家庭理財

跳至

首頁
23456...28

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表老

原帖由 ac321 於 16-04-21 發表
我同你既教育有小小吾同

父母從小就教 :
補充一下,妳3點我是都完全同意~

但做人要處於不敗之地,我認為需要有两手準備,如家裡很少失火,但總有條後樓梯逃生~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-4-22 06:59 我甘

原帖由 pan 於 16-04-22 發表
FTM是什麽?
全職在家媽咪 ~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我同

原帖由 大力大力 於 16-04-22 發表
我甘講或我老父甘教,歸根到底我做人是两手準傋,尤其有些事情突發而自已控制不了~

先講親生子/近身錢,我 ...
我又覺得,當兩公婆做到一條心時,就 好多野都吾使太擔心

假如我外家欠下大畢債,我都會吾開心,但我吾會在家日哭夜哭,我想我第一時間會同老公夾埋'且貓尾',一定會以自己家庭仔女利益作出發點行先,至於外家,盡小小力就算數啦!

所以我覺得最重要係兩公婆要一條心!

可能你會覺得我好自私!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我同

原帖由 大力大力 於 16-04-22 發表
補充一下,妳3點我是都完全同意~

但做人要處於不敗之地,我認為需要有两手準備,如家裡很少失火,但總有條 ...
對於我黎講,屋企條後樓梯逃生門係家庭储備(而吾係私房錢),因為就算兩公婆其中一個突然出事,另一個都可去作安排應變!

子爵府

原帖由 vet 於 16-04-22 發表
第3點,女人有本事,係指職場上的本事還是煮飯打理家務的本事?如果前者,即係賺錢能力,同有錢喺手有何分 ...
極贊同

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:大力大力 的帖子

我同意

開心過每一天吧!

伯爵府

vet 發表於 16-4-22 01:38
你未婚姑仔唔算儲得多。3-40歲,大約工作左15年了。

.

男爵府

回覆:女人仔35-40歲,應有多少私房錢?

樓車全部我名,老公出糧只留起少少自己用,我估呢d 係信任問題,我地呢十年都係咁

伯爵府

大力大力 發表於 16-4-22 06:59
我甘講或我老父甘教,歸根到底我做人是两手準傋,尤其有些事情突發而自已控制不了~

先講親生子/近身錢,我 ...

.

侯爵府

大力大力 發表於 16-4-22 07:24
全職在家媽咪 ~

明白了 full time mother

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

幾多無標準,但一定要有準備.

間中見d post話老公要離婚,或者有第三者,

但就話自己毫無積蓄,唔知點算,真係不能置信.

伯爵府

好媽媽勳章

其實女人需唔需要有私己錢,各有各既價值觀,唔需要爭辯,亦唔需要統一標準,只要自己覺得開心,安心就得啦!

不過我又唔覺得女人有私己錢就唔信任老公喎, 私己錢同夫妻關係好壞唔係等同的! 我同老公都各自儲錢,財政獨立,家庭開支就共同分擔.自己收入自己安排,各不追問...但係我地既關係非常和諧,相親相愛...

人大左就覺得需要有獨立既能力,尤其是財政方面.每個人都係獨立既個體,唔需要依附於任何人!甘樣諗唔代表我個人無情冷血呀,相反我係好重親情,因為自己財政獨立,外家兄弟姊妹有需要時,隨時可以申出援手..用錢好FREE..感覺非常良好!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 大力大力 的帖子

同意

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

大約20個月人工......

男爵府

引用:老父從小就教 :1. 有錢唔好比晒老婆,比左

原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表
老父從小就教 :

1. 有錢唔好比晒老婆,比左就變左係佢,到你急用(如借錢比兄弟/做生意),就好難拿返~ (哈! ...
我同你既諗法有少少分別,1)男方及女方都要有自己既儲蓄,即私己。

2)兩公婆要有家庭儲備,即一個聯名戶口,儲備要夠家庭應急用。

3)我同兩子講,父母冇乜錢(事實亦係),但就算我地好有錢,我都唔會俾任何錢你地,除非係必須,必須既定義係:由BB到大學畢業既衣食住行,我地會負責。到佢地工作後就要靠佢地自己,唔好靠父母。

子爵府

姑仔未夠40歲,單身,公務員,自己有樓有百萬現金同股票,生活舒適,令人羨慕

男爵府

大力大力 發表於 16-4-21 22:30
老父從小就教 :

1. 有錢唔好比晒老婆,比左就變左係佢,到你急用(如借錢比兄弟/做生意),就好難拿返~ (哈! ...
Agree

侯爵府

好媽媽勳章

引用:其實女人需唔需要有私己錢,各有各既價值觀,

原帖由 雲妮彭 於 16-04-22 發表
其實女人需唔需要有私己錢,各有各既價值觀,唔需要爭辯,亦唔需要統一標準,只要自己覺得開心,安心就得啦!

不 ...
你地果D 叫做各自有自己既儲蓄(我同老公都各自有自己既a/ c,自己隨便用自己既储蓄,但我地都知對方有呢個a/c),但現在係講緊私房錢,即係要左收右收,吾比得老公知道既一畢錢!

侯爵府

睛靈勳章

引用:姑仔未夠40歲,單身,公務員,自己有樓有百

原帖由 bulubulu 於 16-04-22 發表
姑仔未夠40歲,單身,公務員,自己有樓有百萬現金同股票,生活舒適,令人羨慕

...
供完樓未?

呢D就係早買早享受的例子

我大把4X歲朋友左諗右諗成日想等最低位先買,等到退休都未買,已經幫業主供甩層楼。

侯爵府

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 雲妮彭 於 16-04-22 發表其實

原帖由 ac321 於 16-04-22 發表
你地果D 叫做各自有自己既儲蓄(我同老公都各自有自己既a/ c,自己隨便用自己既储蓄,但我地都知對方有呢個a/ ...
我有私房錢,不必左收右收,老公從冇過問,一結婚佢就支付家庭所有開支,佢話女人要儲私房錢先安心,佢教我架

我用自己的私房錢買左樓收租,老公讚我叻添,仲有百幾萬以備不時之需,好安心了。冇事冇幹咪留比仔女囉。

老公户口已加我名。他明白女人係要安全感,亦知我唔會,都冇本事(4張幾的c9)走出呢個家。

cococheng88    發表於 16-9-2 16:04

首頁
23456...28

尾頁

跳至