想生BB

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

放左day 5鮮胎(BC)到day3個日係8AA..有6粒受精,但醫生揀左入一粒
其他分別係mca,mcb 6cb
要遲d先知有冇得雪

內膜厚11mm

放鬆心情等結果,
找了一些資料

植入後:

• 晚上10點左右睡。
  • 不要跑跳、運動。
  • 不可爬樓梯。
  • 下床先側躺,再起身。
  • 下床慢步走(利用上廁所,起來走走,但動作慢慢的)
  • 不要作蹲下的動作。
  • 多泡腳,增加血液循環。(熱水泡到腳膝蓋即可)
  • 怕腳冷的話,可穿「襪子」 保暖!
  • 10.
    植入後不可「泡澡」或「泡溫泉」(不利胚胎發育)
  • 11.
    不可吃:冰品、麻油、酒、補品、木瓜、薏仁、麻辣火鍋(因會造成子宮收縮)
  • 12.
    飲食宜清淡,多吃蔬果及高蛋白質食物,不宜吃中藥進補。
  • 13.
    每天牛奶、豆漿、早晚各一杯(因為它蛋白質很高)
  • 14.
    葉酸+肌醇(吃到懷孕3個月)

**植入後不可吃的水果及食物(寒涼的食物)如下: (不可以吃)

水梨、瓜類、柑橘、柳橙、甘蔗、蕃茄、火龍果、柚子、硬柿子

鳳梨、梨子、奇異果、桑椹、山竹、木瓜、薏仁、芥菜、白菜

芹菜、苦瓜、冬瓜、蓮藕~等這些都是退火的食物(不可以吃)。

**植入後以下三種會破壞內膜的食物,也不能吃: (不可以吃)

蘋果、檸檬、蕃茄

**植入後可以吃的水果及食物: (可以吃)

葡萄、櫻桃、水蜜桃、紅毛丹、紅棗、金桔、龍眼、荔枝

山藥、黃豆、波菜、牛奶、雞蛋、魚。

植入後多 休息臥床 & 胚胎著床關鍵期:
取卵當天為D0開始算
D0~D10

是補充黃體素的關鍵期

D1~D4

有走動,利於黃體吸收,前面不用密集躺(1天只躺8-9小時)

D5-D8

12-15小時(利用上廁所,慢慢走)散步

D9-D11

8-9小時(這幾天是胚胎著床期關鍵期!)

n
植入後,如果有出血症狀,就要躺更久(至少多躺2小時)

n
植入後若有水狀分泌物,就要乖乖躺滿(12-16小時),水狀分泌物增加時,您就要躺著了,因您要是一直站著,水往低處流,胚胎還沒穩定著床,就容易一起被沖走了!

n
植入後若有出血就要趕快回診找醫生了!

n
住較遠地方的人,要特別跟醫生說,請您黃體能多開一點,以免出血時,沒有黃體可以保胎!黃體油針、快孕隆、小白球~都是黃體哦。

n
網路都說「小白球」用塞的比用吃的還有效。

植入後要多吃蛋白質食物,有助胚胎著床,蛋白質食物有:瘦牛肉、蒸魚、海鮮、雞精、排骨、蛋類、低脂牛奶、雞湯、排骨湯、豆干、豆漿、豆腐、豆花、素雞、紅豆、核桃、腰果…等。

且植入後有的人會便祕,所以要多吃一點青菜、水果

大宅

希望你成功~加油!我3月頭放左Day 5 Grade 1AA既鮮胎失敗左...,本身子宮內膜夠厚(13mm),個鮮胎又係最靚,有jm話可能係免疫或染色體問題,希望哩緊d雪胎成功啦!

大宅

ggkung 發表於 16-4-14 16:40
希望你成功~加油!我3月頭放左Day 5 Grade 1AA既鮮胎失敗左...,本身子宮內膜夠厚(13mm),個鮮胎又係 ...

加油呀!祝好孕!

別墅

回覆:植入後注意~~一齊加油~~祝好孕呀

多謝分享,祝成功

namnam2016    發表於 16-4-15 13:05

男爵府

回覆:植入後注意~~一齊加油~~祝好孕呀

你邊度做?

