論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手請左工人,一直要求要未黎過hk,搵左好耐,咁agent話有個啱要求,係singapore做過2年,咁in完ok就請左,啱啱到埋,但俾我係fb發現,原來係14年黎過hk做野,即係我被騙啦...
我應該問佢呢?定扮唔知好...

子爵府

為何有咁嘅要求,係香港做過就會唔好?

大宅

回覆 tuenmunoasia 的帖子

無話過係hk做過就唔好,純粹自己鍾意請無黎過hk

大宅

回覆:keLLy_yip 的帖子

已經係事實黎過香港。我反而想知佢上一份工是完約定斷約。如果斷約,打電話鬧爆agent, 完約就會問什麼原因唔續約。

子爵府

對我來說姐姐係那裡做過做幾耐,是否完約或斷約都唔重要,乜唔係姐姐表現如何最重要嗎?

大宅

引用:已經係事實黎過香港。我反而想知佢上一份工

原帖由 irene_lai616 於 16-03-30 發表
已經係事實黎過香港。我反而想知佢上一份工是完約定斷約。如果斷約,打電話鬧爆agent, 完約就會問什麼原因 ...
份prolific係無提過姐姐有黎過hk,我都係無意中發現

大宅

引用:對我來說姐姐係那裡做過做幾耐,是否完約或

原帖由 tuenmunoasia 於 16-03-30 發表
對我來說姐姐係那裡做過做幾耐,是否完約或斷約都唔重要,乜唔係姐姐表現如何最重要嗎? ...
我明最重要係佢宜家表現,但問題係當發現左佢隱瞞自己之前ge合約,對佢誠信係打左幾十折...

象牙宮

keLLy_yip 發表於 16-3-30 16:18
新手請左工人,一直要求要未黎過hk,搵左好耐,咁agent話有個啱要求,係singapore做過2年,咁in完ok就請左 ...

你都很利害的 check Face book?
同名同姓? 年紀? 身高?
來自那地方?

你可以起底, 對照下。就知。

-------------------------------
14年黎過hk做野, 年紀30+? 以前工人, 素質會比時下工人好DD。

現代工人, 多數好食懶做。歪理多。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

有机會... 14年前HK 做,

搵第一桶金, 回國 花花花..... "坐食山穷"了.

又再出來工作。

東南亞/ 南亞人, 天性懶, 有錢不做事。
冇錢用, 才打工。 和南美, 非州族类差不多。

今日有錢, 今日花。
明天冇錢, 餓肚子。
后天迫要工作。

有的偷, 就不用打工的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:keLLy_yip 發表於 16-3-30 16:18 新

原帖由 333s 於 16-03-30 發表
來自那地方?
因為佢有俾佢fb仔女d相我睇,所以好肯定係佢。
但宜家好似有條刺咁,覺得被騙

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

333s 發表於 16-3-30 17:22
來自那地方?
早幾年的工人質數好好多, 起碼唔會咁易斷約唔撈!

大宅

引用:有机會... 14年前HK 做,搵第一桶金, 回國

原帖由 333s 於 16-03-30 發表
有机會... 14年前HK 做,

搵第一桶金, 回國 花花花..... "坐食山穷"了.
14年係hk, 15年已經返左去,即係未完約啦,應唔應該打去agent呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+irene_lai616+於+16-03-30+發

原帖由 keLLy_yip 於 16-03-30 發表
份prolific係無提過姐姐有黎過hk,我都係無意中發現
打電話鬧A蠢!

大宅

回覆:工人話未黎過hk...點知…

講真黎左表現好我會當唔知,鬧完又做唔到任何野,你炒佢一樣要賠錢比佢走

象牙宮

keLLy_yip 發表於 16-3-30 17:38
14年係hk, 15年已經返左去,即係未完約啦,應唔應該打去agent呢?

sorry, 你是指 2014?
如是, 你說的對, break contract.
那何時在 singapore 做??

我地可以 trace 返年分的。
真空年多.... --> 問 agent..... 了解。

卅万外傭在港...有冇雇主認真核实過? 合同, 护照, CV.
百分百信中介, 信工人, 那有你那么精明?

老实我冇傻下傻下, 我有做核對的, 但我未 check FB.
下一个工人, 我仿傚你 check FB.

理性討論交流者。

大宅

beanlala 發表於 16-3-30 17:41
講真黎左表現好我會當唔知,鬧完又做唔到任何野,你炒佢一樣要賠錢比佢走

...
暫時第1個星期,無乜特別好定唔好

象牙宮

bobo101^*^ 發表於 16-3-30 17:34
早幾年的工人質數好好多, 起碼唔會咁易斷約唔撈!

時代進步... 時下工人, 似唔憂做。
和年紀細, 就搵很多$, 有关。

"得來太易, 就不珍惜" 任何國家都係。
伸手就有父母/ 雇主給.... easy come, 結果必是 easy go. 花光也易。

見有一个印印, 她說來港時是小6, 12yo. PP 文件+10歲。=22+ 多机會被人選。

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 16-3-30 17:51
sorry, 你是指 2014?
如是, 你說的對, break contract.
那何時在 singapore 做??
2014年係HK,2015年12月係菲律賓skype interview,即係斷約啦,singapore係2010~2012年,佢話因為要生b,所以唔做。
但點對護照?我一路都無睇過佢本護照,同埋姐姐已經係屋企了

象牙宮

keLLy_yip 發表於 16-3-30 17:33
因為佢有俾佢fb仔女d相我睇,所以好肯定係佢。
但宜家好似有條刺咁,覺得被騙

年多前... 佢可能衰。
經歷了一年多...如果她可改新。也說不定。多觀察, 多菅理, 說不定是好工人。

FYI.
2011時, 我媽那位工人, 連績被炒3次。也被中介人賣買三趟。
在 macau 限食量, 食了苦中苦。2年很 "服從" 老媽。
唯一是無腦。 忘3掉4。

人是要食苦才懂怎做工人。
工作 = 學怎么做員工/ 工人。怎做人。
識做人, 才會感恩。 不然永遠自我中心, 目中無人。

卅万雇主, 不是个个雇主, 可以受工人摆佈的。
卅万雇主, 有好多是打工仔, 打工仔是受公司菅理的。

在工人心理, 我地該是難對付的雇主。我地不由工人摆佈雇主。對不?
受工人摆佈才稱為好雇主。

理性討論交流者。

象牙宮

keLLy_yip 發表於 16-3-30 17:58
2014年係HK,2015年12月係菲律賓skype interview,即係斷約啦,singapore係2010~2012年,佢話因為要生b,所 ...

比个 like 你。
头腦清晰. 思路很邏輯. 可以和別人交流, 溝通。

我相信你的能力, 能菅理好工人。以后多交流。
姐姐已經係屋企了, 坏事成好事 未定。 think positive.

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至