自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

辭職原因:

我呢行已係夕陽工業,好多公司唔係炒人就執笠,無論轉去邊都係一堆老屎忽,基本上無咩發展,而且公司不斷炒人,我就越來越多野做。而最重要係,本身我性格係鍾意夜訓同唔鍾意被管,所以返工對我來講係好辛苦,我有試下改變自己,但做唔到。

如果我辭職,我會去教琴,但我剛開始會得好小錢,而家逢星期日教,唔知幾耐先有學生。我曾經有4個月做freelance同教琴,好開心。老公成日叫我唔好返工。我好懷念當時的日子。

唔辭職原因:
呢份工整體人工福利都好好,如果我再搵同行一定搵唔返。雖然不斷炒人,但我應該至少捱到兩年因為我人工唔高。唔算超辛苦只係唔hea得,唔使ot, ,不過遲下就唔知。。。
俾99知我冇做野,大條道理要我生仔,我唔想生。。。。
唔想太倚賴老公同怕佢好辛苦
怕十年後見到同年紀的人做管理層,而自己係個普通教琴老師,會後悔自己不曾拼搏

水晶宮

引用:辭職原因:我呢行已係夕陽工業,好多公司唔

原帖由 juv10hk 於 16-04-04 發表
辭職原因:

我呢行已係夕陽工業,好多公司唔係炒人就執笠,無論轉去邊都係一堆老屎忽,基本上無咩發展,而 ...
如果你話2年,梗係做埋佢,當儲多個$

大宅

回覆:辭唔辭職好?

唔辭職,炒先算。

wcpcelia    發表於 16-4-4 10:23

珍珠宮

做到被炒維止。

大宅

做鋼琴教師唔覺得比管理層差,你有教琴技能好好呀!

juv10hk    發表於 16-4-5 13:07

侯爵府

我會繼續做

子爵府

引用:Quote:原帖由+juv10hk+於+16-04-04+發表辭

原帖由 eggcarol 於 16-04-04 發表
如果你話2年,梗係做埋佢,當儲多個$
同意!搵多2年$

伯爵府

繼續做儲錢,唔係委屈自己,而係有目標咁作為你日後教琴之生活費(自己買下野都要啦),同埋從來都唔覺得管理階層特別高高在上或特別勁,加油呀!

象牙宮

juv10hk 發表於 16-4-4 03:43
辭職原因:
我呢行已係夕陽工業,好多公司唔係炒人就執笠,無論轉去邊都係一堆老屎忽,基本上無咩發展,而 ...

1. 你說, 呢行已係夕陽工業,好多公司唔係炒人就執笠,無論轉去邊都係一堆老屎忽,基本上無咩發展,而且公司不斷炒人,我就越來越多野做。

等人開刀。 反正你說自己性格係鍾意夜訓同唔鍾意被管,所以返工對我來講係好辛苦...

2. 辭職,我會去教琴,但我剛開始會得好小錢,而家逢星期日教,唔知幾耐先有學生。
你能接受低收入, 生活要求調一下, 也可以。

最怕又想高收入, 又要懶....

正有有人 post, 什么工冇野做, 又高收入, does it make sense? possible, ask yourself

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我唔會辭,唔想俾壓力老公

翡翠宮

做到俾人遣散為止

wcpcelia    發表於 16-4-4 10:23

大宅

邊做邊教琴,兩年後真係無得做到時都巳有一定學生數量

sisbro    發表於 16-4-4 12:31

水晶宮

做住先

子爵府

做到俾人lay off

男爵府

做到炒果曰先轉行

珍珠宮

上次聽收音机
有位靚女由教琴至開琴行做老闆都几好

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

珍珠宮

上次聽收音机
有位靚女由教琴至開琴行做老闆都几好

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

男爵府

引用:辭職原因:我呢行已係夕陽工業,好多公司唔

原帖由 juv10hk 於 16-04-04 發表
辭職原因:

轉第二份工可行嗎?
教琴收入不穩定,而且競爭很大,沒有相關學位文憑很難轉全職。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

識個琴老師,我估計佢一個月收入有6、7萬,高過好多管理層

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:邊做邊教琴,兩年後真係無得做到時都巳有一

原帖由 manman333 於 16-04-04 發表
邊做邊教琴,兩年後真係無得做到時都巳有一定學生數量
x2

總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至