烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企個飯煲餐餐都有飯焦, 就算唔焦都會有層硬硬地薄膜係飯底, 試過多d水/一跳制就熄飯煲都係咁, 有冇jm知點解
我個飯煲係最簡單得一粒制的大飯煲, 平時多數煮一兩殼米

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

winnie1105 發表於 16-4-6 12:25
屋企個飯煲餐餐都有飯焦, 就算唔焦都會有層硬硬地薄膜係飯底, 試過多d水/一跳制就熄飯煲都係咁, 有冇jm知點 ...

你個咩飯煲嚟㗎 ?有冇易潔塗層 ?

飯焦 多數都係 d 飯太腍 (即係太多水) .... 咁你落水有冇咩準則呀?

仲有 你用緊邊隻牌子、邊一種嘅米啊
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

禁止訪問

引用:屋企個飯煲餐餐都有飯焦, 就算唔焦都會有層

珍珠宮

大廚勳章

beautyhappy 發表於 16-4-6 14:59
我用過象印最簡單得一個掣冇保温果隻飯㷛, 係易潔內煱的, 就係好似你講嘅情況。開頭諗住佢煮得快, 不用15mi ...

呢種象印 唔一定會有飯焦 ....
曾經有 JM 用過, 仲大讚話飯焦㖭啊 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7800285&page=1&authorid=70376

所以 , 有/冇 飯焦 , 其實除咗個飯煲之外 , 亦好視乎 :
1/ 用水量
2/ 米種
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

禁止訪問

引用:Quote:beautyhappy 發表於 16-4-6 14:59 我

珍珠宮

大廚勳章

beautyhappy 發表於 16-4-6 22:30
就係呢個。最初我同阿媽每人買一個, 現在大家都冇用了, 就係飯焦問題。我食櫻城珍珠米多, 阿媽就金象或袋鼠 ...

每次煮米嘅份量也有關係 , 如果 米 嘅份量唔多的話 , 就要加返個 蒸餸籃(附送配件) 去 keep 住水蒸汽 同 溫度 ... 例如 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7082915&page=1#pid108129033

ご馳走様

大宅

引用:Quote:beautyhappy 發表於 16-4-6 22:30 就

原帖由 khman 於 16-04-06 發表
yes, 個飯煲可煮12殼米但我日日都煮得殼半米, 等我搵返個蒸餸架試下先, thx jm

大宅

引用:Quote:winnie1105 發表於 16-4-6 12:25 屋

原帖由 khman 於 16-04-06 發表
我食緊珍珠米+七穀米, 之前食泰國香米都一樣係咁, 水我跟飯煲個刻度落, 應該唔關事. 我諗可能煲太大煮得太少米

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 khman 於 16-04-06 發表本帖

珍珠宮

大廚勳章

winnie1105 發表於 16-4-6 23:18
yes, 個飯煲可煮12殼米但我日日都煮得殼半米, 等我搵返個蒸餸架試下先, thx jm

...

呢款象印 最大嘅 size 1.8L 只可以煮到 10杯米 :
http://www.zojirushi.com.hk/hkproductsview.php?oid=1&tid=3&pid=32#product_tabs_tags

你嗰款可以煮 12杯米 (多兩杯嘅)

ご馳走様

大宅

引用:Quote:原帖由 winnie1105 於 16-04-06 發表

原帖由 beautyhappy 於 16-04-06 發表
我煮得仲少, 一嘜米, 真係遮㷛底咁多
咁你有飯焦嗎?

大宅

引用:Quote:winnie1105 發表於 16-4-6 23:18 yes

原帖由 khman 於 16-04-07 發表
我唔係用象印, 用philips, 係信用卡禮物

大宅

有冇試過煮好飯後熄制焗一陣睇下有冇飯焦

大宅

回覆:飯焦

因為煮得太少飯, 我都有飯蕉呢個問題...好硬好難食
但如果煮番多米,5-6人飯就無飯蕉
最後我放棄買個IH煲, 都1.5mug米都無蕉

男爵府

引用:因為煮得太少飯, 我都有飯蕉呢個問題...好

原帖由 mj1230 於 16-04-07 發表
最後我放棄買個IH煲, ...
請問你買咗邊個牌子的IH電飯煲,幾大size?我都準備換電飯煲。謝謝

大宅

引用:Quote:原帖由 mj1230 於 16-04-07 發表因為

原帖由 ismandy 於 16-04-07 發表
請問你買咗邊個牌子的IH電飯煲,幾大size?我都準備換電飯煲。謝謝
我買panasonic
今次我買細size

象牙宮

winnie1105 發表於 16-4-6 12:25
屋企個飯煲餐餐都有飯焦, 就算唔焦都會有層硬硬地薄膜係飯底, 試過多d水/一跳制就熄飯煲都係咁, 有冇jm知點 ...

一路保溫... 會有焦。
我一斷電... 就無。

你要多嘗試飯煲性格各不同。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

大廚勳章

winnie1105 發表於 16-4-7 08:58
我唔係用象印, 用philips, 係信用卡禮物
i see .... 咁好大機會 , philips 隻 "量米杯" 係細過 一般(日本仔) 電飯煲 嘅 "量米杯" .....

ご馳走様

大宅

引用:因為煮得太少飯, 我都有飯蕉呢個問題...好

原帖由 mj1230 於 16-04-07 發表
最後我放棄買個IH煲, ...
IH電飯煲幾耐煮好飯?

首頁

尾頁

跳至