網上搵返黎有d真係要留意左先信,例如要訓床……醫生話訓得多反而仲唔好

有分泌胚胎係唔會沖到出黎架子宮頸正常係封閉架

加油!祝福你!

大宅

love-momo 發表於 16-4-14 21:26
你邊度做?

網上搵返黎有d真係要留意左先信,例如要訓床……醫生話訓得多反而仲唔好
我係台中李ec到做,佢叫我正常活動,我就以防萬一留多2星期先返港,呢2星期休息下,但唔全訓,怕血液唔遁環..多謝提醒...上網真係多到唔知邊d先啱(^3^)

男爵府

引用:Quote:love-momo 發表於 16-4-14 21:26 你

原帖由 namnam2016 於 16-04-14 發表
我係台中李ec到做,佢叫我正常活動,我就以防萬一留多2星期先返港,呢2星期休息下,但唔全訓,怕血液唔遁環 ...
其實大部分醫生都叫正常活動,唔好勞累,唔好拎重野咁,放鬆會易中d

網上真係搵到好多奇怪野架,我見過有人話頭14日唔好沖涼洗頭,死未😂😂😂

大宅

love-momo 發表於 16-4-14 21:35
其實大部分醫生都叫正常活動,唔好勞累,唔好拎重野咁,放鬆會易中d

網上真係搵到好多奇怪野架,我見過有 ...
半,,,,,個月,,,,,,

等我都放鬆d..我成日唱歌Y(^_^)Y

侯爵府

namnam2016    發表於 16-4-15 13:02
namnam2016    發表於 16-4-15 13:02

大宅

引用:放左day 5鮮胎(BC)到day3個日係8AA..有6粒

放左day 5鮮胎(BC)到day3個日係8AA..有6粒受精,但醫生 ...
我覺得如果放day5既胚胎應該係頭幾日要訓多啲,應該植入後一兩日就開始著床,你果個時間表似係正常人懷孕,ivf要扣返胚胎日子

大宅

引用:你邊度做?網上搵返黎有d真係要留意左先信,

原帖由 love-momo 於 16-04-14 發表
你邊度做?

請問咩係有分泌胚胎?

大宅

引用:Quote:原帖由+namnam2016+於+16-04-14+發表

原帖由 karma120 於 16-04-15 發表
我覺得如果放day5既胚胎應該係頭幾日要訓多啲,應該植入後一兩日就開始著床,你果個時間表似係正常人懷孕, ...
其實通常植入後幾耐開始著床呢?係咪頭幾日瞓多d好d?一星期後開始正常活動?

大宅

引用:+本帖最後由+namnam2016+於+16-4-14+18:34+

放左day 5鮮胎(BC)到day3個日係8AA..有6粒受精,但醫生 ...
請問你係day幾植入?
祝你一切順利💪🏼🙏🏼

大宅

回覆:KeeWee 的帖子

正常受精後6至8日就開始著床,咁ivf要減返你植入既胚胎係day幾

大宅

.

大宅

我自己放大仔果次訓到驗到,而家第2胎完全無訓過都得左,所以我覺得心情先係最重要

大宅

KeeWee 發表於 16-4-15 01:36
請問你係day幾植入?
祝你一切順利💪🏼🙏🏼
Day 5 祝大家好孕

大宅

karma120 發表於 16-4-15 02:06
我自己放大仔果次訓到驗到,而家第2胎完全無訓過都得左,所以我覺得心情先係最重要

...
開頭我都好擔心d胚胎質素唔夠好,但張床先緊要,所以我都輕鬆下,行下郁下,你好犀利呀,我都學習緊唔好唸太多

大宅

karma120 發表於 16-4-15 01:13
我覺得如果放day5既胚胎應該係頭幾日要訓多啲,應該植入後一兩日就開始著床,你果個時間表似係正常人懷孕, ...
好多謝你呀,我會好好準備,希望一切順利啦(*^◯^*)我都係係apartment 休息,訓下,坐下,行來行去,,10點訓覺,三餐定時,唔落公園住,暫時都感覺良好

男爵府

引用:Quote:原帖由 love-momo 於 16-04-14 發表

原帖由 KeeWee 於 16-04-15 發表
請問咩係有分泌胚胎?
唔係分泌胚胎,我指有分泌既話,胚胎都唔會掉出黎

首頁
12345...17

尾頁

跳至