人哋一樣會讓。
所以我咪講,讓座係出於心。

但我依家祗覺得。唔讓就一定係衰人?但唔讓座既人。可能佢地都有需要坐。

我有時響mtr都會見有人唔讓坐。我咪自己讓囉。我唔會因為人地唔讓而話人。人都有自己選擇既。

別墅

回覆:開不了口 的帖子

我大肚時都係冇人讓架啦,特別係地鐵。有一次我仲讓返比一個好老既婆婆,成理
班坐係度玩電話,唔知真睇唔知到定扮睇5到。咁可以點姐,咪企下囉。

複式洋房

讓是人情 不讓也是道理

迫人讓的人的心態我真的不理解
(關愛座另計

伯爵府

引用:我上次專登推我老公(因行動不太方便,坐輪

原帖由 bonniems 於 16-03-29 發表
我上次專登推我老公(因行動不太方便,坐輪椅)既去巴士總站坐过海巴士去伊利沙伯医院见医生,上左車,收左架 ...
嘩!咩人嚟ga,坐少陣會死咩!!!!難怪你咁嬲!!!

大宅

早幾日咩住個女(就2歲)搭地鐵,我落車前一個站有個阿婆老到寒晒背嘅上車....一個人都冇起身讓俾佢!!!咁我快快手彈起..讓個位俾阿婆,到地鐵就快埋站..有個女人讓坐俾我..之後佢落車,我話我落車喇!唔洗讓我坐唔該晒...
唉!點解唔一早讓俾呀婆坐下喎

大宅

仲有單經典野...果陣我大緊肚搭巴士,有人好心讓左個關愛坐俾我...我坐好之後放左個手袋系個肚到..冇幾耐一對夫婦上車企系我面前,個女人又系大肚....之後2公婆系到單單打打,話我後生女見到大肚婆都唔讓坐仲爆埋粗!

我嬲到企起身,拎開個袋..同佢地講..我都系大肚!我都有需要坐哩個位!!!!如果想次次有位坐唔該你地搭的士...之後2條友唔出聲

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我大肚都冇特別期望人地讓坐有就會好感謝冇

原帖由 日日媽媽 於 16-03-29 發表
我大肚都冇特別期望人地讓坐
有就會好感謝冇就企下
其實都唔係十分辛苦
咪係囉,企下有幾辛苦

如果真係辛苦就唔會出街啦

我就生都無諗住要人讓

首頁

尾頁

跳至