自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:讓座係好,但當無人讓座嘅時候,無係咪要大

原帖由 開不了口 於 16-03-29 發表
讓座係好,但當無人讓座嘅時候,無係咪要大大聲企係度俾說話人聽呢? 你又知人地無需要坐? 就算人地後生,可 ...
係,試過睇唔到佢,五十歲-六十歲到,到有人讓位俾佢,佢就開始大聲放話單打一車箱內的人,又話人無同情心,如果有下一代d細路又唔荒好...等講足幾個站我雖然腰骨有事,有時都費事坐,怕了

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我試過有次搭巴士(唔係坐關愛座)係轉乘站有個5X歲女人上車,佢無位坐,但態度勁差,呢啲我一定唔理佢無讓佢坐.
佢竟然半個身 i 哂落我度,我開頭無為意以為多人逼,之後我先發現佢係突登既,我就出聲話佢,點知佢仲反鬧我唔讓佢坐我當然話返佢唔一定要讓佢坐,就算無得坐都唔係 i 落人身呀
到佢落車後,有2公婆就出聲話佢唔啱

P.S.我同事成日都話係頭站搭地鐵,之後既站有人想佢讓坐,佢就覺得好似幫人霸住個位坐咗先咁

男爵府

回覆:無人讓座就大大聲俾說話人聽

其實有無公民教育一下,讓坐唔係老馮,或者掉返轉,啲人咁鍾意影人相,搞到啲人唔敢坐,下次有人係度單單打打,影返佢俾人睇下自己幾肉酸,佢地會唔會唔敢再多口

大宅

想坐咪講,最憎單單打打。
有次我特登坐多幾個站去總站,然後坐對頭車就一定有位啦。
點個一兩個站之後就有兩個阿伯上咗啦

(如果係年老力衰嗰種我會讓,但俾我感覺仲係聲如洪鐘,所以我冇企起身,因為我就真係攰先特登確保自己有位坐)

跟住佢哋兩個企係我面前係咁講上海啲後生唔會坐㗎,會留返俾老人家坐,香港嗰啲讀咁多書都唔識敬老blablabla

翡翠宮

SmileFoReVeR 發表於 16-3-30 02:03
我都試過,由荃灣搭地鐵去中環,累到瞓著覺,到油麻地炸醒咗,一望前面企正個大肚婆,咁我第一時間讓位啦, ...

嘩, 呢D真係勁乞人憎, 姓馮架?
如果我睇得快既話, 拿拿聲坐番低扮腳痛

大宅

只會讓坐比老人傷殘同孕婦,或者d 抱一拖一既媽媽,紮紮跳小朋友唔會讓

不過而家如果幾個站都費時坐

伯爵府

讓座係好,但當無人讓座嘅時候,無係咪要大大聲企係度俾說話人聽呢? 你又知人地無需要坐? 就算人地後生,可 ...
果個人要學識凡事係無所謂嘅「應該」如樓主所講,有人對自己好時應「感恩」

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

伯爵府

引用:想坐咪講,最憎單單打打。有次我特登坐多幾

原帖由 頭號肥妹 於 16-03-30 發表
想坐咪講,最憎單單打打。
有次我特登坐多幾個站去總站,然後坐對頭車就一定有位啦。
點個一兩個站之後就有 ...
我有時都會去頭站搭,咁就一定有得坐,其實想坐咪自己諗辦法,何必單打人或影人想,啲人小家成咁

大宅

讓座係出於好心,唔係出於老馮

珍珠宮

ekllam 發表於 16-3-29 14:54
我試過一次手拎好多袋o野所以唔上上層坐, 但唔係坐博愛座, 有個女人同個仔 (貌似都5,6 歲) 坐博愛座, 後來 ...
我都見過d阿婆揀位坐, 前面有位方便落車佢唔坐, 係都要揀個有人坐既位, 叫人地讓佢坐

珍珠宮

karenfayelam 發表於 16-3-29 15:48
(1) 試過坐巴士時架車滿座,尾2站有個阿婆上車,大大話無位坐,無人讓坐,過咗十幾廿十分鐘有個坐係關愛座既女 ...
2) 2歲無比錢, 應該不佔座位

3) 我試過大肚搭mtr, 有個女人望到我, 但無理我, 繼續同fd吹水 (個女人坐緊, 佢個fd企緊, 其實我無乜所謂, 我陀得唔算辛苦&好快落車), 到佢個fd落車, 佢先話讓比我坐, 實在有d騎呢

大宅

認識瑞士牛牛第二回

真係勁多明明爭位/唔想讓座,但到落車時就變到好好心讓坐既人
唔係話老馮要人讓,但老實講唔洗佢哋咁做作囉

大宅

d大肚婆好多都唔會諗住有人讓座,反而d 阿婆,阿禪老逢要人讓,用眼同囗話比你知你仲快d 起身,但如果優先座的話,真心覺得比番有需要嘅人坐

侯爵府

No excuse.坐左關愛座唔該起身。

首頁

尾頁

跳至