自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

保險索償投訴委員會公布去年接獲647宗投訴,較2014年的603宗增7%。有投保人被確診為直腸癌,更接受了腹腔鏡直腸切除手術,但向保險公司提交危疾索償被拒,指不符保單內的「癌症」定義,上訴亦無果。
保險索償投訴委員會去年333宗已完成審結個案中,住院/ 醫療保險佔一半,而旅遊保險佔兩成。投訴個案的兩大主要類別為「保單條款的詮釋」及「不保事項」。
「保單條款的詮釋」投訴方面,有受保人因排便習慣改變持續1個月,在私家醫院接受结腸鏡檢查及息肉切除手術後被確診為「直腸癌」,並於2個月後接受腹腔鏡直腸切除手術,其後向保險公司就「癌症」提交危疾索償,涉款80萬元。
保險公司認為受保人的病況不符合保單內「癌症」 的定義,拒絕作出危疾賠償,原因是受保人的癌細胞局限在息肉內,並沒有侵入直腸黏膜下層,故他的病況屬原位癌階段,並不包括於危疾保障內有關「癌症」的定義。
投訴委員會支持保險公司決定,並提醒市民,大部分危疾保單均會把早期危疾於保障範圍內剔除,而「原位癌」 及「癌前病症」 一般不包在「癌症」危疾的受保範圍內,故個案最後不予賠償。
TOPick綜合多間公司的保險條款,癌症定義一般為惡性腫瘤,其特徵是要不受控制地生長及擴散,破壞正常及周邊組織,常見不受保癌症包括癌前病變或原位癌,例如乳房原位癌、子宮頸原位癌;另外早期卵巢癌、早期前列腺癌,及皮膚癌都多數不受保。
臨床腫瘤科醫生應志浩表示,原位癌並不是正式的癌症,較常見的原位癌包括乳癌﹑膀胱癌﹑子宮頸癌及皮膚癌,而癌細胞或腫瘤一般生長在器官的黏膜層。至於直腸癌﹑肺癌、肝癌等,則較少機會屬原位癌。
另外保險索償投訴委員會去年審結個案中,有56位投訴人獲得保險公司賠償,涉及賠償總額達275萬港元。
當中賠償額最高的個案涉及25.8萬元,涉及一名14個月大女嬰在保單生效7個月後,因患上反覆性尿道感染和膀胱輸尿菅返流,先後3次入院。保險公司從傳統醫學文獻得悉病症為先天性病況,屬保單不受保項目,故拒絕賠償。
而受保人首次住院主診醫生未能確定病症類型、潛在原因,但不能排除有關病況屬先天性疾病;而第2及3次住院的主診醫生指出,有關病況均於其1歲後才出現,確定並非先天性疾病。
委員會相信受保人的膀胱輸尿管返流不屬先天性異常,裁定保險公司需賠償3次住院的醫療費用,涉及金合共25.8萬元。(hket.com)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:保險索償投訴委員會公布去年接獲647宗投訴

原帖由 fanny4 於 16-04-11 發表
保險索償投訴委員會公布去年接獲647宗投訴,較2014年的603宗增7%。有投保人被確診為直腸癌,更接受了腹腔鏡 ...
「當中賠償額最高的個案涉及25.8萬元,涉及一名14個月大女嬰在保單生效7個月後,因患上反覆性尿道感染和膀胱輸尿菅返流,先後3次入院。保險公司從傳統醫學文獻得悉病症為先天性病況,屬保單不受保項目,故拒絕賠償。」
呢個我可理解,我有朋友都係先天構造出問題,簡單講膀胱個「閘」壞左引致倒流發炎。但癌果part

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

買人壽保險最好,好簡單,死左定未死,無得拗!

男爵府

回覆:保險魔鬼條款曝光 點解直腸癌不是「癌」?

所以而家都唔知信唔信保險

伯爵府

即係要病得好嚴重先施捨啲錢比理, 要索償唔好醫住

珍珠宮

引用:所以而家都唔知信唔信保險

原帖由 mermaid2002 於 16-04-11 發表

琥珀宮

引用:保險索償投訴委員會公布去年接獲647宗投訴

原帖由 fanny4 於 16-04-11 發表
保險索償投訴委員會公布去年接獲647宗投訴,較2014年的603宗增7%。有投保人被確診為直腸癌,更接受了腹腔鏡 ...
唔單止直腸癌,就算其他癌症,只要係原位癌(即未擴散),有不少危疾單係有講明係唔包原位癌或者較低賠償額。

呢d保險條款,買乜包乜,其實自己買之前有責任了解清楚!

Cancer而家咁普遍,未擴散多數可以醫好無生命危險,如果連呢個都定義為危疾,呢隻保費就唔會平啦,始終羊毛出在羊身上。

珍珠宮

我有朋友一家四口全家總收入三分一買保險,聽到都……

李豆豆    發表於 16-4-12 00:14

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fanny4 於 16-04-11 發表保險

原帖由 木土土 於 16-04-11 發表
唔單止直腸癌,就算其他癌症,只要係原位癌(即未擴散),有不少危疾單係有講明係唔包原位癌或者較低賠償額 ...
我諗好多agent 無解釋呢點,有時未來既病又點會知,好多只講cancer ,無深入地探討,普通市民又點會知呢d醫學野

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+16-04-11+發表唔單

原帖由 BIGPAT 於 16-04-11 發表
我諗好多agent 無解釋呢點,有時未來既病又點會知,好多只講cancer ,無深入地探討,普通市民又點會知呢d醫 ...
睇下自己有無心明白,policy有中文可以自己睇,唔明既你要agent續個字解釋你聽,佢無得唔講,有d野detail唔去了解,出事時蝕底又係自己。

別墅

可以話絕大部分保險sales都唔會講,所以一定要識問!保險公司就係玩定義呢樣野,唔係點賺錢呀?
有D人話買人壽最好最簡單,梗係啦,死左一了百了。但係唔死咁點算??唔死先最需要保險呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:所以而家都唔知信唔信保險

係越來越唔信

大宅

一路都知要擴散先可以當危疾

男爵府

我買危疾時agent有話原位癌冇得賠

珊瑚宮

要嚟既人嚟咗未?

lololala    發表於 16-4-12 00:01
ingong    發表於 16-4-11 22:39

翡翠宮

所以唔會考慮呢類保險,我個人唔介意公立要等耐d 同服務態度無咁有善
如果要等到有擴散,有得claim 先去私家做,咁真係同玩命無分別
如果知無得claim 都去做,咁買份保險做咩

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

翡翠宮

引用:要嚟既人嚟咗未

原帖由 bing-jing 於 16-04-11 發表
要嚟既人嚟咗未?
大力未出場。Anna、DSE高登妹個幾位都未返生,可能未有錢買新電話卡

琥珀宮

引用:所以唔會考慮呢類保險,我個人唔介意公立要

原帖由 Dwmn 於 16-04-11 發表
所以唔會考慮呢類保險,我個人唔介意公立要等耐d 同服務態度無咁有善
如果要等到有擴散,有得claim ...
唔洗claim危疾,如果有住院醫療保險,都可以去私家做手術,原位癌多數可以開刀,唔夠錢可以refer返到政府繼續follow做化療電療。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:所以而家都唔知信唔信保險 +

首頁

尾頁

跳至