親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

plan緊暑假去星馬旅行,但係BB有少少濕疹驚星馬太熱頂唔順 唔知有冇人有類似經驗 D景點有冇d地方可隨時噗冷氣? 即係好似香港迪士尼d商店咁 求指教

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

笑嘻熹 發表於 16-3-31 20:01
plan緊暑假去星馬旅行,但係BB有少少濕疹驚星馬太熱頂唔順 唔知有冇人有類似經驗 D景點有冇d地方可隨 ...

留毛學野. 如果隨時歎冷氣, 怕唔怕溫差太大反而好易搞到bb 病? 要嘆冷氣, 多數係去商場.

我屋企8成人係雪人, 今次我去新加坡都要搵辦法避暑.

我暫時安排中午時分響室內或去玩水.

聖淘沙多室內或玩水景點, 要避暑唔難.

去flyer 果邊d 景點, 我地可能中午行金沙個商場. gardens by the bay 果兩個溫室話係23-25度, 不過d人話係冷氣地方, 咁相對室外又真係涼d, 但係咪涼浸浸就唔清楚, 等其他 jm 解答. 我打算過左4pm至去 gardens by the bay 玩水同埋等日落睇d 樹開燈.

我打算去suntec city 坐 duck tour, 太熱咪去商場行一陣.

牛車水有商場, 我唔知冷氣凍唔凍. 淨係記得室外部份真係熱爆.... 我未必去牛車水, 熟食中心一定唔去 .

以前去過烏節路, 有瓦遮頭又多舖頭, 完全唔覺得果度熱, 不過今次我唔去果邊.

Singapore Flyer 有冷氣.

你地搭hop on hop off bus 遊覽方唔方便? 貴不過 d 巴士有冷氣呀~ 坐新航或買佢d package 可以平好多甚至免費坐 sia hop on巴士.

暫時我諗到咁多咋.

大宅

回覆:[濕疹BB遊星馬]

有朋友剛回香港,佢囝有濕疹底,去到sg發作,小朋友找到流哂血,全程摟抱叫痛,唔想出戶外,留在冷氣地方先叫好d,佢地照落水,但傷口反而埋得好,佢教用m巾墊住傷口最好,起碼可以出去戶外頂到陣,我見佢去6日都係留聖陶沙和legoland玩咋,有得揀就去d涼的地方旅行啦,sg得博物館,電影院,kidplaze有冷氣夠玩幾小時咋,一出戶外就熱到流汗,唔郁都流

別墅

回覆:manyjennifer 的帖子

睇完你回即刻打退堂鼓

大宅

小朋友幾大?其實新加坡同香港夏天會唔會差唔多?我仔仔已經濕疹幾年,旅行一定帶藥膏,如果因為濕疹而唔旅行,咁邊度都唔洗去了。

男爵府

我小朋友每年都去兩三次新加坡探親,佢反而去到新加坡濕疹無咩發,但我一直都有帶香港用開的潤膚膏 、沐浴露同藥膏

第一二日可能要密d塗潤膚膏,帶多兩件衫,一濕就換,keep住乾爽會好d

如果真係擔心,盡量避開6-8月過去,感覺呢段時間最濕最熱,濕疹b可能會辛苦點。十二月一月去溫度濕度最舒服

別墅

感謝回覆如果首爾或大板多唔多嘢比小朋友玩?

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至