自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:MrsGemmaR 的帖子

爆得好!

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 開不了口 的帖子

複式洋房

回覆:無人讓座就大大聲俾說話人聽

有一次我大住個肚(七個幾月巨肚),有個好冇禮貌嘅女人指住我話:你起身比我亞媽坐(佢亞媽好後生),我即刻呆咗,關愛座有兩個西裝男坐住,竟然叫一個大肚婆起身??????我好有禮貌起身答佢,吾好意思其實我大住肚而家有d吾舒服…………跟住佢望住我個巨肚超瘀咁指住隔離個女仔叫佢比佢亞媽坐,如果個女人好有禮貌問我,就算我大住肚都一定讓比佢亞媽坐!!!!!!!!

複式洋房

引用:仲有單經典野...果陣我大緊肚搭巴士,有人

原帖由 MrsGemmaR 於 16-03-30 發表
仲有單經典野...果陣我大緊肚搭巴士,有人好心讓左個關愛坐俾我...我坐好之後放左個手袋系個肚到..冇幾耐一 ...
啲人真係勁冇品,我大住肚有人讓座比我,我都吾係幾好意思坐,之後我會好有禮貌講吾該。

珍珠宮

認同唔知點解而家讓坐變左老馮,唔讓就係錯

侯爵府

而家D人越黎越自我

侯爵府

引用:Quote:原帖由 LEE-Baby 於 16-03-29 發表而

原帖由 Sandy太 於 16-03-29 發表
係呀,有次我讓座比個大肚婆佢就係咁,唔該都冇句,個面口就係好似咁遲先有人讓比佢咁

...
我都試過,由荃灣搭地鐵去中環,累到瞓著覺,到油麻地炸醒咗,一望前面企正個大肚婆,咁我第一時間讓位啦,嚇~唔該都冇聲不突止,仲要眼超超嘴藐藐咁,人哋瞓咗點知你呢個尊貴嘅大肚婆幾時入嚟咩?!

大宅

依家一上車,一定坐上層,邊得鬼閒及住乜水有需要坐,一陣又拍片又影相去公審,坐車咋
我就黎以為自己犯法,皆因冇留意要讓坐

見到就一定讓,但好多都老馮

男爵府

引用:讓座係好,但當無人讓座嘅時候,無係咪要大

原帖由 開不了口 於 16-03-29 發表
讓座係好,但當無人讓座嘅時候,無係咪要大大聲企係度俾說話人聽呢? 你又知人地無需要坐? 就算人地後生,可 ...
同意

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sandy太+於+16-03-29+發表係

原帖由 SmileFoReVeR 於 16-03-30 發表
我都試過,由荃灣搭地鐵去中環,累到瞓著覺,到油麻地炸醒咗,一望前面企正個大肚婆,咁我第一時間讓位啦, ...
下次唔洗讓啦,人人買票入坐、唔讓是道理

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

昨晚先好笑,我坐地鐵站頭上車所以有位坐,架車都ok多人,我本身都有bb 33weeks左右, 但我用個袋遮住咗個肚坐

突然間有一男一女上車,走到我前面,個男同個女講「洗唔洗叫個女起身讓位俾你,你大肚。」果時成行得我一個係女,而且我無按電話,我望下個女個肚,其實就未見肚,應24week以下,之後個女話唔洗,個男就話咁大日人多時要帶口罩etc

坐咗幾個站,我到站,我起身同佢地講,唔該借借成件事我覺得好有趣

大宅

引用:Quote:原帖由 bonniems 於 16-03-29 發表我

原帖由 graceyung 於 16-03-30 發表
嘩!咩人嚟ga,坐少陣會死咩!!!!難怪你咁嬲!!!
係,果個八婆為左個要坐,可以去得幾盡,痴根,真係嬲到出煙,成個下層都無人讓比佢坐

珍珠宮

引用:讓座係好,但當無人讓座嘅時候,無係咪要大

原帖由 開不了口 於 16-03-29 發表
讓座係好,但當無人讓座嘅時候,無係咪要大大聲企係度俾說話人聽呢? 你又知人地無需要坐? 就算人地後生,可 ...
同意呀,你又比咁多,佢又比咁多錢,而且真係唔知人地有幾需要坐。
早幾個星期椎間盤突出影響到我隻腳勁痛,行到好似80歲阿婆咁慢,即使唔去街我都要去睇E生㗎,坐巴士已經無本事上樓上,坐得入又驚難落車,坐近門好大壓,就咁睇好人好姐,好似同人爭呢d位坐咁。
都係唯有有位就上,無咪等下一架車囉。
唔想次次撘的士,就要接受㗎啦

珍珠宮

引用:昨晚先好笑,我坐地鐵站頭上車所以有位坐,

原帖由 jacobkit 於 16-03-30 發表
昨晚先好笑,我坐地鐵站頭上車所以有位坐,架車都ok多人,我本身都有bb 33weeks左右, 但我用個袋遮住咗個肚 ...
個男人超低能

珍珠宮

引用:依家一上車,一定坐上層,邊得鬼閒及住乜水

原帖由 SQS 於 16-03-30 發表
依家一上車,一定坐上層,邊得鬼閒及住乜水有需要坐,一陣又拍片又影相去公審,坐車咋
我就黎以為自己犯法 ...
係,上咗樓上舒服哂

水晶宮

2024年龍年勳章

開不了口 發表於 16-3-29 13:09
同意. 而家唔讓座會比人判死刑
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:而家啲人有時讓左佢都好似覺得慢咁

原帖由 LEE-Baby 於 16-03-29 發表
而家啲人有時讓左佢都好似覺得慢咁
exactly

子爵府

環保接龍勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我中意讓座比老人家,佢哋都好有禮貌say thank you。

我好多時讓坐比大肚婆反而比佢哋…唔say thanks不特止仲掘住我好似嬲我讓得唔夠快。

我都大過肚,好多時都係自己早啲出門口坐倒車去頭站先有位坐,做咩要別人就?自己事自己諗,人哋都比足車費,坐個位係好應份,冇欠你唔係一定要讓位比你…大肚唔係最巴閉、大×晒

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:而家啲人有時讓左佢都好似覺得慢咁

原帖由 LEE-Baby 於 16-03-29 發表
而家啲人有時讓左佢都好似覺得慢咁

首頁

尾頁

跳至